Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Domotica

Itho mechanische ventilatie traploos regelen met Fibaro module

Een mechanische centrale ventilatie-unit is gewoonlijk via een Perilex stekker in drie standen in te stellen. Om de nieuwe Itho Ecofan CVE in drie standen te kunnen schakelen heb je daarvoor twee schakeldraden nodig en een fasedraad. Helaas was er hier maar een schakeldraad waardoor de box niet meer in de hoogste stand kon. Dus was ik op zoek naar een oplossing om de afzuigbox beter te kunnen regelen en op te kunnen nemen in mijn domoticasysteem.

Voor deze Itho ventilatiebox zijn er draadloze schakelaars verkrijgbaar waarmee hij ook in drie standen instelbaar is. Je kunt er zelfs meerdere koppelen zodat er een in de badkamer en een in de keuken kan hangen. Werkt gerust goed, maar dit geheel staat dan nog los van mijn domoticasysteem. Daarom had ik in eerste instantie een Fibaro FGS-211 relay schakelaar (de module die twee apparaten kan schakelen)  tussen de aan/uit stand en de middelste stand gezet. Zo kon ik schakelen tussen:
0: helemaal uit (schakelaar 1 en 2 uit)
1: lage ventilatie (schakelaar 1 aan)
2: middel ventilatie (schakelaar 1 en 2 aan)
Dit was nog steeds conform het aansluitschema van Itho en dus veilig. Wat er zou gebeuren als je gelijktijdig spanning zou zetten op de middelste en hoogste heb ik niet durven proberen, maar hoorde ik van iemand die dit geprobeerd heeft: dan gaat hij op de hoogste stand.

Traploze sturing met PWM

itho ecofan cve pwm optieprint boxEr is voor de Itho Ecofan ook een losse optieprint verkrijgbaar (536-0102 I2C-PWM PWM-optieprint voor I2C-Bus, oa bij klusspullen.nl, waarmee de ventilator via een PWM signaal te besturen is.

fibaro_rgbw_moduleOm deze PWM print aan te sturen, en de ventilatie dus in elke stand te kunnen zetten, heb ik een Fibaro RGBW module gebruikt. Normaal gebruik je die om een led strip aan te sluiten en de kleuren in te kunnen stellen.

Hij is echter ook te gebruiken op 0-10 V signalen in te lezen, en PWM signalen uit te sturen. Je kunt er dus allerlei sensoren op aansluiten als input en als output kun je er ventilatoren en LED lampen op aansluiten. In dit geval gebruik je dus een PWM uitgang om de Ecofan aan te sturen.

Na installatie is de ventilatiebox dan aan te sturen via de Fibaro app en de Home Center Interface op de computer. Net als bij een lamp kun je de ventilatiebox dan ‘dimmen’. Natuurlijk kun je ook via scenes de ventilatie harder en zachter zetten.

fibaro RGBW module in home center

Benodigdheden

Installatie

Schakel de zekering uit waar de ventilatie-unit op aangesloten is. Plaats de optiemodule in de ventilatie-unit, sluit de twee draden aan op de optieprint aan de ene zijde en aan de andere zijde een draad aan op de fase van de adapter en de andere onder de R.G,B of W klem van de Fibaro module. De RGBW module heeft zelf ook de 12 V DC spanning nodig, dus sluit die ook met twee kabeltjes aan op de adapter. Hiervoor zijn de Wago lasklemmen handig. Let op dat de + en – goed zijn aangesloten.

fibaro rgbw module in home centerNu kun je de spanning er weer opzetten en de module toevoegen in het Zwave netwerk. Er verschijnt nu een nieuw apparaat met een afbeelding van een doos waar dingen uitschieten erbij. Ga naar de instellingen hiervan en geef onder ‘geavanceerd’ op bij Gecontroleerd apparaat: Uitgang/Ingang. Nu komen er 4 dimmers bij waarvan eentje de ventilatie-unit kan regelen.

Standaard staat er een icoon van een gloeilamp bij. Het is natuurlijk mooier en duidelijker als je dat wijzigt in onderstaande draaiknop door op de knop “Wijzig icoon” te klikken, en de draaiknop te selecteren.

itho ecofan besturen met fibaro rgbw module

Let wel op dat de oude standenschakelaar op de middelste stand moet staan. Alleen dan reageert de Itho op het PWM signaal.

