Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Domotica

Fibaro scene: verlichting uit bij geen beweging

De bewegingssensor van Fibaro is natuurlijk ook prima in te zetten om gebrek aan beweging te detecteren. Dit kun je gebruiken om verlichting uit te schakelen als er niemand meer is. Omdat je niet continue beweegt, is het niet handig als dat gelijk gebeurt, maar pas na een x aantal minuten. In een eerdere blogpost heb ik uitgelegd hoe je hiervoor een variabele voor de aanwezigheid/afwezigheid kunt maken.

Met deze variabele kunnen we een scene activeren die verlichting en andere apparaten met een tussenstekker uitschakelt als er een periode geen beweging meer is geweest.

Maak een nieuwe scene en kies de variabele ‘aanwezigheid’. Deze moet gelijk zijn aan ‘Afwezig’ zodat de scene gestart wordt als de aanwezigheid van aanwezig naar afwezig gaat. Daarna kunt je zelf kiezen wat er gaat gebeuren. In onderstaand voorbeeld wordt de schemerlamp uitgezet.

fibaro scene verlichting uit bij geen beweging

 

Natuurlijk kun je de aanwezigheidsvariabele ook gebruiken om verlichting weer aan te zetten, maar de praktijk wijst uit dat je toch altijd zelf wilt kiezen welke lampen er aan gaan. Om de ventilatie aan te zetten als je thuiskomt is het wel ideaal. Dat doet de volgende scene.

scene aanwezigheid ventilatie aan

 

 

 

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.