Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Domotica

Fibaro RGBW module: aansluiten sensoren en schakelaar

De RGBW module van Fibaro is naast het aanturen van LED verlichting ook heel handig voor ingangssignalen: het aansluiten van sensoren en schakelaars. En het is helemaal niet zo ingewikkeld.

Sensor

Elke sensor met een 0-10 V uitgangssignaal is in principe geschikt. Zelf heb ik op de module een luchtvochtigheidssensor  aangesloten. Let op dat zowel de module als de sensor een 12-24 V DC voeding nodig hebben. Daarnaast gaan er twee signaalkabels van de sensoruitgangen naar twee ingangen op de module. Het enige wat je nu nog hoeft te doen in het Fibaro Home Center (Lite) aan te geven wat 0 V en wat 10 V betekent. Bij de specificaties van de sensor staat het meetbereik opgegeven en dat kun je zo overnemen.


luchtvochtigheidssensor op fibaro rgbw module

Schakelaar

Ook een schakelaar aansluiten is helemaal niet moeilijk, maar in tegenstelling tot een sensor moet juist de fasedraad (bruin) van de module naar de schakelaar lopen. De blauwe nuldraad wordt op de nuldraad van de adapter aangesloten. De ingang van de desbetreffende schakelaar, schakelt ook de uitgang met hetzelfde nummer (dat geldt ook voor de sensoren). In mijn geval worden de lampjes in de badkamer nu nog steeds bediend met dezelfde schakelaar, maar doordat het nu via de module loopt zijn ze ook op afstand bedien en dimbaar.

Let dus wel op dat de ingangen geschakeld zijn met de uitgangen, als je vier sensoren en/of schakelaars aansluit, kun je niet onafhankelijk daarvan 4 lampen schakelen.

2 Comments

  1. Tim

    Ik weet dat dit een bijzonder late reactie is, maar zou je misschien een voorbeeld van een temperatuursensor kunnen geven die zou moeten werken? Ik heb werkelijk uren gezocht, maar kan niets vinden op 12/24V met een uitgang van 0-10V

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.