Energiepionier

Energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing

Zonwerende rolgordijnen met reflecterende coating

Door alle isolatie in huis warmt het huis van een klein beetje zon al op. In de winter is dat lekker, maar als de zonnestralen aan het eind van de lente sterker worden, wordt het al snel te warm in huis. Natuurlijk kun je grijpen naar airconditioning, maar beter is het om te zorgen dat de warmte buiten blijft.

Wij hadden lichtdoorlatende rolgordijnen van de Ikea hangen. Zelfs als die dicht waren voelde je de warmtestraling er doorheen komen. Als we de donkergrijze verduisterende rolgordijnen ook nog dicht deden werden die ook voelbaar warm. Er bleef dus nog veel warmte binnenkomen.

Er wordt gezegd dat buitenzonwering het effectiefst is: screens, rolluiken of een zonnescherm. Doordat de zon al aan de buitenkant geweerd wordt komt de warmte niet binnen. Buitenzonwering is echter zeer prijzig. Ongeveer € 400 voor een bescheiden raam van 1,60 x 1,40. Daar komen nog montagekosten bij.

Al zoekende kwam ik op warmtereflecterende rolgordijnen met een aluminium coating. Het nederlandse bedrijf Verosol heeft daar een leidende rol in. Het mooie is ook dat er nog goed doorheen te kijken is en dat het niet stikdonker wordt zoals bij rolluiken. De kosten voor deze binnenzonwering zijn ongeveer de helft van wat rolluiken of screens kosten, en ook de montage is veel goedkoper.

Er zijn veel verschillende doeken. SilverScreen 2% is het doek dat het beste zonlicht reflecteert. Het Omniascreen is een goede tweede en heb ik gekozen omdat het iets goedkoper is, meer licht doorlaat en ik het mooiste zicht naar buiten vond geven. Het beste ga je toch even naar een winkel om de doeken in het echt te bekijken. Het kan wel zijn dat ze daar de technische namen van de doeken niet precies weten.

Werkt zonwering binnen?

Dan de vraag, werkt het ook? Zeker, veel beter dan een gewoon rolgordijn. De ruimte tussen het raam en gordijn wordt echter wel flink warm, ook het hout warmt goed op. Uiteindelijk komt er dus toch warme lucht de kamer in. De zonnestralen warmen echter niet meer de complete vloer en meubilair op. Het blijft dus merkbaar koeler. Als je voor het raam staat bij flinke zon en je de hitte voelt, dan valt dat gelijk weg zodra je het gordijn dichtdoet terwijl je wel naar buiten kunt blijven kijken.

1 Comment

  1. ErikEP

    Wij hebben in 2013 buiten zonneschermen van merk Renson (model Fixscreen) laten plaatsen. Grote ramen motorisch bediend; voor kleinere ramen en slaapkamerramen wordt doek van zelfde materiaal handmatig bevestigd. Renson had op dat moment de beste zonwerende eigenschappen in combinatie met degelijk ophangsysteem. Gebruik van glasvezeldoek houdt 90% van zonenergie tegen. Bevalt ons tot op heden erg goed.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: