Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Domotica

Fibaro scene: Ventilatie op basis van luchtvochtigheid

Aan het Fibaro domotica systeem kun je heel makkelijk een luchtvochtigheidssensor koppelen en ook de Itho Ecofan ventilatiebox is er mee aan te sturen. Daarover heb ik al eerder geschreven. Het mooist is natuurlijk als de ventilatie automatisch harder gaat als de luchtvochtigheid te hoog wordt.

Dat kan natuurlijk geregeld worden met behulp van scenes en variabelen. De sensor hangt en ook de ventilatiebox is gekoppeld. In het Home Center staat er dan een blokje met de luchtvochtigheid, en een blokje waarmee je de ventilatie kunt schakelen.

Wat je wilt is dat de ventilatie harder gaat draaien als de luchtvochtigheid boven een bepaalde waarde komt. Daarvoor kun je natuurlijk gewoon een scene maken waarin staat dat de ventilatie op 100 % moet gaan draaien indien de luchtvochtigheid boven de 71 % komt, maar dat komt de overzichtelijkheid niet ten goede op het moment dat je de ventilatie ook af wilt laten hangen van andere factoren als aanwezigheid en CO2.

Maak daarom een variabele ‘Luchtvochtigheid’ aan via het variabelen paneel, en voeg de waarden ‘Normaal’ en ‘Hoog’ toe. Op basis van deze variabele kun je later scenes voor de ventilatie triggeren.

fibaro variabele luchtvochtigheid

Vervolgens maak je twee scenes aan die deze variabele gaan veranderen op basis van de luchtvochtigheid. Deze scenes noem je ‘Luchtvochtigheid hoog’ en ‘luchtvochtigheid Normaal’. In onderstaande afbeelding zie je hoe de scene ingesteld kan worden voor ‘Luchtvochtigheid Hoog’: Indien de luchtvochtigheid hoger is dan 71 wordt de variabele Luchtvochtigheid op hoog gezet.

fibaro scene luchtvochtigheid hoog

Voor de scene Luchtvochtigheid Normaal stel je de scene natuurlijk zo in dat de variabele Luchtvochtigheid op Normaal wordt gezet indien de luchtvochtigheid weer onder de 71 komt.

Nu wordt de variabele ‘Luchtvochtigheid’ keurig aangepast tussen normaal en hoog elke keer als de luchtvochtigheid stijgt of daalt. Nu kun je nog een scenes maken die de ventilatiebox harder zet bij hoge luchtvochtigheid en een scene die de ventilatie weer normaal zet als de luchtvochtigheid weer op orde is.

fibaro scene ventilatie hoogIn bovenstaand voorbeeld wordt de ventilatie aangezet op 90 % als de variabele Luchtvochtigheid verandert in Hoog en de variabele Nachtstand op Uit staat. Ik wil namelijk niet dat ‘s nacht de ventilatie zoveel lawaai maakt. Daarom heb ik nog een scene voor wanneer de luchtvochtigheid hoog is en de nachtstand aan, de ventilatie op 70 % wordt aangezet.

Vergeet ook niet een scene te maken die de ventilatie weer terug zet op middel op het moment dat de luchtvochtigheid weer op normaal niveau is.

 

 

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.