Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Domotica, Duurzaam, Dynamische energie

Warmtepompboiler sturen op dynamische energietarieven

Een boiler is eigenlijk een warmte buffer. Opslag van energie voor gebruik op een later moment. Ideaal dus om op een goedkoop moment op te warmen, en op een later moment te gebruiken. Het is bij uitstek geschikt voor het ritme van een dag (of een paar dagen), want water neemt wel nogal wat ruimte en gewicht in.

Het voordeel ten opzichte van een thuisaccu is dat het veel goedkoper is. En water kan niet in de brand vliegen. Een nadeel is dat eenmaal gebruike kWh’tjes niet meer kunt terugleveren. En doordat een warmtepomp zeer zuinig is kun je maar een paar kWh per dag vanuit je zonnepanelen hiervoor inzetten.

PV contact / slimme stekker

Aansturen van een boiler op basis van dynamische energietarieven is nog geen gemeengoed. Alleen Nibe heeft dat vooralsnog geïntegreerd in zijn producten. Andere fabrikanten hebben soms wel een PV contact. In eerste instantie bedoelt om de boiler in te schakelen bij voldoende opwek van de zonnepanelen, maar deze is ook goed geschikt om zelf een relais met een regeling op aan te sluiten. Soms mag je er zelfs gewoon 230V op zetten.

Een gewone elektrische boiler is natuurlijk ook gewoon middels een slimme stekker in te schakelen. Warmtepompboilers hebben een geavanceerdere regeling en soms een actieve anode tegen roestvorming, dus daarmee zou ik zo’n stekker niet aanraden.

Vast patroon

De prijzen in een dynamisch contract volgen echter meestal een vergelijkbaar patroon. Tussen 7:00-10:00 en van 17:00-22:00 is het stroom meestal het duurst. Daarbuiten bijna altijd goedkoper. Met een simpel klokprogramma buiten deze tijden heb je de grootste slag al geslagen. In de zomer zijn de goedkoopste uren op het midden van de dag, in de winter in het midden van de nacht.

Mijn warmtepompboiler, de Auer Edel Air 200 heeft twee PV contacten. PV ECO en PV MAX. Voor beide standen is een aparte temperatuur in te stellen. Bij PV ECO gebeurt dat volledig met de warmtepomp; met PV MAX wordt ook het elektrisch element ingeschakeld.

Standaard staat de temperatuur in mijn boiler ingesteld op 40 graden. Elke ochtend om 10:00 schakelt PV ECO in en brengt het water naar 60 graden. Alleen bij goedkope stroom gaat PV MAX aan en verwarmt de boiler door naar 65 graden.

Stappenplan

Om dat voor elkaar te krijgen zitten er op de print van de warmteboiler dus twee ingangen. Met een Fibaro Double smart module (bol.) kan ik deze twee ingangen schakelen via mijn domotica systeem. In mijn geval de Fibaro Home Center, maar elk willekeurig systeem is geschikt, zolang je maar een module hebt met een relais.

Voor de extra kabel naar de relais module zijn door Auer al voorbereidingen getroffen: een gootje en kabeldoorvoer zit er standaard in.

De smart module met het relais zit in een losse lasdoos met een eigen 230 V voeding. Op de schakeldraad naar de boiler staat door het relais dus geen spanning en is daarmee een potentiaalvrije schakelaar.

Hoe je het relais installeert en instelt hangt af van de gebruikte Domotica controller. Zelf gebruik ik daar al 10 jaar een Fibaro Home center voor, maar tegenwoordig is Home Assistant of Athom Homey een vaker gebruikt en goedkoper alternatief. Deze werken ook met de Fibaro Z-wave Smart module.

Om de dynamische tarieven in je domotica systeem te krijgen zijn er veel plugins beschikbaar. Tibber heeft voor de Homey en Home Assistant systemen zelf integraties. Zelf gebruik ik de Tibber Monitor Quick app voor Fibaro. Hiermee krijg ik de optie om gebeurtenissen te maken op de dynamische energieprijs als deze “VERY CHEAP” is. Dit komt slechts sporadisch voor. Het grootste gedeelte van de tijd draait de warmtepompboiler gewoon tussen 10:00 en 17:00. Er zijn namelijk heel wat uurtjes nodig voordat de boiler volledig is opgewarmd.

Mocht je over willen stappen naar Tibber dan zou ik het zeer waarderen als je dat via mijn linkje doet. We krijgen dan allebei een Tibber tegoed: https://invite.tibber.com/zi92sqo9

Besparen op je energierekening én iets goeds doen voor de planeet? Stap ook over naar Tibber, de digitale energieleverancier die je helpt om minder stroom te verbruiken, met groene stroom tegen de inkoopprijs per uur. Als je een energiecontract afsluit, ontvangen we allebei 50 € tegoed om te besteden in de Tibber Store. ⚡ Lees hier meer: https://invite.tibber.com/zi92sqo9

5 Comments

 1. Tom Brandts

  In principe is dat wel zo, maar het is maar erg weinig energie… onze 270 liter warmtepomp boiler heeft in ruim drie maanden nog geen 175kWh gebruikt… en om dan elke dag aan het setpoint te gaan staan frunniken… ligt wat mij persoonlijk betreft niet erg voor de hand.

  • Comment by post author

   175 x € 0,10 prijsverschil is op jaarbasis dan toch € 70. Alleen maar door op een ander moment de boiler op te warmen. Op sommige momenten is dat prijsverschil nog groter dus ik reken nog even voorzichtig. Mijn verbruik ligt met 231 kWh in drie maanden ook nog iets hoger.

   Maar een ander belangrijk aspect voor mij is dat ik kan sturen wanneer de warmtepompboiler aan gaat. Hij maakt nog net iets te veel lawaai om bij in slaap te vallen.

 2. F. Keizer

  Een slimme stekker zoals door jou gesuggereert ligt wat lastiger:
  (1) de Boiler moet je niet zomaar “hard” willen uitschakelen. Dit is niet goed voor eventuele electronica. En bijvoorbeeld ook onwenselijk vanwege interne klok / datum
  (2) je moet rekening houden met inschakelstroom. Het relais van de slimme schakelaar kan hierdoor vastsmelten. Met een simpele laptop lader kan dit al het geval zijn.
  (3) je moet rekening houden met maximaal vermogen.

  Ik heb precies deze situatie en ben tot de conclusie gekomen dat het hard uitschakelen van mijn boiler om elk van deze redenen niet met een slimme schakelaar kan.

  Wat wel zou kunnen is dat je de regeling (middels api of nabootsing communicatie) overneemt en dus de warmtepomp in zijn geheel middels domotica gaat aansturen. Daarvoor moet het wel bekend zijn hoe deze communicatie is. Fabrikanten geven dit naar mijn ervaring niet altijd vrij.

 3. Smits

  Goedemiddag, op welke temperatuur heeft u de warmtepompboiler ingesteld?

 4. Kevin H

  Is er inmiddels al wat meer veranderd in de markt? Ik heb zelf een dynamisch contract en moet mijn huidige CV installatie vervangen. Betreffende verwarming stap ik over op Airco maar zit nog met het warm water gedeelte van de badkamer (keuken heeft qooker)

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.