Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Koelen/verwarmen

Zuinige, stille mobiele airco

Stil en zuinig, deze woorden zijn moeilijk verenigbaar in een mobiele airco. Split airco’s met een binnen en buiten deel zijn nog veel stiller en zuiniger. Als dat echt niet mogelijk is, en je toch op zoek bent naar een mobiele airco, kies dan voor een kwalitatief goede.

Bij mobiele split airco’s is er veel rommel te koop. Wanneer het een beetje warm wordt zie je de aanbiedingen voor goedkope mobiele airco’s in het rond vliegen. Zoals bij alles geldt: goedkoop is duurkoop. Mocht je veroordeeld zijn tot een airco met afvoerslang naar buiten, kies dan een goed model.

Mijn advies

De zuinigste en stilste is de DeLonghi PAC EL112. Met een A+ label is dit een van de zuinigste mobiele airco’s met een flinke capaciteit van 3 kW. Door de speciale Silent stand is het geluidsniveau nog acceptabel. Dit maakt een groot verschil met goedkopere airco’s: een betere en stillere compressor en meer isolatie.

Een ander groot voordeel van een DeLonghi mobiele airco is dat er minder warme lucht afgevoerd hoeft te worden, en daarmee ook minder lucht wordt aangezogen. Het uit de lucht onttrokken water zorgt ervoor dat de compressor wordt gekoeld door micro waterdruppeltjes die onmiddellijk verdampen en worden afgevoerd. Deze fase overgang van vloeibaar naar waterdamp zorgt voor veel onttrekking van warmte.

Een voordeliger alternatief is de PAC EL98 Silent. Goedkoper en ook stil maar iets minder zuinig. Ook de capaciteit is iets kleiner. Prima voor een slaapkamer.

Liever een ander merk?

Carrier is een wereldwijd actief merk op het gebied van airconditioning en koeling, voornamelijk voor grote zakelijke projecten. Een van de producten daarvan is ook een mobiele airco. Ook dit is een goede keuze als je een goede kwaliteit airco zoekt. Als je de reviews hiervan doorleest zie je ook veel positieve ervaringen op het gebied van geluid en koelen.

Split airco op centrale plek

Mocht je de gelegenheid hebben een buitendeel te plaatsen, dan kun je altijd veel beter een vaste airco plaatsen. Deze zijn stiller en zuiniger. Door deze op een strategische plek in het trapgat op de overloop te plaatsen kun je zo toch een hele verdieping koelen. Met een mobiele airco kun je hooguit een ruimte afkoelen.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.