Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Domotica

Slimme meter data in Fibaro Home Center 3

Naarmate er meer wind- en zonne-energie wordt geproduceerd en met een mogelijke versobering van de salderingsregeling wordt het interessanter om energie te gebruiken op momenten dat het goedkoop is of wanneer je eigen zonnepanelen veel opwekken.

Homewizard heeft daar een mooie, eenvoudige oplossing voor. Een P1 module voor in de slimme meter in combinatie met een slimme stekker die je zo in kunt stellen dat deze aan gaat op het moment dat je stroom terug gaat leveren.

Met de Homewizard P1 meter in combinatie met een energy socket schakel je apparaten in op het moment dat de zonnepanelen veel energie leveren

Integratie met Fibaro

De P1 meter heeft echter ook een lokale API waardoor je het vermogen en verbruik ook uit kunt lezen in een domotica systeem. Zelf ben ik niet zo handig daarin, maar gelukkig ben ik Joep Verhaeg op het spoor gekomen die dit voor de Fibaro Home Center 3 al heeft gedaan! Hij heeft een Quick App geschreven, die gratis te downloaden is in de Fibaro Marketplace. Op deze manier kun je al je Fibaro schakelaars die je al had ook gebruiken.

IP Adres P1 meter

Het lastigste is nog uitzoeken welk IP adres de Homewizard P1 lezer heeft gekregen. Hij heeft ook een nogal vreemde naam gekregen: ‘Espressif’. In de apparatenlijst van je modem, of via een netwerk scanner als Fing (iPhone app) kom je ‘m zo tegen.

Dat IP adres moet je namelijk opgeven in de Quick app op je Home Center. In de app van Homewizard vind je het helaas niet, noch is het mogelijk een vast IP adres op te geven. In de meeste routers is het echter wel mogelijk een ‘Static lease’ op te geven op basis van het MAC adres. Zo wordt bij elke reset van de router hetzelfde IP adres uitgegeven.

Het resultaat is dat je het Actief vermogen kunt zien, en op basis daarvan Scenes aan kunt gaan maken.

Het mooiste voorbeeld vind ik het inschakelen van een boiler. Een (warmtepomp)boiler is een stuk goedkoper dan een accu en je kan er toch heel wat kWh aan warmte in kwijt. ‘s avonds of ‘s ochtend heb je dan een lekkere warme douche van je overdag opgeslagen energie.

Voor de € 29,95 die het kost is het naar mijn weten de goedkoopste manier om je slimme meter uit te kunnen lezen in de Fibaro Home Center 3. Heb je geen domotica, dan is de slimme stekker die Homewizard zelf aanbiedt een goed en makkelijk alternatief.

3 Comments

 1. henk smolenaers

  Beste Luuk . Als je een slimme meter hebt kun je je ook aanmelden bij SlimmemeterPortal die zorgdragen voor de data’s die je via hun app ook kunt uitlezen waaronder verbruik stroom ,sluimerverbruik ,zonnepanelen opbrengst en gas verbruik per dag , maand , jaar kunt uitlezen zonder kosten en is erg gemakkelijk zonder dat je Fibaro hoeft te kopen en aan te sluiten

  • Comment by post author

   Dat is ook heel zinvol om te doen. Je haalt er heel veel informatie uit. Het enige nadeel is dat de meterstanden 1 of 2 dagen achterlopen. Met bovenstaande oplossing heb je elke 10 seconden een meterstand. Met de DSMR 5.0 op de nieuwste slimme meters zelfs elke seconde.

 2. Koert H. Hofstra

  Beste Luuk,
  Kan je mij vertellen hoe ik een P1 kan koppelen aan een PID regeling om hiermee een verwarmingselement in een boiler te sturen. Dit zodanig dat alle zonnestroom naar de boiler gaat en niet naar het net.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.