De ELGA is een fantastisch apparaat om het gasverbruik te verlagen. Het is vrijwel altijd beter om te verwarmen met een warmtepomp ten opzichte van de gasketel. Is het niet voor de portemonnee, dan wel voor het milieu. Toch wordt in de standaard hybride configuratie niet het meeste uit de ELGA gehaald.
Om de ELGA in alle installaties te kunnen laten werken, zijn de standaardinstellingen erg voorzichtig ingesteld. Op die manier heb je de minste kans op storingen of klachten. Vind je het leuk om je een beetje in het systeem te verdiepen, dan kun je de ervoor zorgen dat je veel meer gas bespaart door de volgende instellingen aan te passen.
Installaties vanaf medio 2017 hebben daarvoor al de benodigde firmware. Oude modellen kunnen vanaf versie 12.65 geupdate worden. Hoe je de instellingen precies doet staat in de handleiding, of vraag je installateur het te doen. In het kort werkt het als volgt voor de Cronotherm Touch Modulation:
Druk op het scherm op ‘INSTELLEN’.
Druk gedurende 5 seconden het blanco stuk tussen ‘KLAAR’ en ‘SCHERM’ in.
Selecteer met de pijtjes: ‘INSTEL KETEL’ of ‘INSTAL INSTELLING’.
Afschakeltemperatuur ELGA verlagen
Als het buiten kouder is dan 4 graden stopt de ELGA er mee en gaat de gasketel het werk alleen doen. Dit punt is ooit zo gekozen toen gas ten opzichte van elektriciteit nog flink goedkoper was. Ook heb je boven deze temperatuur vrijwel geen last van bevriezende buitenunits en is de buitenunit nog vrij stil. Sinds een aantal jaar is die verhouding door belastingen aan het veranderen, waardoor gas relatief duurder is geworden ten opzichte van elektriciteit.
Een bevriezende buitenunit is overigens geen probleem. Hier is een beveiliging voor ingebouwd die ervoor zorgt dat de buitenunit weer ontdooid. Qua geluid zul je moeten testen of het acceptabel blijft als het buiten flink vriest.
Met nieuwe softwareversies kun je zelf bepalen tot welke temperatuur de ELGA door gaat via de Thermostaat. In oudere versies kun je enkel de 4 graden grens uitschakelen met een dipswitch. Tot ongeveer -7 is de ELGA nog goedkoper dan gas.
P62 Afschakeltemperatuur warmtepomp verlagen vanaf 4°C (rekenmethode: 4°C – P62 = afschakeltemperatuur) (bereik: 0-20, advies: 11) |
Graadminuten grens verhogen
In de Elga zit een graadminuten regeling. Deze begint te tellen als de ruimtetemperatuur onder de ingesteldewaarde komt. De regeling schakelt de ketel of stadsverwarming in als de limiet bereikt is. Dit kan dus zijn na een hele lange tijd omdat er slecht een heel kleine afwijking is of na een kortere tijd omdat de afwijking groter is.
Gun je de ELGA graag wat langer de tijd om standalone te verwarmen, dan kun je die grens wat verhogen. Zeker bij (trage) vloerverwarming kan dit een nuttige aanpassing zijn.
P84 Graadminuten inschakelen CV-ketel in thermostatisch bedrijf (bereik: 10-120) |
Verlaagde gewenste ruimtetemperatuur
Als de functie “verlaagde gewenste ruimtetemperatuur” is geactiveerd op de Elga, zal de regeling een gewenste ruimtetemperatuur lager dan 19°C, maar hoger dan 10°C, herkennen als “verlaagde temperatuur”.
De Elga zal dan uitsluitend de warmtepomp gebruiken om deze temperatuur te behouden in de woning; de ketel is geblokkeerd voor ruimteverwarming mits de buitentemperatuur boven de buitentemperatuurgrens van de warmtepomp blijft.
Het nut van het toepassen van nachtverlaging is erg afhankelijk van de isolatiewaarde en type afgiftesysteem van de woning. Bij goed geïsoleerde woningen met vloerverwarming is het over het algemeen aan te raden
om weinig of geen nachtverlaging toe te passen. Bij woningen met normale of slechte isolatie en radiatoren is het toepassen van nachtverlaging aan te raden.
Als dus de temperatuur op de thermostaat onder een bepaalde grens wordt ingesteld kan dit worden beschouwd als nachttemperatuur. Dat betekent dat de ketel niet wordt ingeschakeld, maar de warmtepomp stand alone draait. Hierdoor kan de temperatuur verder dalen dan ingesteld, maar wordt er geen gas gebruikt.
