Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Koelen/verwarmen

Koelen met de ELGA

Een van de voordelen van een warmtepomp is dat hij vaak ook geschikt is om te koelen. Doordat mijn ELGA warmtepomp op weersafhankelijk staat ingesteld, werkt de koelfunctie niet via de thermostaat. Middels de knop aan de voorzijde van de ELGA kan het koelen worden aangezet. Het koelen gaat dan ook weersafhankelijk middels een stooklijn die meeloopt met de buitentemperatuur.

Dat werkt op zich prima, en de vloer en de JAGA met DBE PRO worden ook koud, maar er zitten ook nadelen aan.

De ELGA pendelt

Het minimum afgiftevermogen ligt ergens tussen de 600 en 800 W koelvermogen.  Bij verwarmen sta je dat gemakkelijk af, maar bij koelen lukt het kennelijk niet genoeg om de kou af te staan aan de omgeving. Gevolg is dat de compressor in de buitenunit de hele tijd aan en uit gaat,  soms wel 12 x in een uur. En dat is niet bevorderlijk voor de levensduur. In de tussentijd blijven alle waterpompen binnen gewoon draaien waardoor in mijn geval nog steeds 90 W verbruikt wordt.

Het koelt niet zo goed en zuinig als een airco

Hoewel je wel degelijk verschil voelt, is een echte airco beter. Om de allerscherpste randjes er af te halen is het wel geschikt. Kan je het systeem voor een kleine meerprijs geschikt maken om ook te koelen, dan zou ik dat zeker adviseren.

1 Comment

  1. Anton

    Met de nieuwste update kan je toch koelen ondanks de wamrte buiten.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.