Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Koelen/verwarmen

Ervaring met airco op de overloop

De afgelopen weken zijn behoorlijk warm geweest. Buitentemperaturen van boven de 30 graden. Een goede proef op de som voor de airco. Een airco van 3,5 kW voor een huis van 325 m3 is eigenlijk veel te krap bemeten en daardoor meer topkoeling dan comfortkoeling. Houdt die het huis een beetje koel terwijl buiten de mussen van het dak vallen?

Lees ook: Tips voor een airco op de overloop

Om meteen maar het antwoord te verklappen: dat doet hij goed. De zolder en bovenverdieping bleven maximaal een aangename 23 graden. De woonkamer werd iets warmer, maar is niet boven de 24,5 graad uitgekomen. Zonder airco kon het op zolder makkelijk 28 graden worden.

Wat ook een wezenlijk verschil maakt is het ontvochtigen. Zeker op warme, klamme dagen is dat heel prettig. En dat effect merk je door het hele huis.

Strategische locatie

De 3,5 kW airco, die op de zolder hangt, blaast zijn koele lucht richting het trapgat naar de overloop. Alle deuren naar de slaapkamers komen hier rechtstreeks op uit. Vanaf hier koelen alle slaapkamers langzaam mee. Heb je een langere gang met zijdelings deuren, dan gaat het waarschijnlijk niet werken.

Ook de woonkamer profiteert nog een beetje mee, maar omdat de buitendeur vaak opengaat en de unit wel heel ver van de woonkamer hangt heb je daar niet het gevoel dat er een airco bezig is. Het beste werkt het voor boven dan om de deur naar de woonkamer dicht te houden.

Op een relatief goedkope manier haal je de scherpe randjes van een hittegolf. Zelfs na een paar lange warme dagen drijf je ‘s nachts je bed niet meer uit.

Energiepionier

Temperatuur

De temperatuur blijft niet zo stabiel en laag zoals dat kan met een binnenunit binnen de kamer, maar het zorgt zeker wel voor een verschil tussen oncomfortabel klam heet en gewoon lekker kunnen leven en slapen. Enige voorbereiding is wel nodig. Met de beperkte capaciteit kun je niet verwachten dat door de airco ‘s avonds even aan te zetten je de temperatuur flink naar beneden krijgt.

Warmteaccumulatie

Als het huis eenmaal flink opgewarmd is krijg je de warmte er niet zo snel meer uit.  Dat komt doordat er in objecten en beton veel warmte wordt opgeslagen die later weer wordt afgegeven. Door op tijd te beginnen koelen voorkom je dit. Op warme dagen is het wel lekker als de slaapkamerdeur open kan blijven voor een continue aanvoer van koude lucht.

Aanrader of niet?

Voor wie dus toch verkoeling wilt op de heetste dagen maar niet wil of kan investeren in een multi-split met in elke kamer een binnenunit is dit dus een prima manier om op een relatief goedkope manier op hete dagen toch de mogelijkheid te hebben op de ergste warmte uit huis te krijgen. Nadelen zijn er ook: het voelt wat kouder op de overloop, op de trap sta je in de koude luchtstroom, met meerdere mensen in een kamer of veel zon wordt het plaatselijk toch nog warm en de fan moet vrij hard blazen om de lucht verspreid te krijgen.

Hoeveel energie gebruikt een airco?

Dan nog het energiegebruik. Een airco is niet meer het energieverslindende apparaat van vroeg. De airco heeft bijna twee weken onafgebroken aangestaan, desondanks is het energieverbruik in augustus slechts 20 kWh hoger dan het gemiddelde verbruik per maand over het afgelopen jaar. Per jaar heb je het dan over enkele tientjes.

1 Comment

  1. Bedankt

    Mooi overzicht! Precies de info waarnaar ik op zoek was! Bedankt!

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.