Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Koelen/verwarmen

Koelen/verwarmen met Jaga strada convector met DBE PRO

De convectoren van Jaga staan bekend om hun goede werking bij laag temperatuur verwarming (LTV). Bij installatie van een warmtepomp worden bestaande radiatoren hier dikwijls door vervangen.

Bij dezelfde omvangen leveren Jaga convectoren namelijk veel meer vermogen dan een traditionele radiator. Of bij de lagere temperatuur van een warmtepomp evenveel vermogen.  Dankzij DBE (Dynamic Boost Effect) techniek met ventilatoren kan het vermogen nog verder worden opgekrikt. Hierdoor is het vaak goed mogelijk om de gasketel te vervangen door een warmtepomp, zonder vloerverwarming nodig te hebben.

Verwarmen

Dat doen ze uitstekend. De DBE ventilatoren hebben een speciale warmtepomp stand. Vanaf ongeveer 26 graden water slaan de ventilatoren al aan en zorgen ze haast onmerkbaar voor opwarming van de kamer. Met zulke lage temperaturen merk je nauwelijks dat er warmte af komt, maar de kamer wordt wel degelijk warm. Pas vanaf ongeveer 35 graden merk je echt een warme luchtstroom. Als de ingestelde kamertemperatuur bereikt is gaan de fans ook vanzelf weer uit.

Koelen

Een ander voordeel dat minder bekend is, is dat je met de combinatie warmtepomp en convectoren ook kunt koelen. Door toepassing van ventilatoren in de behuizing kun je geforceerd lucht verplaatsen. In de winter zorgt dit voor meer warmtecapaciteit en in de zomer kun je er dus koude lucht mee de kamer in blazen.

Dauwpunt

Een nadeel van lucht afkoelen is dat koudere lucht minder vocht kan bevatten. Een normale airco heeft daarom altijd een condensafvoer. Bij vloerkoeling en koeling via convectoren heb je echter geen afvoer en zal de lucht niet al te veel afgekoeld mogen worden. Ook wil je niet dat er op alle leidingen condens komt te staan. In de praktijk lukt het meestal om te werken met water van 17 graden. Lager geeft condensvorming. Het is op deze manier mogelijk om maximaal ca 4 graden ten opzichte van de heersende buitentemperatuur te koelen. Niet verkeerd als het binnen 24 in plaats van 28 graden is!

DBE PRO

Om te kunnen koelen met een Jaga convector heb je wel de PRO versie van DBE nodig. Omdat er nog maar weinig gebruik wordt gemaakt van warmtepompen en koeling via radiatoren is de bekendheid hiervan nog laag. Op de Jaga website zelf moet je goed zoeken en traditionele installateurs zullen het ook nog niet vaak hebben toegepast.

De gewone DBE versie is een heel stuk gangbaarder en bekender. Gelukkig wijkt de DBE PRO er qua installatie weinig van af. Het verschil zit in de controller en de bediening: die moet ook een koude aanvoer kunnen registreren en de ventilatoren inschakelen. Via de tiptoetsbediening kun je in de koelstand verschillende snelheidsniveaus instellen.

Brochure / technische gegevens van de Jaga DBE PRO

Bestellen/prijs berekenen Jaga ventilatoren

Bestellen/prijs berekenen Jaga Strada convector

4 Comments

 1. Daan van Tongeren

  Ik kijk ook naar dezelfde Jaga. Ik begreep dat je ook de Jaga tempo kan gebruiken. Heb je die nog overwogen? (ik zie niet goed wat het verschil is) Hoe vind je zelf het geluid van de DBE pro? Heb je de koeling al kunnen proberen of is het wachten op de zomer….bedankt!

  • Comment by post author

   Er is alleen uiterlijk verschil tussen de strada en tempo. De tempo is iets goedkoper.

   In de comfort stand hoor je m echt bijna niet. In boost wel maar nog steeds niet storend.

   Koelen nog niet kunnen proberen. Wel zal bij koelen de dbe harder draaien en in drie standen in te stellen zijn.

 2. Jeroen

  Mooi Artikel. Ik vroeg me inderdaad af of de Strada Hybrid gewoon een strada is met DBE pro. Klopt mijn aanname? Dankjewel alvast voor je reactie!

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.