Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Koelen/verwarmen

Hoe ik het huis koel hou

We zitten inmiddels midden in de tweede hittegolf van 2020. De zomers lijken steeds warmer te worden en de noodzaak om het huis niet te laten oververhitten wordt steeds groter. Gelukkig lukt dat hier in huis ook steeds beter.

Buiten is het al 4 dagen boven de 30 graden. De temperatuur binnen ligt nu op ongeveer 22 graden, zonder dat ik heel veel geld kwijt ben aan airconditioning. Want hoewel de airco stroom gebruikt die op hetzelfde moment door de zonnepanelen wordt opgewekt is minder stroom gebruiken altijd beter.

Alle kleine beetje helpen

Alle maatregelen heb ik stuk voor stuk al wel eens behandeld, maar alle maatregelen maken samen integraal deel uit van de oplossing om het huis koel te houden. Met al deze maatregelen lukt het om koel genoeg te blijven in lange periodes van warmte. Strak 20 graden zoals in de supermarkt of een kantoor lukt niet, maar tijdens zo’n hittegolf voelt 22/23 graden nog steeds koel genoeg. Zeker als je het vergelijkt met andere huizen waar het op die momenten dan 28-30 graden in huis is.

Zonwering!

Hieronder staan alle genomen maatregelen die in de afgelopen jaren heb toegepast. Vooral de verbeterde zonwering heeft geholpen het huis niet al te ver op te laten warmen. De airconditioning hoeft het vervolgens alleen nog maar op temperatuur te houden.

  1. Centraal geplaatste airco
  2. Vloerkoeling met warmtepomp
  3. Radiatoren met koelfunctie
  4. Zonwerende rolgordijnen binnen
  5. Screens buiten
  6. Extra isolatie op deuren
  7. Deurdrangers voor zelfsluitende deuren

Zonder airco

Geen airco en toch je huis koel houden? Meer tips om je huis koel te houden vind je hier. Zoek je naar een mobiele airco? Weet dan dat die heel erg veel energie gebruiken en veel geluid maken. Wil je er toch een, kies dan de meest stille en zuinige.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.