Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing

Zonwerende rolgordijnen met warmtewerende coating

Door alle isolatie in huis warmt mijn huis van een klein beetje zon al op. In de winter is dat lekker, maar als de zonnestralen aan het eind van de lente sterker worden, wordt het al snel te warm in huis. Natuurlijk kun je grijpen naar airconditioning, maar beter is het om te zorgen dat de warmte buiten blijft.

Wij hadden lichtdoorlatende rolgordijnen van de Ikea hangen. Zelfs als die dicht waren voelde je de warmtestraling er doorheen komen. Als we de donkergrijze verduisterende rolgordijnen ook nog dicht deden werden die ook voelbaar warm. Er bleef dus nog veel warmte binnenkomen.

Screens, rolluiken of zonnescherm

Er wordt gezegd dat buitenzonwering het effectiefst is: screens, rolluiken of een zonnescherm. Doordat de zon al aan de buitenkant geweerd wordt komt de warmte niet binnen. Buitenzonwering is echter zeer prijzig. Ongeveer € 400 voor een bescheiden raam van 1,60 x 1,40. Daar komen nog montagekosten bij.

Al zoekende kwam ik op warmtereflecterende rolgordijnen met een aluminium coating. Het Nederlandse bedrijf Verosol heeft daar een leidende rol in. Het mooie is ook dat er nog goed doorheen te kijken is en dat het niet stikdonker wordt zoals bij rolluiken. De kosten voor deze binnenzonwering zijn ongeveer de helft van wat rolluiken of screens kosten, en ook de montage is veel goedkoper.

Als je voor het raam staat bij flinke zon en je de hitte voelt, dan valt dat gelijk weg zodra je het gordijn dichtdoet

Energiepionier

Er zijn veel verschillende doeken. SilverScreen 2% is het doek dat het beste zonlicht reflecteert. Het Omniascreen is een goede tweede en heb ik gekozen omdat het iets goedkoper is, meer licht doorlaat en ik het mooiste zicht naar buiten vond geven. Het beste ga je toch even naar een winkel om de doeken in het echt te bekijken. Het kan wel zijn dat ze daar de technische namen van de doeken niet precies weten.

Zicht naar buiten en de mate van verduistering
Zicht naar buiten en de mate van verduistering van het Omniascreen doek

Goedkoop alternatief

Zoek je iets goedkopers, dan zijn er ook thermo rolgordijnen in standaard maten te koop. Deze zijn verduisterend maar hebben ook een reflecterende coating.

Nog goedkoper is zonwerende raamfolie. Deze plak je aan de buitenkant van je raam. Het voordeel is dat je net als bij screens of rolluiken de zon al aan de buitenkant tegenhoudt. Nadeel is dat de folie in de winter ook licht en warmte blokkeert.

Werkt zonwering binnen?

Dan de vraag, werkt het ook? Mijn ervaring is dat het zeker werkt, veel beter dan een gewoon rolgordijn. De ruimte tussen het raam en gordijn wordt wel flink warm, ook het hout warmt goed op. Uiteindelijk komt er dus toch warme lucht de kamer in. De zonnestralen warmen echter niet meer de complete vloer en meubilair op. Het blijft dus merkbaar koeler. Als je voor het raam staat bij flinke zon en je de hitte voelt, dan valt dat gelijk weg zodra je het gordijn dichtdoet terwijl je wel naar buiten kunt blijven kijken. Een gewoon verduisterend wit rolgordijn heeft dat effect ook, maar is minder effectief in terugstraling van de warmte.

In combinatie met een centraal geplaatste airco is dit de meest kostenefficiënte oplossing.

Leestip: Ervaring met airco op de overloop

Waar te koop?

Zelf heb ik besteld bij https://www.zonweringstunter.nl/ omdat ze ook een Showroom hebben in Purmerend. Het staat namelijk niet op de website, maar het is wel leverbaar. Er is een showroom en ze bezorgen/monteren ook.

Bij zonweringstore.nl is het wel makkelijk online bestellen en een offerte opvragen. De goede namen van de doeken staan er ook bij.

Een verduisterend wit rolgordijn is op wat meer plekken te koop, online o.a. bij Bol.com

4 Comments

 1. ErikEP

  Wij hebben in 2013 buiten zonneschermen van merk Renson (model Fixscreen) laten plaatsen. Grote ramen motorisch bediend; voor kleinere ramen en slaapkamerramen wordt doek van zelfde materiaal handmatig bevestigd. Renson had op dat moment de beste zonwerende eigenschappen in combinatie met degelijk ophangsysteem. Gebruik van glasvezeldoek houdt 90% van zonenergie tegen. Bevalt ons tot op heden erg goed.

 2. Lawrence

  Hoeveel nut heeft zonnewering op dagen als deze? Het zijn natuurlijk ook de muren en daken die opwarmen en uiteindelijk moet je toch aan de airconditioning?

  Mijn nieuwe huis is zeer goed geïsoleerd ; wij gaan het eind volgende maand betrekken, maar ik kijk nu al naar wat ik doen kan om zomers als deze volgend jaar buiten de deur te houden.

  Interessante site, bedankt voor het delen van deze schat aan informatie!

  • Comment by post author

   Een goed geïsoleerd huis warmt snel op en blijf daarna nog heel lang warm. Door de goede isolatie komt de warmte niet door de muren en daken, maar wel door zonnestraling door de ramen. Juist dan is goede zonwering belangrijk.

   Screens buiten werken beter maar zijn 2-3 keer zo duur. Uiteindelijk ontkom je inderdaad niet aan airco als je het koel wilt houden. Airco in combinatie met zonwerende rolgordijnen zijn dan denk ik het kostenefficientst.

 3. Jan O.

  kleine correctie en een beetje natuurkunde: isolatie vertraagt de opwarming (leg een stalen thermoskan met warm water in de vriezer – op termijn zal ook de inhoud van de thermoskan bevriezen).
  Door de dag – nacht cyclus is de opwarming door de zon in een grafiek uitgezet sinusvormig. ‘s Nachts is er normaal gesproken afkoeling.

  Warmte overdracht kan door geleiding, convectie (verplaatsing van warme lucht) en straling.
  Geleiding gaat op basis van het temperatuurverschil tussen binnen en buiten, straling op basis van de temperatuur tot de 4e macht – en de zon is heet… (~ 6800 K)
  Daarom is het raadzaam bij een hittegolf de zonnestraling buiten het glas te houden en ramen en deuren gesloten te houden – zo min mogelijk convectie.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.