Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Koelen/verwarmen

Ervaring met vloerkoeling

Mijn ervaring met het koelen van de slaapkamers met een centraal opgehangen airco beschreef ik vorig jaar al in het artikel “Ervaring met airco op de overloop”  en daar is eigenlijk niets aan veranderd. We hebben er vrijwel elke zomerse dag plezier van. De zolder en de slaapkamers blijven comfortabel om in te slapen.

Voor de woonkamer had ik dan vloerkoeling bedacht. Een leuke bijkomstigheid van een warmtepomp is namelijk dat deze naast verwarmen ook kan koelen. Heb je geen vloerverwarming? Er zijn ook speciale convectoren met koelstand die gewone radiatoren kunnen vervangen.

Het effect is klein, maar merkbaar

De vloer wordt koud, ongeveer 17 of 18 graden. Omdat koude lucht daalt, er geen condens op de grond mag komen en omdat kouder niet prettig voor de voeten is mag dit niet kouder. Toch koelt het hierdoor wel degelijk een beetje, en voornamelijk op warme zomeravonden als het buiten slecht afkoelt is elk beetje extra koelvermogen welkom.

Je voelt echt een koude vloer als je erover heen loopt met blote voeten. Zonder koeling had de vloer lauwwarm aangevoeld. Als de zon rechtstreeks op de vloer scheen, had de vloer zelfs warm aangevoeld. Dat gebeurt ook niet meer, waardoor de kamer minder opwarmt. Effectiever is het dan echter wel om de zon middels zonwering buiten te houden.

Benieuwd hoeveel koelvermogen een vloer heeft? Bekijk dan deze tabel

Conclusie

Zonder vloerkoeling is na een paar warme dagen is de vloer toch aardig opgewarmd. De vloerkoeling haalt die warmte er wel uit en zorgt daarmee ook voor een iets koelere kamer. Zo fris als met een airco lukt niet, maar een iets koelere kamer is zeker mogelijk! Bij temperaturen boven de 30 graden is 24 graden in de ruimte met vloerkoeling zeker mogelijk.

13 Comments

 1. T.M. Brandts

  Luuk,
  Wij hebben in de woonkamer een grote fan opgehangen, diameter 1,3 meter. Het ding heeft een afstandsbediening en in de laagste standen is hij echt geruisloos. De neerwaartse luchtstroom stuurt warme lucht uit de kamer over de vloer. Dat vergroot het beperkte koelvermogen van de vloer enorm. We gaan nooit lager dan 17 a 18 graden vloer in, anders krijg je condens. Maar je kunt in de woonkamer zo toch een graad of drie omlaag bereiken.

 2. Hein Oerlemans

  Beste Luuk,
  Zijn mortel/troffelvloeren geschikt in relatie tot vloerkoeling?
  Is er iets te zeggen over de verhouding tussen een tegelvloer en een mortel/troffelvloer bij toepassing van vloerkoeling?

  M vr gr

 3. Gary

  Hi Luuk,
  Heb je ook misschien ervaring/bekijken naar luchtkoeling door middel van warmtepomp? Bijv Brink Elan 4?
  Ben benieuwd of dit de moeite waard is. Ben persoonlijk zeer blij met vloerkoeling want het help veel en is efficient met warmtepomp maar net niet genoeg voor een zonnige dag. Ik zie dat de lucht door huis langzaam opwarmen dus ben benieuwd of luchtkoeling helpt en een meer consistent temperature geeft. 🙂
  Bedankt,
  Gary

  • Comment by post author

   Beste Gary,

   Luchtkoeling is zeker een goede aanvulling omdat daarmee ook vocht uit de lucht gehaald kan worden. Dat zorgt voor een lagere luchtvochtigheid waardoor de lucht minder klam aan voelt.

  • Gary

   Bedankt.
   Weet je trouwens hoe een (ERV – energy recovery ventilation) enthalpiewisselaar werkt icm passief koeling in zomer?
   Ik lees heel vaak dat een ERV helpt met vermindering van vocht binnen huis als er airco wordt gebruikt. Dit gebeurt omdat de airco de lucht ontvochtigen en dus houdt de buiten vochtig buiten. Maar bij vloer koeling heb je dit niet en denkt dus dat een ERV alleen handig is in winter.

   Alvast bedankt,
   Gary

  • Comment by post author

   Volgens mij worden die juist gebruikt om de luchtvochtigheid juist wat hoger te houden in de winter. Bij een gewone WTW wordt de binnenlucht vaak erg droog.

 4. Ingrid MM

  Interessant artikel. Hoe lang duurt het ongeveer voordat je iets gaat merken? Ik bedoel: na hoeveel dagen?

 5. Mark

  We zijn momenteel een ruimte aan het aanbouwen om kantoren te plaatsen.
  We onderzoeken op dit moment hoe wij (zo zuinig mogelijk) het kantoor van een goed werkklimaat kunnen voorzien.
  Een van de voorstellen is: Buiten zonnewering om de zon buiten te houden, mechanische ventilatie in de kozijnen voor verse lucht en mogelijk vloerverwaming/koeling voor de temperatuur.

  Zou het op temperatuur houden van deze ruimte te doen zijn met alleen vloerkoeling? De totale afmeting van de hoofdruimte is 7 X 20.

  Dit is maar een idee, maar ben benieuwd wat jullie hiervan denken.

  • Comment by post author

   In plaats van ventilatieroosters zou ik echt een WTW/klimaatsysteem plaatsen. Koelen via lucht gaat namelijk het beste. Bovendien kun je hiermee de lucht ook ontvochtigen. In combinatie met vloer of plafondkoeling zou je het dan comfortabel moeten kunnen houden.

 6. Mathijs Huibers

  Mijn broer heeft besloten niet meer te koelen met de warmtepomp omdat de stalen CV- leidingen mat worden en dus slijten. Kan je hier iets over zeggen?

 7. bonthuis

  nieuw appartement met vloerverwarming en koeling.
  alleen maar zeer slechte ervaringen, koeling zou gratis zijn maar tijdens koeling loopt de warmtemeter gewoon door ,,,,,,47 euro per ga.
  we zijn er echt als bewoners helemaal klaar mee!!

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.