Dit staat niet standaard aan en moet middels een dipswitch worden ingeschakeld. Wanneer de buitentemperatuur onder de uitschakeltemperatuur daalt kan er echter nog steeds gas worden gebruikt. Kies dus zorgvuldig de uitschakeltemperatuur en de nachttemperatuur.
Dipswitch A4 op on (naar achterzijde print) |
CV ondersteuning boven bepaalde temperatuur uitschakelen
Wanneer de buitentemperatuur boven een bepaalde grens ligt kun je er voor kiezen de gasketel helemaal niet te laten bijspringen. Doorgaans lukt het vanaf een graad of 8-10 om met alleen de ELGA de woning warm te houden.
P63 Inschakel buitentemperatuur grens CV-ketel verlagen (rekenmethode: 40 °C – P63 = grens buitentemperatuur) Boven de buitentemperatuur grens schakelt de ketel niet in (bereik: 0-50, advies: 33) |
Radiatorventilatoren
Op de lagere temperaturen waar een warmtepomp op werkt hebben radiatoren een lager afgiftevermogen. Met een radiatorventilator (van bijvoorbeeld Speedcomfort) of Jaga DBE wordt het vermogen weer vergroot en zorgt het er zo voor dat er sneller en meer warmte de ruimte in kan komen. Uit mijn praktijkervaring in twee woningen is gebleken dat je daadwerkelijk meer warmte voelt en dat de watertemperatuur lager kan zijn.
Pompsnelheid aanpassen
Een warmtepomp werkt het beste als het verschil tussen de aanvoer en retour niet al te groot is: rond de 3 graden is het ideale werkgebied. Laat de pomp harder draaien als het verschil groot is, en langzamer bij een verschil van 2 graden of minder. Let er in een hybride opstelling wel op dat het geheel ook met ingeschakelde CV ketel blijft werken.
De pompsnelheid pas je aan met het rode wieltje voorop de pomp. Aan en afvoertemperaturen kun je uitlezen via de thermostaat via parameter P4 (aanvoer) en P5 (retour), maar makkelijker is het om een tweetal externe temperatuursensoren op de buizen te bevestigen.
Meer instellingen
Dit zijn de belangrijkste parameters om in te stellen om de ELGA vaker te laten werken. Mocht je nog meer zelf in willen stellen dan kun je kijken in het overzicht van alle parameters voor de ELGA.
Persoonlijk advies
Advies nodig over je eigen situatie? Neem gerust contact op via het contactformulier
Wim
Ik ga pogen mijn laptop weer aan de praat te krijgen en hang en aan de elga. Dan heb ik alle relevante gegevens in een keer.
Jan Kuster
Sinds gisteren zijn onze Elga en Atag Qsolar na 15 jaar vervangen door de LG Therma V R290 Propaan Monobloc lucht-water warmtepomp buitenunit 400V – 3 fase – 9kW. En 600liter hygiene-boiler met zonneboileraansluiting.
Wij gaan dus gasloos verder.
Iedereen bedankt voor het delen van info en succes verder.
Luuk je mij uitschrijven voor de Nieuwsbrief.
Rob
Wat ben ik blij dat ik deze site gevonden heb! In ons (voor ons) nieuwe huis hangt ook een Elga gekoppeld aan een Tzerra Ace 39C. Nu viel me sowieso al op dat de ketel soms de storing te lage druk geeft, dit komt zo te zien doordat de terugslagklep van de ketel op de aanvoer zit i.p.v. de retour. Deze ketel is twee jaar geleden vervangen, de Elga hangt er al sinds 2018. Niet goed aangesloten dus.
Echter, nu is er iets interessants. In huis is het nu 17,5 graden geworden. Ingestelde temperatuur op 19. Volgens de Elga is de WP aan, en dar klopt. Een Ta van 34 en Tr van 31. Echter, volgens de Elga zou ook de ketel aan zijn. En dat klopt niet. Er wordt geen gas verbruikt en de ketel geeft zelf ook niet aan dat ie verwarmt. Als ie wel verwarmt is dat namelijk op het display zichtbaar.
Wat is hier aan de hand? Duidelijk is dat de ketel aan moet gaan om bij te verwarmen, dat vindt de Elga ook, maar toch doet de ketel niks… Help!
Ad
Als je een Anna /Plugwise thermostaat gebruikt dan is de oorzaak de software. Daar is veel om te doen geweest maar wordt niet meer aangepast. Als het een andere thermostaat is dan kan ik je niet helpen.
