Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Koelen/verwarmen

Firmware ELGA upgraden

Sinds Firmware versie 12.65  is het mogelijk om de firmware van de ELGA te upgraden naar een nieuwere versie. Daarmee worden functies uitgebreid en verbeteringen in de algemene werking doorgevoerd.  Zo is het vanaf firmware versie 16.0 mogelijk via instellingen in de Honeywell Touch thermostaat de werking van de ELGA aan te passen.

Heb je een ELGA van medio 2016 of later met een Toshiba buitenunit dan is het mogelijk om via de RJ12 servicepoort op het moederbord van de ELGA een RS485 serieel naar usb kabel aan te sluiten en de firmware te upgraden. Naast de kabel heb je ook nog een stukje (Windows) software nodig: de Techneco  Servicetool. Met de servicetool kun je de firmware upgraden en allerlei waardes en statussen bekijken. Deze hard en software heeft de Techneco erkende installateur beschikbaar. Hem kun je vragen een update uit te voeren, maar je kunt het met behulp van de handleiding ELGA Servicetool ook zelf doen.

Daar zitten wel de nodige gevaren aan. Als er tijdens het updaten iets mis gaat kan het nodig zijn de printplaat te vervangen. Techneco adviseert een reserve moederbord paraat te hebben. Ik zou adviseren de upgrade niet midden in de winter te doen ;-). En je hebt dus een kabel nodig. Je kan ‘m zelf maken, kopen (zoek op “Techneco Toebehoren voor warmtepomp 60946” of op Marktplaats) of aan je installateur vragen. Als je in de buurt woont kan ik ook helpen. De nieuwste ELGA Firmware staat op de site van Techneco.

4 Comments

  1. Beste Luuk, mooi dat je zoveel info deelt. Vraag: ik heb een Elga uit november 2011 met een Toshiba buitenunit. Kan ik daar ook de firmware van upgraden? Ik wil graag het +4 C uitschakeling verlagen. Groet, Jos

  2. wim

    wie kan mij meer vertellen over het gebruik van de software van de servicetool voor de ELGA. Het gaat om het volgende. Als de software is opgestart, heb je de mogelijkheid de instellingen etc van de ELGA te bekijken. In de bedrijfsstand zijn een aantal parameters uit te lezen. Een daarvan de bedrijfsmodus van de Elga (figuur 6- no. 1) Het lukt mij niet de gegevens van de warmtepomp uit te lezen. Bij opstarten wordt netje 0-opstarten aangegeven en schakelt dan over naar buitenunit, maar hoe c.q. wanneer kan ik de Elsa zelf uitlezen?

    • Frans Landsbergen

      Hallo. In de opentherm data is de status van de wp te lezen. Je hebt hiervoor een opentherm bridge nodig. Ik heb deze gemaakt middels een arduino. Zoek maar op arduino opentherm. Dan kun je de wp helemaal naar je hand zetten. Gr Frans

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.