Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Koelen/verwarmen

Ervaring met airco op de overloop

De afgelopen weken zijn behoorlijk warm geweest. Buitentemperaturen van boven de 30 graden. Een goede proef op de som voor de airco, die vanaf de zolder koude lucht het trapgat in blaast. Een airco van 3,5 kW voor een huis van 325 m3 is eigenlijk veel te krap bemeten en daardoor meer topkoeling dan comfortkoeling. Houdt die het huis een beetje koel terwijl buiten de mussen van het dak vallen?

Lees ook: Al mijn tips om mijn huis koel te houden

Om meteen maar het antwoord te verklappen: dat doet hij goed. De zolder en bovenverdieping bleven maximaal een aangename 23 graden. De woonkamer werd iets warmer, maar is niet boven de 24,5 graad uitgekomen. Zonder airco kon het op zolder makkelijk 28 graden worden.

Wat ook een wezenlijk verschil maakt is het ontvochtigen. Zeker op warme, klamme dagen is dat heel prettig. En dat effect merk je door het hele huis.

Strategische locatie

De 3,5 kW airco, die op de zolder hangt, blaast zijn koele lucht richting het trapgat naar de overloop. Alle deuren naar de slaapkamers komen hier rechtstreeks op uit. Vanaf hier koelen alle slaapkamers langzaam mee. Heb je een langere gang met zijdelings deuren, dan gaat het waarschijnlijk niet werken.

Lees ook: Tips voor een airco op de overloop

Ook de woonkamer profiteert nog een beetje mee, maar omdat de buitendeur vaak opengaat en de unit wel heel ver van de woonkamer hangt heb je daar niet het gevoel dat er een airco bezig is. Het beste werkt het voor boven dan om de deur naar de woonkamer dicht te houden.

Op een relatief goedkope manier haal je de scherpe randjes van een hittegolf. Zelfs na een paar lange warme dagen drijf je ‘s nachts je bed niet meer uit.

Energiepionier

Temperatuur

De temperatuur blijft niet zo stabiel en laag zoals dat kan met een binnenunit binnen de kamer, maar het zorgt zeker wel voor een verschil tussen oncomfortabel klam heet en gewoon lekker kunnen leven en slapen. Enige voorbereiding is wel nodig. Met de beperkte capaciteit kun je niet verwachten dat door de airco ‘s avonds even aan te zetten je de temperatuur flink naar beneden krijgt.

Warmteaccumulatie

Als het huis eenmaal flink opgewarmd is krijg je de warmte er niet zo snel meer uit.  Dat komt doordat er in objecten en beton veel warmte wordt opgeslagen die later weer wordt afgegeven. Door op tijd te beginnen koelen voorkom je dit. Op warme dagen is het wel lekker als de slaapkamerdeur open kan blijven voor een continue aanvoer van koude lucht.

Aanrader of niet?

Voor wie dus toch verkoeling wilt op de heetste dagen maar niet wil of kan investeren in een multi-split met in elke kamer een binnenunit is dit dus een prima manier om op een relatief goedkope manier op hete dagen toch de mogelijkheid te hebben op de ergste warmte uit huis te krijgen. Nadelen zijn er ook: het voelt wat kouder op de overloop, op de trap sta je in de koude luchtstroom, met meerdere mensen in een kamer of veel zon wordt het plaatselijk toch nog warm en de fan moet vrij hard blazen om de lucht verspreid te krijgen.

Hoeveel energie gebruikt een airco?

Dan nog het energiegebruik. Een airco is niet meer het energieverslindende apparaat van vroeg. De airco heeft bijna twee weken onafgebroken aangestaan, desondanks is het energieverbruik in augustus slechts 20 kWh hoger dan het gemiddelde verbruik per maand over het afgelopen jaar. Per jaar heb je het dan over enkele tientjes.

10 Comments

 1. Bedankt

  Mooi overzicht! Precies de info waarnaar ik op zoek was! Bedankt!