Barry HOOGENDOORN
Rob, je kan het beste even de bedrading nalopen. Is er een thermostaatdraad tussen de elga en je ketel? Dan zou ketel de elga moeten volgen.
Het kan dan ook zo zijn dat de ketel pendelt en af en toe een pause neemt (omdat bv de ingestelde Ta overschreden wordt..
Als er geen thermostaat draad tussen elga en ketel loopt, dan wordt de ketel onafhankelijk van de elga gestuurd.
Ik had dit tweede. Met voor ELGA en voor gasketel een eigen thermostaat (ketel 0,5 graad onder de ELGA thermostaat
Guus
@Rob, allereerst is de Elga bedoeld om je toko op temperatuur te HOUDEN en niet zozeer te BRENGEN. Anderhalve graad verhoging is veel gevraagd, zeker waar het om een hybride van 4kW gaat. Daarover straks meer.
Dat gezegd hebbende: Probeer een diagnose te stellen. Zet de Elga eens uit met de drukknop, niet door de stekker eruit te halen. De warmtevraag wordt nu naar de ketel doorgeleid en die moet starten. Zo niet, de bedrading checken zoals Barry al aangaf. Is de Elga wel verbonden met de ketel vanaf posities 3 en 4? Zo ja, dan de thermostaatkabel losmaken uit posities 5 en 6 en rechtstreeks doorverbinden met de ketel. Slaat de ketel aan, dan zit er een probleem in de aansluiting (of aansturing!) van de Elga op de ketel. De aansluiting is zo vervangen door een nieuw kabeltje, de aansturing is een elektronisch probleem en een ander verhaal. Als de ketel nu nog geen sjoege geeft, is er vrijwel zeker een probleem met de ketel.
Een heel andere optie is het volgende. In de instellingen van de Elga kun je bepalen vanaf welke T buiten de ketel mag bijspringen. De Elga vraagt de ketel nu om hulp vanwege het voor de Elga grote te overbruggen temperatuurverschil. Maar als de vorige eigenaar heeft ingesteld dat de ketel bijvoorbeeld pas bij 5° en lager mag bijspringen zal hij hoe dan ook niet te hulp komen. Kun je dat nakijken of navragen?
Rob
De ketel an sich doet het wel. Zet ik de Elga uit met de knop gaat de ketel gewoon verwarmen. Je ziet dan het vlammetje-symbool branden op de ketel (hij neemt gas af en verwarmt) en het radiator-symbool gaat aan (de pomp is geactiveerd).
Is de Elga aan en is er extra vraag dan stuurt ie de ketel wel degelijk aan (vlammetje op de Elga is zichtbaar) maar op de ketel alleen radiator-symbool.
Ben gister lang bezig geweest, en heb uiteindelijk de minimale pompsnelheid van de ketel verhoogd naar 40 procent. Nu gaat de ketel ook daadwerkelijk branden! Ik denk dus dat de Elga zo hard duwde dat de ketel zijn water niet kwijt kon. Het circuit is relatief klein (twee radiatoren open) en een warmtewisselaar (waar aan de andere kant vloerverwarming systeem aan zit).
Ben blij dat het nu allebei werkt. Het is de Honeywell thermostaat trouwens. Kijk ik daarop meet ie nu een Ta van 45 en een Tr van 40. Heb niet de hoogste stooklijn. Het valt me op dat de ketel wel relatief korte runs doet, hij blijft enkele minuten aan (waarbij de Ta van de ketel naar zo een 65 gaat en de retour naar 45). De Elga blijft aan, wil dus ook niet direct een hogere stooklijn kiezen.
Weet iemand hoe ik kan zorgen dat de ketel langere runs maakt? Het lijkt erop dat hij ‘te hard’ verwarmt voor het systeem.
Hij is overigens aangesloten middels OpenTherm.
Barry
Zit je ook op tweakers?
Guus
Heb je het vermogen van de ketel gereduceerd? Hebben meestal veel te veel vermogen voor de gemiddelde woning.
Verder kun je de Ta beïnvloeden met dipswitches A1 en A3. De Elga maakt daarmee een stooklijn voor de ketel. Als je bij de huidige T buiten al 65° krijgt, zal hij op ” radiatoren hoog” staan.
A1 on = hoge stooklijn, off = laag
A3 on = vloerverwarming, off = radiatoren
Kijk even welke instelling het best voor je werkt. Vrijwel zeker staat A1 nu on en A3 off.