Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Koelen/verwarmen

Vloerkoeling met de warmtepomp

Mijn ervaring met het koelen van de slaapkamers met een centraal opgehangen airco beschreef ik vorig jaar al in het artikel “Ervaring met airco op de overloop”  en daar is eigenlijk niets aan veranderd. We hebben er vrijwel elke zomerse dag plezier van. De zolder en de slaapkamers blijven comfortabel om in te slapen.

Voor de woonkamer had ik dan vloerkoeling bedacht. Een leuke bijkomstigheid van een warmtepomp is dat deze naast verwarmen ook kan koelen.  Om hiermee te kunnen koelen heb je wel speciale convectoren met koelstand nodig, of vloerverwarming die ook ingezet kan worden als vloerkoeling.

Doordat de ELGA warmtepomp op weersafhankelijk staat ingesteld, werkt de koelfunctie niet via de thermostaat. Middels de knop aan de voorzijde van de ELGA kan het koelen worden aangezet. Het koelen gaat dan ook weersafhankelijk middels een stooklijn die meeloopt met de buitentemperatuur.

Dat werkt op zich prima, en de vloer en de JAGA met DBE PRO worden ook koud, maar er zitten ook nadelen aan.

1 De ELGA pendelt

Het minimum afgiftevermogen ligt ergens tussen de 600 en 800 W koelvermogen.  Bij verwarmen sta je dat gemakkelijk af, maar bij koelen lukt het kennelijk niet genoeg om de kou af te staan aan de omgeving. Gevolg is dat de compressor in de buitenunit de hele tijd aan en uit gaat,  soms wel 12 x in een uur. En dat is niet bevorderlijk voor de levensduur. In de tussentijd blijven alle waterpompen binnen gewoon draaien waardoor in mijn geval nog steeds 90 W verbruikt wordt.

2 Het effect is klein

De vloer wordt wel koud, en uit de Jaga komt ook koude lucht, maar het effect van ene airco hoef je er niet van te verwachten. Toch koelt het wel degelijk een beetje, en voornamelijk op warme zomeravonden als het buiten slecht afkoelt is het beetje extra koelvermogen welkom.

Als de zon rechtstreeks op de vloer schijnt, blijft de vloer wel koud. Effectiever is het dan echter om de zon middels zonwering buiten te houden.

Benieuwd hoeveel koelvermogen een vloer heeft? Bekijk dan deze tabel

Conclusie

Na een paar warme dagen is de vloer toch aardig opgewarmd. De vloerkoeling haalt die warmte er wel uit en zorgt ook voor een iets koelere kamer. Zo fris als met een airco lukt niet, maar een iets koelere kamer is zeker mogelijk!

1 Comment

  1. Anton

    Met de nieuwste update kan je toch koelen ondanks de wamrte buiten.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.