Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Koelen/verwarmen

Ideale instellingen ELGA voor gebruik bij vloerverwarming

Heb je voornamelijk vloerverwarming, dan kun je de Elga nog iets beter benutten door de volgende instellingen aan te passen. Hierdoor draait de warmtepomp langer en op een lagere temperatuur.

Dipswitches

Om deze aan te passen moet de kap er even af. Haal voor het aanpassen van de dipswitches de stekker uit het stopcontact. Na het aanpassen van de dipswitches mag de stroom er weer op.

A1 OFF Stooklijn laag (naar voorzijde print)

A3 ON Afgiftesysteem vloerverwarming (naar achterzijde print)

B8 ON warmtepomp mag aan blijven onder de -4 graden

Installateurs instellingen

Het wijzigen van de installateursinstellingen

Kies voor INSTAL KETEL om onderstaande parameters aan te passen.

P63 op 36 Inschakel buitentemperatuur grens CV-ketel verlagen

(rekenmethode: 40 °C – ingestelde waarde bij P63 = grens buitentemperatuur)

Boven deze ingestelde grens schakelt de ketel niet in (bereik: 0-50, advies: 35 of 36). Zo blijft de ketel boven de 5 of 4 graden altijd uit en moet de warmtepomp het alleen doen. Onder deze temperatuur schakelt de CV ook pas in als na enige tijd de warmtepomp het niet meer lukt om de ingestelde binnentemperatuur te verhogen.

P84 op 120

Bij vloerverwarming gaat deze instelling het grootste verschil maken. In plaats van na 30 minuten stel je hiermee in dat de ketel pas veel later in gaat schakelen. Vloerverwarming is een traag systeem dus voordat de ruimte opwarmt nadat de vloerverwarming aan gaat ben je best wel enige tijd verder. Op de standaard instelling is de ketel dan al bijgeschakeld. Zet deze op 120 voor de grootste gasbesparing.

Thermostaat

Doordat vloerverwarming maar langzaam opwarmt en afkoelt en de warmtepomp maar een beperkt vermogen heeft kun je de temperatuur in de ruimte maar beter zo constant mogelijk houden. Maak de temperatuurverschillen niet groter dan 0,5 graad om de warmtepomp het meeste werk te laten doen.

6 Comments

 1. Herman Scheper

  Is dit een recente ELGA?? Heb een exemplaar van 6 weken geleden…
  Gaat het daar ook met dipswitches…..?

 2. Herman Scheper

  Dat is een probleem in dit soort geschriften. Mijn Elga is 8 weken oud en heeft volgens mij geen dipswitches. Is geleverd met eTwist thermostaat waarmee je een aantal instellingen kun doen. Zoals stooklijn instellen enz. Gaat heel goed, ook de opwarmtijden zijn hiermee instelbaar.
  Volgens mij zijn er verschillende modellen. 4 en 6kW. En van een paar jaar geleden en recent. Is vaak niet op te maken uit wat er geschreven wordt.

  Herman Scheper

 3. Herman Scheper

  Zie ik het goed dat de P84 uit bovenstaand stukje overeenkomt met HP048 voor mijn recente Elga Ace 6kw????

 4. bram van der meer

  Ik stook sinds 2018 met een elga met vloerverwarming.Op constante temperatuur.
  Afgelopen zondag 18 dec. bij-7 was de buitenunit [toshiba] bevroren.De elga uitgezet,verder vewarmd met de ketel.Op maandagochtend was de inverter weer ontdooit.Buitentemp+4 Ketel uit. elga weer aan.Wat moet ik doen bij vorst om bevriezing te voorkomen?

 5. Richard

  Ik vraag me af of bij de elga ace 4kw ook een buffervat nodig is.. ik woon in een huis uit 2018 dat zeer goed is geisoleerd. Voorzien van vloerverwarming en alleen boven radiatoren maar die staan meestal uit. Ik overweeg de Elga ace. Liever heb ik geen buffervat maar wil ook niet dat de warmtepomp gaat pendelen. Mijn cv ketel pendelt nu nooit bij de vloerverwarming. Alleen als ik de thermostaat boven aanzet op 2 radiatoren pendelt ie wel.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.