Heb je wat aan deze blogpost gehad en misschien de Ecofan zelfs ook op deze manier aangesloten, laat het mij weten in een reactie hieronder. Wat zijn jullie ervaringen?

21 Comments

 1. Juriaan

  Na veel mailen met Itho (Rutgher) zijn we eruit gekomen
  De oude optiemodule wordt niet door de nieuwe ventilatorboxen ondersteund.
  Zie onderstaande email van ITHO:
  Goedemiddag,

  Naar aanleiding van ons gesprek vanmorgen wil ik u nog verder informeren. Mijn collega heeft bij de fabrikant van de printplaten nog een klacht uit staan over deze pwm optie print. Ik wil vragen of u nog even geduld kan opbrengen; ik wil even afwachten wat hier uit komt.

  Nu heb ik een nieuwe print toegestuurd gekregen, deze werkt wel op de nieuwe ventilator.
  (het nieuwe type is met ingebouwde rf ontvanger)
  Alleen heb ik deze getest met een functiegenrator en kom ik hetzelfde probleem als vele van jullie tegen. De print reageert niet op het pwm signaal maar op het aangboden spanningsniveau uit de generator. Van een 4.9V uit t/m 10V maximaal toerental, indien ik op 7,5 volt het pwm signaal verander heeft dit nauwlijks effect op het toerental.
  Gebruikte frequentie (1 Khz t/m 3.5 Khz) allen hetzelfde effect.

  Ondertussen met ITHO contact gezocht en in afwachting van reactie

 2. Jeroen van Vliet

  Zojuist geinstalleerd, werkt perfect! Ik heb wel van tevoren even overleg gehad met klusspullen.nl of de printplaat in mijn type Itho box zou passen.

 3. Roy

  Inhakend op je opmerking over spanning op L1+L2+L3: dan gaat ‘ie inderdaad op de hoogste stand, en volgens Itho is dat geen probleem. Aangezien helemaal uit een slecht idee is omwille van je binnenklimaat, zou ik degenen die de drie standen willen behouden aanraden de relais tussen L2 en L3 te zetten 🙂

 4. Martin

  Ha Allemaal,

  Ik ben zelf nu ook bezig met de PWM-I2C print, ik weet nog niet of het gaat werken met mn HRU 150 maar ik heb het volgende al wel vastgesteld:

  De print is zo opgebouwd dat de polariteit van het aangeboden signmaal niet uitmaakt. Dat doen ze door een diodebrug te bouwen (opgebouwd uit de 2 A7W diodes), daarbij gaat er 2 * 0.85 volt van het signaal verloren.

  Verder heeft de optocoupler (ET1109) een ledspanning van ca 1,25 volt.

  Hierdoor moet er al minimaal 3 Volt aangeboden worden voordat de optocoupler in geleiding gaat.
  De weerstand van 560 ohm beperkt de stroom tot ca 12,5 mA (@10 volt)

  Ik ga als ik mn setup compleet heb de weerstand van 560 ohm vervangen voor 160 ohm.
  volgens mij heb ik dan op 5 volt een maximale stroom van 12,5 mA en zal de optocoupler wel volledig in geleiding gaan.

  (V_in – (V_led+V_diode1+V_diode1)) / I_led
  (5 – (1,25 + 0.85 + 0,85)) / 0.0125
  (5 – 2,95) / 0.0125
  2,05V / 0.0125A = 164 ohm

  Ik hou jullie op de hoogte

 5. Patrick

  Bedankt voor de zeer nuttige post. Ik heb vanochtend met jouw instructies bij de hand de pwm print en de rgbw module aangesloten en alles werkte direct. Nu nog even de scripting in orde maken.
  Zou je misschien ook nog willen posten hoe je de scenes ingericht hebt?

 6. Fabian Chang

  Is deze oplossing ook geschikt voor andere merken ventilatoren? Ik heb zelf een ouder model te weten: VELU VCA 190/P

 7. Jasper

  Wilde even laten weten dat het me gelukt is; type 545-5060-001. Het kostte wat moeite: pas na een aantal keer de printplaat geplaatst te hebben werd hij actief. Geen idee wat en hoe. Maar hij werkt! Dank voor de uitgebreide uitleg en reacties hier!

 8. Eduard van Valkenburg

  zou dit ook kunnen werken met mijn Stork Air Comfofan S P (https://www.ventilatieshop.com/stork-woonhuisventilator-comfofan-s-p-standaard-met-perilex-458003605/)?

