Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Duurzaam, Koelen/verwarmen

Verticale laag temperatuur radiator

Zoek je een verticale ultra laag temperatuur radiator? Dan zijn er momenteel twee goede oplossingen. Om op echt lage temperatuur te kunnen werken heb je vaak ventilatoren nodig. Voordeel daarvan is dat de warmte goed door de ruimte wordt verspreid. Een ander groot voordeel is dat je er ook een beetje mee kunt koelen. Dat wordt ook wel top koeling, light cooling of niet condenserende koeling genoemd. Nadeel van ventilatoren is dat ze wel een beetje geluid maken.

Zeer laag temperatuur verwarming

Anders dan je misschien verwacht, is laag temperatuur (LTV) nog steeds 55 graden. Lagere temperaturen, die bijvoorbeeld een warmtepomp maakt, zijn zeer laag temperatuur verwarming (ZLTV) met 35 graden aanvoertemperatuur.

De volgende modellen zijn geschikt voor zeer lage temperaturen. Uiteraard werken ze ook op een hogere temperatuur. Heb je nog een CV ketel, dan kan deze hiermee dus prima op 55 graden of lager ingesteld worden.

Radson Ulow-E2 V

Deze verwarming ziet er redelijk traditioneel uit en is het best te vergelijken met de aloude bekende radiator. In uiterlijk maar ook in comfortbeleving. De voorkant geeft nog steeds stralingswarmte af. Aan de binnenkant zitten lamellen met in het midden ventilatoren. Deze zorgen voor de snelle verspreiding van convectiewarmte.

In de Radson Ulow zitten de ventilatoren midden in het systeem. Het voorpaneel geeft warmtestraling af.

Met een paar knopjes kun je de snelheid van de ventilatoren instellen en het koelen activeren.

De beste keus als je het gevoel van straling wilt behouden, of de radiator ook wil kunnen gebruiken zonder dat ventilatoren tijdens het verwarmen altijd ingeschakeld moeten zijn (maar alleen voor koelen of een snelle boost). In die gevallen is de efficiëntie wel iets minder.

Meer informatie op de website van Radson

Jaga Vertiga Hybrid

Heb je al een (hybride) warmtepomp, of wil je die binnenkort aanschaffen, dan kun je niet om de Jaga Vertiga heen. Dit is geen radiator, maar een convector. Deze verwarmt dus vooral de lucht via convectiewarmte. Aan de binnenkant zit een systeem van buisjes en lamellen met ventilatoren er op. Al met zeer lage temperaturen wordt hiermee de ruimte snel verwarmd. De warme lucht komt namelijk uit de zijkanten: helemaal van onder tot boven. Met een watertemperatuur van onder de 30 graden voel je hier al warme lucht uit komen.

Ook met dit systeem heb je een aantal knoppen om de snelheid van de ventilatoren in te stellen en heb je met dit systeem ‘light cooling’. Eerder schreef ik hier al een review over.

De beste keus als je op zo’n laag mogelijke temperatuur wilt verwarmen om het optimale uit je (hybride) warmtepomp of CV ketel wilt halen.

Meer informatie op de website van Jaga.

Low budget oplossing

Bovenstaande systemen kosten meer dan €1.000 per stuk. Zoek je een iets goedkopere oplossing, dan is een gewone verticale radiator met een universele ventilator een goede oplossing. Zeker als je dan een iets grotere (overgedimensioneerde) neemt, dan kun je het met zo’n oplossing ook goed warm krijgen op een lage watertemperatuur.

Henrad heeft met de Alto een mooie lijn verticale radiatoren. Kies wel altijd voor een model met lamellen aan de binnenkant. Afhankelijk van de diepte die je hebt is dat een type 21, 22 of 33.

Om te berekenen welk formaat je nodig hebt bij een lagere temperatuur kun je gebruik maken van de volgende Excel:

Henrad Alto line afgifte temperatuur berekenen. Van andere modellen kun je de tabel downloaden op de website van Henrad.

Veelgebruikte temperaturen zijn 55/50 (LTV) of 35/30 (ZLTV).

Een speedcomfort radiatorventilator past het mooist in een type 22 of 33. Een speedcomfort gaat echter pas aan bij een temperatuur boven de 33 graden. Deze oplossing is dus vooral geschikt als je enkel verwarmt met een CV ketel zonder warmtepomp.

Koelen is met deze oplossing niet (goed) mogelijk. Je bent wel ongeveer de helft goedkoper uit ten opzichte van de andere oplossingen.

6 Comments

 1. vd berg v d berg

  hallo Luuk,

  Interessant stuk! Sinds 2 jaar staat mijn cv ketel op 45 graden wateraanvoertemperatuur. Binnenkort krijg ik een Elga ace 4 kw hybride wp. Ik verwacht dat die 45 graden kan blijven staan en dat ik mijn radiatoren niet hoef te vervangen en dat het comfortabel warm zal zijn. Sinds november heb ik op alle radiatoren die open staan ventilatoren ingebouwd (keuken, hal en woonkamer). Ik ben benieuwd hoe het hele systeem gaat bevallen na de installatie van de hybride wp. Ik verbruik nu 1200 m3 gas per jaar, ik hoop dat ik meer dan de helft ga besparen. Heb je nog tips of do’s of don’ts dan verneem ik dit graag van je! bvb dank

  • Comment by post author

   Goed bezig! Als die 1200 m3 enkel voor het verwarmen is dan ga je wel meer dan de helft besparen.

  • rj vd berg

   merci Luuk,
   nee, ik verwacht een 300 m3 nodig te hebben voor warm water, 300 m3 voor verwarming dus dan 600 m3 besparen. Trouwens op termijn de elga ace standalone laten draaien en een zonneboiler plaatsen voor warm water en indien nodig in woonkamer een airco die ook kan verwarmen plaatsen zou ook een optie op langere termijn zijn. Dan kan ik van het gas af!
   Zou dat kunnen denk jij?

 2. Martijn

  “Een speedcomfort gaat echter pas aan bij een temperatuur boven de 33 graden.”

  Wanneer je de kabel van de temperatuur-sensor eruit haalt gaat de speedcomfort continue aan. Geluid is minimaal en het verbruik laag.

 3. F Verstappen

  Hallo, Ik heb sinds 2010 een Elga hangen. destijds na een verbouwing geinstalleerd waarbij na de verbouwing de keuken en tuinkamer en badkamer op een vloerverwarmings systeem zijn aangesloten en de kamer nog met radiatoren. We hebben altijd op een thermostaat geregeld. Nu wil ik de kamer ook op een separate vloerverwarming systeem aansluiten. Omdat deze ruimtes noordoost en op het zuiden zitten wil ik ze apart regelen, dus 2 zones. Dat wil ik realiseren door 2 kleppen in de toevoer leiding te plaatsen. Kunnen deze kleppen via de open therm thermostaat aangestuurd worden en kan dan ook de Elga met opentherm aangestuurd worden?
  Dus samen gevat. Nu stuur ik de Elga aan met de opentherm thermostaat en op zijn beurt stuurt de Elga eventueel de ketel aan. Straks. Kan ik 2 zone kleppen aansturen, elk met een eigen thermostaat en tevens een opentherm commando naar de Elga?

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.