Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Domotica

Zonwering screen met Fibaro roller shutter

De zon hou je het beste buiten met zonwering aan de buitenkant. Hoewel een gemetalliseerd rolgordijn binnen een goed(koper) alternatief is. Omdat op de begane grond een screen makkelijker monteren is dan boven heb ik beneden hier voor gekozen. En dan is het meteen ook wel makkelijk als je dat via een app kunt bedienen.

Ritsscreen

Over screens valt genoeg te vinden op internet. Waar ik op gelet heb is dat er nog genoeg licht naar binnenkomt. Een donkere woonkamer heb je immers al lang genoeg in de winter. Maakt je dat niks uit, dan kun je beter rolluiken nemen. Hoe meer licht, hoe meer warmte namelijk. Een donkere kleur doek houdt meer licht tegen, maar kun je dan weer wel beter doorheen kijken. Ik heb gekozen voor een lichte kleur grijs.

Fibaro Roller Shutter

Een gewone buismotor met draad maak je heel eenvoudig smart met een Fibaro rolluik module. Hiervoor heb je wel een Fibaro Home Center basisstation nodig, maar als je hier al langer leest weet je dat mijn huis al aardig smart is. Aansluiten was dus een fluitje van een cent.

Automatiseren met een scene

En dan moet het screen af en toe ook nog automatisch naar beneden komen ook. Mijn ervaring was dat als je niet in de woonkamer bent, je het al snel vergeet dicht te doen. En als je niet thuis bent vergeet je het al helemaal, vandaar de volgende scene: het scherm gaat dicht als er geen aanwezigheid gedetecteerd is, het warm genoeg is buiten en het niet regent. En alleen op de momenten dat de zon op het raam staat:

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.