  • Quentin Martin

   Voor de Stork Air bebruik je het best een Qubino 0-10V Dimmer. Werkt ook prima met de Buva Air (ook een Stork). Het is wel een Zwave module. Het werkte direct met mijn Domoticz systeem

  • Quentin Martin

   Ik bedenk ineens dat er ook een klik aan klik uit module voor 0-10V is. Die werkt op 433mhz. Je kan zowel bij de Qubino als bij de KAKU module de oude bediening blijven gebruiken. Ik laat alles regelen via een script in Domoticz en heb de oude bediening op manual gezet en de laagste stand. De afstandbediening met 10 minuten voluit werkt dan (Wife en Kids proof) en verder regelt Domoticz alles. Ik had het eerst werkend met een Fibaro RGBW module. Zie ook dit topic op Domoticz (https://www.domoticz.com/forum/viewtopic.php?t=7294). Handig voor de aansluiting.

 9. John

  Goedendag allemaal,
  Heeft er hier iemand nog zo’n werkende Itho PWM PRINT over?
  Onze Itho komt uit 2014 en dit zou dus nog moeten werken.
  Vriendelijke groeten,
  John

  • Klusjesman

   Zijn deze niet meer te koop dan? Je zou een mailtje naar Itho Daalderop kunnen sturen.

   Ik heb er hier nog eentje liggen. Ik heb hem nooit meer gebruikt. Nadat ik er een gekocht had en deze niet werkte duurde het enige tijd voor Itho Daalderop het opgelost had. In de tussentijd heb ik het RF protocol van hun gereverse engineered waardoor die PWM module overbodig werd. Al kun je met de PWM module wel accuraat aansturen.

  • John

   Bedankt voor je snelle reactie.
   Deze zijn inderdaad niet meer te koop en niet meer leverbaar.
   Gezien alle verschillende reacties hier weet ik ook niet of het wel gaat werken maar ik zou de gok wel willen wagen.
   Wij gebruiken nu 2 Fibaro Switch modules (1 x 2 en 1 x 1 relais) welke gesoldeerd is op een 3e Itho afstandsbediening. Dat werkt prima maar om de 2 jaar de batterijen vervangen van de Itho afstandsbediening is iedere keer zo’n gedoe.
   Kan ik die van jou overnemen?

  • Klusjesman

   Ik ben bang dat als ik hem weggeef ik er later spijt van krijg. Zal er nog even over nadenken.

  • John

   Bedankt voor het begrijpelijke antwoord.
   Ik heb thuis ook nog een bak met X10 spullen, wil je die ook? 😉
   Afstand nemen van hobby-producten, ook als je eigenlijk weet dat je ze in toekomst niet meer gaat gebruiken, is altijd moeilijk.
   Ik hoor het wel als eventueel de tijd rijp is.

  • Klusjesman

   Hallo John, ik ben aan het opruimen. Als je nog interesse hebt? anders zet ik hem op marktplaats. Inmiddels bestaat er ook een wifi module wat ook een alternatief zou kunnen zijn.

  • John

   Bedankt voor “het nadenken” 😀 en tof dat je nog aan me denkt!
   Ik neem aan dat het om deze module gaat en dat hij werkt:

   “Ik heb er hier nog eentje liggen. Ik heb hem nooit meer gebruikt. Nadat ik er een gekocht had en deze niet werkte duurde het enige tijd voor Itho Daalderop het opgelost had. ”

   Wat vraag je er voor?

  • Klusjesman

   Ik ben je niet vergeten inderdaad. Het gaat om de PWM print. Ik heb er twee. De originele die ik besteld had en die niet werkte op de CVE ECO RFT. En dan de werkende versie die ik rechtstreeks van Itho Daalderop heb gekregen. 20 euro?

 10. 20 euro lijkt me een prima deal.
  Ik heb er nog wel een inbouwvraag over. Kan je mij een PM sturen?

  • Klusjesman

   Ik denk dat dat niet kan? Ik heb op marktplaats een advertentie toegevoegd “Itho Daalderop CVE PWM print”, je kan me daar makkelijker contacten denk ik zonder hier email adressen te plaatsen.

  • John

   Ok. Je kunt ook een mail sturen naar xxxxxxxxxxxxxx
   Dan vang ik deze daar op.
   Bedankt voor de moeite.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.