Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Domotica, Dynamische energie

Warmtepomp uit bij hoge stroomprijs

De stroomprijs (van een dynamisch energiecontract) varieert gedurende de dag. Op momenten dat er veel vraag is gaat de prijs omhoog, bij veel aanbod van zon en/of windenergie is de prijs laag. Grofweg zijn er bijna altijd twee piekmomenten: ‘s ochtends als iedereen aan de dag begint en ‘s avonds rond 18:00 als iedereen thuis komt.

Deze momenten zijn dus meestal ook de duurste uren van de dag. Zet je de warmtepomp rond die uren even uit dan vermijd je meteen de grootste pieken. Als het niet al te koud is buiten dan merk je daar nauwelijks iets van, maar het scheelt elke dag wel in de piekmomenten. Dat bespaart niet alleen geld, maar ontlast ook meteen het energienet.

Blokkeercontact

De meeste warmtepompen hebben wel een PV contact, of een vrijgave/blokkeercontact. Mijn Techneco Elga 3.0 heeft met een optionele optieprint een blokkeercontact. Dat gebruik ik zowel voor verwarmen als voor koelen en zijn twee aparte aansluitingen. Met een potentiaalvrij relais kun je deze contacten schakelen. Gebruik daarvoor de Fibaro Double Smart Module (voorheen de Fibaro Double relay switch).

Fibaro Scene

Dagelijks om 7:30 en 16:30 heb ik een scene ingesteld die een half uur later de warmtepomp blokkeert voor een uur. En dat alleen als het buiten warmer is dan 3 graden en de prijs hoog is. Met de Tibber Quick app wordt de variabele “Tibber H1 level” toegevoegd aan je Home Center 3, welke aangeeft hoe hoog de stroomprijs het volgende uur is. Is dat “EXPENSIVE” of “VERY EXPENSIVE”, dan wordt de scene uitgevoerd en krijg ik een melding. In het blokschema ziet dat er zo uit:

De scene wordt een half uur eerder uitgevoerd omdat de prijzen niet exact op het hele huur worden aangepast. Door de scene een half uur eerder naar het daaropvolgende uur te laten kijken en de uitvoer met 30 minuten te vertragen heb je daar geen last van.

Per dag staat de warmtepomp dus maximaal twee uur uit. In de ochtendpiek en de avondpiek. Als het buiten erg koud is blijft de warmtepomp doordraaien. Dat gebeurt ‘s ochtends nog wel eens.

Om de Tibber plugin te kunnen gebruiken, heb je dus wel een energiecontract bij Tibber nodig.

3 Comments

 1. Wim

  Beste Luuk,
  Dan ben ik wel benieuwd hoeveel je op deze manier bespaart, per zeg maar de maand december, ten opzichte van gewoon “doordraaien”.
  Mssn kan je wat aanvullende informatie geven over de oppervlakte of m3 die je verwarmt en welke leeftemperatuur je aanhoudt.
  Mvg Wim

  • Comment by post author

   In kWh gebruik ik evenveel. De misgelopen geproduceerde warmte moet immers ingehaald worden. In euro’s scheelt het soms wel € 0,10 tot € 0,20 per uur dat de warmtepomp heeft uitgestaan en later op een goedkoper moment is verder gegaan. En ik doe dit niet alleen voor de warmtepomp, maar ook voor de auto, boiler en vaatwasser.

  • Wim

   Dus zeg maar in de wintermaanden is dat wel een besparing.
   Want max 2 uur * 30 dagen * 0,20 kwH =
   € 12,–
   Ik had gehoopt dat het meer zou zijn.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.