 2. Steven

  Hoi Luuk,
  Leuk artikel. Het heeft mij aan het denken gezet.
  Wij twijfelen namelijk tussen 1 single split op zolder of 1 op zolder en 1 in de woonkamer.
  Denk je dat het ophangen van een 3,5kw airco op zolder ook het gewenste effect heeft bij een twee onder een kap woning? (Nieuwbouw) Woning is voorzien van zonwering en rolluiken.

  • Comment by post author

   Dat ligt er aan wat je het gewenste effect vindt. Is het genoeg om het in de woonkamer licht af te laten koelen, dan is een airco op zolder genoeg. Zeker als je balansventilatie hebt. Wil je echt het voelbare effect van een airco zoals wanneer je een supermarkt in stapt, dan ook een unit in de woonkamer. Wil je dat ik echt dieper naar jouw situatie kijk, neem dan gerust contact op voor een persoonlijk advies.

 3. Nils

  Leuk artikel. Ik zit eraan te denken om iets dergelijks te doen.
  We hebben een werkkamer op het zuiden (geïsoleerd en warmtewerend HR++ glas) en aangrenzende slaapkamer op het noorden. Overdag willen we de werkkamer koel, snachts natuurlijk de slaapkamer. Zou het mogelijk zijn om de unit in de werkkamer op te hangen en snachts met mechanische ventilatie de koele lucht door te blazen naar de slaapkamer?
  Ben benieuwd of jij hier iets over kan zeggen.

  • Comment by post author

   Hetzelfde probleem heb ik ook sinds het thuiswerken. Ik ga proberen met een 125 mm buis de lucht te laten circuleren tussen de warme en koude kamer. Wil dat echt lukken moet de lucht wel meerdere keren per uur ververst worden. Dus als je kamer 50 m3 is, moet je wel 200 m3 of meer lucht verversen.
   Een mooiere oplossing is een kanaalunit, daar sluit je gewoon twee buizen op aan die je naar twee kamers kunt brengen. Dat moet alleen wel maar net passen en zo’n systeem is ook duurder dan een gewone single split airco.

 4. Peter

  Hoi Luuk, wij hebben ook een airco hangen op de overloop bij de slaapkamers.
  Echter, deze hangt noodgedwongen boven het trapgat, omdat dit de enige beschikbare plek voor de unit was.
  We hebben de lamellen zo ingesteld dat deze in de richting van de slaapkamers blazen, maar koude lucht zal altijd eerst via het trapgat naar beneden zakken. Hoe kan ik dat voorkomen?
  Hoe zou ik het trapgat overdag het beste af kunnen sluiten, zodat er bij de slaapkamers op de meest effectieve manier gekoeld wordt, zonder dat ik eerst het trapgat en de hal beneden aan het koelen ben?

  • Comment by post author

   Voorkomen dat de gang beneden afkoelt zal helaas niet gaan. Als de gang eenmaal is afgekoeld zal de lucht niet verder meer zakken en zich ook verspreiden naar de slaapkamers. De deur beneden naar de gang dichthouden is bij mij effectief genoeg.

 5. René

  Wat leuk om jouw artikelen te lezen. Ook hier een airco (5kw) geplaatst op de overloop op zolder. Waar ik mee worstel zijn de tijden dat de airco aan moet staan en op welke stand. Wanneer haal je het beste rendement? Is dat een paar uur voordat je gaat slapen op een wat hogere stand? Of de hele dag op een hele rustige en dus lagere stand?

 6. matthijs

  Hallo Luuk,

  Mooi stuk en duidelijke.
  Wij gaan voor een airco op de zolderkamer van mijn dochter en een op de overloop. Daar moet hij 3 kamers iets kunnen verkoelen. De ene installateur zegt 3,5 kw. De andere 5kw. Wat zijn de voor en nadelen van elke keuze? Geluid e.d

  groeten Matthijs

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.