Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Koelen/verwarmen

Stooklijn en temperatuur instellingen Elga

Bij een weerafhankelijke regeling regelt de Techneco Elga op basis van de buitentemperatuur. Naarmate de buitentemperatuur daalt zal het water warmer worden, zodat de woning op dezelfde binnentemperatuur blijft.

Er zijn twee instellingen, de stooklijn zelf en de temperatuurcorrectie.

Stooklijn

De stooklijn is in het installateursmenu  van de Honeywell Chronotherm Touch bij instelling 30 op te geven en loopt van 4 tot 40. In de handleiding staat met welke watertemperatuur en buitentemperatuur dat correspondeert. Hier heb ik ‘m op 6 staan. Dat is bij -10 buiten pas een watertemperatuur van 40 graden.

De stooklijn bepaalt de verhouding buitentemperatuur en watertemperatuur

Temperatuurcorrectie

Ondanks dat er niet meer op ruimtetemperatuur geregeld wordt, heeft de ingestelde temperatuur nog wel invloed op de stooklijn. 20 graden komt overeen met de afbeelding hierboven, maar een verhoging of verlaging zorgt ervoor dat de stooklijn omhoog of omlaag verschuift.

De temperatuur op de Honeywell Chronotherm Touch bepaalt de verhoging van de hele stooklijn

Techneco adviseert de temperatuur op 22 graden te zetten. Als het een dag erg koud is, of je wilt het huis tijdelijk wat warmer hebben, dan kun je dus de temperatuur op de thermostaat verhogen om het wat warmer te krijgen.

Met het klokprogramma kun je ook verschillende temperaturen instellen. Bijvoorbeeld voor ‘s nachts of in het weekend. Zo heb je alsnog een nachtverlaging, of schakel je de warmtepomp even uit op de duurste momenten als je een dynamisch energiecontract hebt.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.