Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Koelen/verwarmen

Firmware ELGA upgraden

Sinds Firmware versie 12.65  is het mogelijk om de firmware van de ELGA te upgraden naar een nieuwere versie. Daarmee worden functies uitgebreid en verbeteringen in de algemene werking doorgevoerd.  Zo is het vanaf firmware versie 16.0 mogelijk via instellingen in de Honeywell Touch thermostaat de werking van de ELGA aan te passen.

Heb je een ELGA van medio 2016 of later met een Toshiba buitenunit dan is het mogelijk om via de RJ12 servicepoort op het moederbord van de ELGA een RS485 serieel naar usb kabel aan te sluiten en de firmware te upgraden. Naast de kabel heb je ook nog een stukje (Windows) software nodig: de Techneco  Servicetool. Met de servicetool kun je de firmware upgraden en allerlei waardes en statussen bekijken. Deze hard en software heeft de Techneco erkende installateur beschikbaar. Hem kun je vragen een update uit te voeren, maar je kunt het met behulp van de handleiding ELGA Servicetool ook zelf doen.

Daar zitten wel de nodige gevaren aan. Als er tijdens het updaten iets mis gaat kan het nodig zijn de printplaat te vervangen. Techneco adviseert een reserve moederbord paraat te hebben. Ik zou adviseren de upgrade niet midden in de winter te doen ;-). En je hebt dus een kabel nodig. Je kan ‘m zelf maken, kopen (zoek op “Techneco Toebehoren voor warmtepomp 60946” of op Marktplaats) of aan je installateur vragen. Als je in de buurt woont kan ik ook helpen. De nieuwste ELGA Firmware staat op de site van Techneco.

12 Comments

 1. Beste Luuk, mooi dat je zoveel info deelt. Vraag: ik heb een Elga uit november 2011 met een Toshiba buitenunit. Kan ik daar ook de firmware van upgraden? Ik wil graag het +4 C uitschakeling verlagen. Groet, Jos

  • Comment by post author

   Weet je zeker dat het een Toshiba is en geen Carrier? Voor oudere modellen kan de 4 graden grens er ook af worden gehaald, maar dat moet door Techneco gedaan worden.

  • Richard

   Beste Luuk,

   Ik heb een elga uit 2016 die daarna nooit een update heeft gehad. De bijgeleverde installateur handleiding geeft firmware versie 11.9 aan. De recentste versie is inmiddels 16.6.
   In de tool staat bij de toelichting dat pas vanaf 15.3 het updaten zo kan.
   Wat kan ik doen? Installateur doet niet aan after sales helaas. En was een beunhaas…

 2. Hans

  Dag Luuk,

  Ik ben wel geintereeserd in het uilezen van de Elga. We hebben de Elga nu een jaar, maar ik ben nog niet helemaal tevreden. De Elga laat de cv naar mijn idee onnodig stoken. Ons huis heeft een Rc waarde van maar liefst 7. Toch gebruiken we met deze dagen nog zo’n 5 kuub gas (huis is wel groot). Bij wijze van experiment heb ik de cv losgekoppeld. Wat blikt de Elga houdt het hus prima op temperatuur. Ik wil graag weten waarde aansturing fout gaat. Weet jij hoe ik aan de uitleessoftware kom?

 3. Willem

  Beste Luuk,

  Waar kan ik de software en de USB driver om de Elga uit te lezen/ up to daten ergens vinden? En is de kabel een “universele” USB naar RJ12 of zit daat nog elektronica in?

  Mvg.,
  Willem.

 4. wim

  wie kan mij meer vertellen over het gebruik van de software van de servicetool voor de ELGA. Het gaat om het volgende. Als de software is opgestart, heb je de mogelijkheid de instellingen etc van de ELGA te bekijken. In de bedrijfsstand zijn een aantal parameters uit te lezen. Een daarvan de bedrijfsmodus van de Elga (figuur 6- no. 1) Het lukt mij niet de gegevens van de warmtepomp uit te lezen. Bij opstarten wordt netje 0-opstarten aangegeven en schakelt dan over naar buitenunit, maar hoe c.q. wanneer kan ik de Elsa zelf uitlezen?

  • Frans Landsbergen

   Hallo. In de opentherm data is de status van de wp te lezen. Je hebt hiervoor een opentherm bridge nodig. Ik heb deze gemaakt middels een arduino. Zoek maar op arduino opentherm. Dan kun je de wp helemaal naar je hand zetten. Gr Frans

 5. Sander

  Hallo, ik wil mijn Elga uit 2017 graag flashen met de nieuwste firmware. Ik heb helaas geen kabel en geen service tool. Wie kan me helpen?

 6. Ron

  Heb een Elga 3.0 gekoppeld aan een Nefit HR. Sinds dat ik een stroomstoring heb gehad, start de Elga niet meer op. Ik krijg op de thermostaat, de melding Aansluitfout te zien. Ook is het display op de Elga op zwart, nadat ik de kap heb verwijderd, zag ik wel dat er een rood lampje brandt op de printplaat, echter verder gebeurt er niets. Heb al diverse keren de stekker er in en eruit gehaald, maar telkens start hj op zonder dat er iets op het display verschijnt. Ook op de thermostaat veranderd er niets. Wie helpt me op weg

 7. hein staverman

  Wie kan mij vertellen waar ik terecht kan om de firmware van mijn Elga te laten updaten? Ik heb een Elga van zomer 2016 en heb nu een Anna thermostaat gekocht met Elga feature maar mijn firmware wordt niet ondersteund. Ik woon in Haarlem.
  Hein

 8. Wim Zelis

  Wie kan update in het zuiden van het land verzorgen voor Elga uit 2017

 9. wim

  Hoewel al eerder geplaatst, toch maar weer de vraag stellen:
  Ik heb de servicetool en de software, maar loop tegen het volgende probleem aan. Als de software is opgestart, heb je de mogelijkheid de instellingen etc van de ELGA te bekijken. In de bedrijfsstand zijn een aantal parameters uit te lezen. Een daarvan de bedrijfsmodus van de Elga (figuur 6- no. 1) Het lukt mij niet de gegevens van de warmtepomp uit te lezen, maar alleen de. buitenunit. Bij opstarten wordt netje 0-opstarten aangegeven en schakelt dan over naar buitenunit, maar hoe c.q. wanneer kan ik de Elsa zelf uitlezen?

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.