Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Koelen/verwarmen

Tips voor een airco op de overloop

Op zoek naar wat verkoeling in je woning? Mobiele airco’s maken veel herrie en koelen slecht. Een echte split unit werkt veel beter, maar is ook een stuk duurder. Zeker als je er meer dan een op wilt hangen. Een airco op een centrale plek als de overloop of hal is dan de gulden middenweg. Lees hier in welke situaties dat werkt en wat de tips zijn. Eerder schreef ik ook al over mijn ervaring met een airco op de overloop.

Kies een goede locatie

De gekoelde lucht moet makkelijk in de kamers kunnen komen. Op een overloop waar de deuren allemaal naast elkaar zitten kan de lucht er zo ingeblazen worden. Het is niet erg als een kleine kamer haaks op de luchtstroom staat. Zit er echter in de gang naar de kamer toe een bocht, dan gaat de lucht nooit goed aankomen in de kamer.

In bovenstaande situatie gaat een airco op de muur van de trap prima werken. De lucht wordt rechtstreeks in slaapkamer 1 en 3 geblazen en zijdelings krijgt de kleine slaapkamer 2 ook wat koele lucht.

Denk aan goede zonwering

Een airco unit op de kamer heeft vaak wel vermogen genoeg om een kamer waar de zon lekker op staat desondanks te koelen (het zal enkel heel veel energie kosten), met een airco op de overloop kun je het beste zoveel mogelijk externe warmtebronnen voorkomen. Belangrijk is vooral dat de zonnestralen de muren, grond en meubilair niet gaan opwarmen. Een wit rolgordijn is dan al effectief genoeg, een zonwerend rolgordijn nog beter.

Koel de hele dag

Doordat de uitgeblazen lucht er wat langer over doet alle kamers te bereiken kun je het beste de airco de hele dag aan laten staat, zo zorg je er voor dat je alleen op temperatuur hoeft te houden en niet af hoeft te koelen. De massa warmt zo ook veel minder op, en dat is niet alleen comfortabeler, maar ook noodzakelijk om het koel te houden.

Ook een buitenunit moet je ergens kwijt. Kies een plek die zo min mogelijk overlast geeft. Boven op het dak hoor je beneden niets.

Kies een lage koelfactor

Het benodigde vermogen bereken je door het aantal kubieke meters te vermenigvuldigen met 30/40/50 en te delen door 1000. Dit is het benodigde vermogen in kW dat de airco moet kunnen leveren. Omdat met een airco op de overloop de situatie niet ideaal is, je vooral wilt dat de temperatuur niet al teveel oploopt en een grote unit zijn vermogen toch niet kwijt kan, kun je rekenen met de factor 30. Zelf zit ik ongeveer zelfs slechts op 25.

Isoleer je huis

Niet alleen nuttig in de winter, ook in de zomer zorgt het er voor dat warmte minder makkelijk naar binnen kan. Alleen in redelijk tot goed geisoleerde huizen gaat een airco op de overloop werken. Deels door de hierboven gekozen koelfactor, maar ook omdat er een limiet zit aan hoeveel lucht er door de deuropening aangevoerd kan worden. Vergelijk het met een auto, die wordt snel warm en als je daar achter glas in de zon zit voelt het alsnog warm. Dan moet er wel heel veel koude lucht blazen wil het nog enigszins koel blijven.

Hou de deur naar de woonkamer dicht

Er komt veel te weinig lucht beneden om een dergelijk grote ruimte af te kunnen koelen. Wil je hier iets van koelte merken, hang dan een aparte unit op. Om de unit boven dan niet te overbelasten hou je de kamerdeur zoveel mogelijk dicht.

Grote slaapkamer op het zuiden?

Als een van de slaapkamers erg groot is, en ook nog eens op het zuiden ligt, dan kun je overwegen hier de binnenunit op te hangen. Hang je ‘m tegenover de deuropening dan kun je op die manier ook andere kamers mee koelen. Let er dan wel op dat het hoofdeinde van het bed niet in de luchtstroom staat.

Verwacht niet te veel

Een airco is beter dan geen. Het zorgt er wel degelijk voor dat het wat koeler blijft in huis. Als je niet verwacht dat het overal 20 graden wordt en je bovenstaande tips volgt, dan heb je hier een goed systeem aan voor niet al te veel geld.

Heb je zelf nog een tip of een vraag? Stel/deel ‘m dan hieronder. Wil je een advies op maat voor je eigen situatie? Neem dan contact op via het contactformulier

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.