Energiepionier

Energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing

ELGA zonder ketel

De link tussen de ketel en de ELGA is er uit. Naar mijn idee werd de ketel er regelmatig bijgevraagd terwijl de ELGA het best alleen zou kunnen. Bijvoorbeeld bij een defrost van de buitenunit. Er stroomt dan wel even koud water door de leiding, maar dat is snel weer over.

Hiervoor moet de dipswitch van het type ketel wel op aan/uit gezet worden. Meestal staat hij op Opentherm, maar de ELGA zal in dat geval een foutmelding geven. Op aan/uit wordt een simpel relais geschakeld. Je zou er dus ook iets anders op aan kunnen sluiten.

Nadien is het niet heel koud meer geweest, en heeft de ELGA het prima kunnen redden. Als het toch weer flink gaat vriezen moet de gasketel misschien toch af en toe weer aan. Misschien dat ik er te zijner tijd nog een (slimme) schakelaar tussen zet.

Het kabeltje tussen de ELGA en de ketel is er nu fysiek tussenuit. Het is ook mogelijk om die er tussen te laten, en de ketel in te stellen op zomerbedrijf. De ketel zal dan niet reageren op warmtevraag, maar nog wel blijven functioneren voor warm water. Mocht je de ketel toch weer aan willen sluiten hoef je de schroevendraaier er niet bij te pakken, maar alleen de ketel weer terug te zetten op winterbedrijf.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: