Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing, Koelen/verwarmen

4 jaar ervaring + energiegebruik hybride warmtepomp

Slechts vier jaar geleden kocht ik een (hybride) warmtepomp. De ISDE subsidie was net geïntroduceerd. Installateurs gingen daar op inspelen en verkochten de eerste hybride warmtepompen. Nog steeds was het iets voor een kleine groep mensen die er écht in geïnteresseerd was of een overschot aan kWh vanuit de zonnepanelen had.

Hoe anders is dat nu? De belasting op gas is flink gestegen, en zelfs de Consumentenbond waagt zich aan een test over hybride warmtepompen. Er is nog steeds een goede subsidie en de terugverdientijd begint ruim binnen het einde van de levensduur te vallen. Ook willen steeds meer mensen toch hun gasverbruik verminderen, vanwege het milieu of de steeds hoger wordende prijs van gas.

Niet lang na de installatie besloot ik de kabel naar de gasketel los te halen en het de Elga alleen te laten doen. Tot op de dag van vandaag is die niet meer aangesloten geweest.

Verbruik per jaar

Omdat sommigen gewoon benieuwd zijn wat zo’n warmtepomp nou verbruikt, hierbij mijn gegevens. Woning uit 1985, bestaande isolatie, overal HR++ glas, vraaggestuurde ventilatie, 4 bewoners

20171.274 kWh
20181.507 kWh
20191.325 kWh
20201.484 kWh

Meer benieuwd wat een warmtepomp in jouw situatie gaat verbruiken? Ik schreef de blog Hoeveel gebruikt een warmtepomp? waarin staat hoe je een schatting kunt maken.

Groeiende interesse in Elga tunen

In deze tijd heb ik tientallen eigenaren van een Elga persoonlijk geholpen met het beter laten werken van hun Elga warmtepomp. Nog eens duizenden mensen bekeken de pagina met tips om de Elga beter te laten werken.

Zonder uitzondering scheelde dat tientallen procenten op hun gasrekening. Daaraan merk ik dat je echt specifieke kennis moet hebben om warmtepompen beter te laten werken dan de fabrieksinstellingen, en dat niet elke installateur dat heeft, of problemen wil voorkomen.

7 Comments

 1. Tis Peeters

  Ben telkens weer verbaasd Luuk dat jouw warmtepomp zo weinig gebruikt. Onze woonsituaties zijn waarschijnlijk niet te vergelijken. Ik heb bijna 200 m2 vloerverwarming en mijn warmtepomp gebruikt 3600 kwh per jaar. Mijn gasverbruik is gedaald van 2000 naar 300 m3 (2020) en dankzij de zonnepanelen is het rendement zodanig dat ik de warmtepomp er in 4,5 jaar uit heb. Het huis is goed geïsoleerd, ramen muren, dak. Mijn warmtepomp draait altijd op volle kracht (tussen de 900 en 1000watt).

  • luukonline

   Ik vind het ook nog steeds bijzonder dat je in absolute aantallen zoveel gas kunt besparen met deze relatief kleine warmtepomp. Ik denk dat jij het maximale er wel uit haalt.

   Neem een iets grotere warmtepomp en je hebt helemaal geen gas meer nodig. Maar ik snap heel goed dat iedereen dat in z’n eigen situatie nog even aan wil zien. Dat wilde ik zelf immers ook, daarom geloof ik voor nu wel in de hybride variant.

 2. SGS de Bruijn

  Ik heb een Techneco Loria 6008 en verbruik voor verwarmen, sanitair warm water en koelen op de hele warme dagen 2220 kWh (2019) en 2238 kWh (2020).
  2 onder 1 kap uit 1984 upgrade naar HR++ glas, vloerverwarming beneden. Heb de geïnvesteerde 9100€, subsidie 2100€ (panelen voor gekocht) er in 4.5 jaar uit, ruime calculatie. Gezin met 4 personen.

 3. Jaap Roozeboom

  Beste Luuk,
  Eind 2017 is bij mij een ELGA geïnstalleerd. Ik heb geen vloerverwarming en maak gebruik van de originele convectoren in een vrijstaand huis uit 1976. Door isolatie van de spouw, vloer en dubbel glas heb ik het gasverbruik van aanvankelijk ca. 5000m3 kunnen terugbrengen tot ca. 1800m3.
  Het eerste jaar met de warmtepomp was het gasverbruik nog 1100m3, vooral doordat de cv te snel werd bijgeschakeld en doordat de warmtepomp werd afgeschakeld bij 4gr. en pas weer werd ingeschakeld bij 7gr. Nadat ik deze temperatuur heb verlaagd tot -3gr. en ik de ELGA heb losgekoppeld van de CV (nu weer met eigen thermostaat) had ik afgelopen jaar een gasverbruik van 350m3, waarvan ongeveer de helft voor warm water. De Elga gebruikte 3000kWh.
  Eén aspect van de ELGA begrijp ik niet, de Defrost. Hoe kan ik nagaan of zien dit bij mij goed werkt? In 2019 was de buitenkant van de buitenunit tijdens een vorstperiode bedekt met een ijslaag. Daarna heb ik dit niet meer gezien. Wat is het effect als defrost niet werkt?

  • Tis Peeters

   Beste Jaap,
   Bevriezing van de buitenunit van de Elga is volstrekt normaal bij temperaturen onder de plus vier graden. Als je goed oplet hoor je in de binnenunit de pomp omslaan en gebruikt de buitenunit het water uit het warmtesysteem binnen om te ontdooien.
   Dit gebeurt afhankelijk van de vochtigheidsgraad buiten en de buitentemperatuur minstens tweemaal per uur, bij mij veel vaker. Als je buiten gaat kijken zie je hem telkens in enkele minuten weer ontdooien.
   Maar let op: Dit systeem werkt alleen als de dipswitch B8 in de binnenunit op ON staat (die staat standaard op OFF). Het heeft mij maanden gekost om hier achter te komen.
   Als die dipswitch fout staat bevriest de buitenunit en schakelt de Elga de CV in. Je gebruikt dan veel gas. Je mag me voor de afstellingen de binnenunit altijd bellen of mailen. 06-52606367
   Vriendelijke groet,

   Tis

  • Comment by post author

   Komt dat niet defrosten niet door de temperatuursensor? Ik heb bij een andere Elga gezien dat de gemeten temperatuur sterk daalt, tot onder het afschakel setpoint. De ketel schakelt dan in en de Elga schakelt uit voordat hij aan de defrost cyclus kan beginnen. De Elga wordt eerst een flinke klomp ijs voordat hij weer ontdooit. Zelf heb ik een externe temperatuursensor, dus geen last daar van.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.