Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Koelen/verwarmen

ELGA standalone zonder ketel

De kabel tussen de ketel en de ELGA is er uit. Deze kabel zorgde er voor dat de ELGA de ketel kon inschakelen. Naar mijn idee werd de ketel er regelmatig bijgevraagd terwijl de ELGA het best alleen zou kunnen, bijvoorbeeld bij een defrost van de buitenunit. Er stroomt dan wel even koud water door de leiding, maar dat is snel weer over.

Hiervoor moet de dipswitch van het type ketel wel op aan/uit gezet worden. Meestal staat hij op Opentherm, maar de ELGA zal in dat geval een communicatiestoring geven. Op aan/uit wordt een simpel relais geschakeld. Je zou er dus ook iets anders op aan kunnen sluiten.

Zet Dipswitch A8 op ON om een Opentherm foutmelding te voorkomen als je de kabel tussen de ELGA en ketel weghaalt.

Nadien is het niet heel koud meer geweest, en heeft de ELGA het prima kunnen redden. Als het toch weer flink gaat vriezen moet de gasketel misschien toch af en toe weer aan. Misschien dat ik er te zijner tijd nog een (slimme) schakelaar tussen zet.

Update januari 2021: tot op heden is de CV ketel niet meer aan geweest voor verwarming.

Ketel op ‘zomerbedrijf’

Het kabeltje tussen de ELGA en de ketel is er nu fysiek tussenuit. Het is ook mogelijk om die er tussen te laten, en de ketel in te stellen op zomerbedrijf.

De ketel zal dan niet reageren op warmtevraag, maar nog wel blijven functioneren voor warm water. Mocht je de ketel toch weer aan willen sluiten hoef je de schroevendraaier er niet bij te pakken, maar alleen de ketel weer terug te zetten op winterbedrijf. De instelling hiervoor verschilt per CV ketel. Kijk dus in de handleiding van de ketel hoe je dit precies doet.

Remeha Elga Ace zonder ketel

Heb je de nieuwe Elga Ace, kijk dan op deze website hoe je deze solo instelt zonder de ketel nog te gebruiken. De ketel op zomerbedrijf zetten werkt hierbij natuurlijk ook.

5 Comments

 1. Hans Graansma

  Welke dip switches heb je omgezet om de ketel uit te schakelen?

  • Comment by post author

   Dipswitch A8, en dan de kabel er tussenuit gehaald.

  • Hans Graansma

   Dank je Luuk. Ik heb Techneco dezelfde vraag gesteld, zij zeggen het afkoppelen van de cv-ketels niet te ondersteunen. Beetje flauw is dat want er zullen meer mensen zijn die uiteindelijk afscheid willen nemen van hun gasgestookte cv-ketel.
   Wij overwegen een lucht/lucht warmtepomp (airco) te nemen voor warmte ondersteuning ín de winter en koeling in de zomer.

 2. Anton

  Hebben je buren geen last van het kabaal? Hij staat op het dak, zal wel trillen.

  • Comment by post author

   Trillingen hoor je alleen als je in de schuur staat. Is wel wat tegen te doen, maar geen last van. Als het buiten vriest hoor je de compressor wel buiten. Binnen gelukkig niet en de buren hebben ‘s winters ook hun ramen dicht.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.