Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Domotica

Fibaro scene: aanwezigheid met bewegingssensor en variabele

Met het Fibaro Home Center kun je apparatuur aan en uitschakelen door middel van aanwezigheid die door een bewegingssensor gedetecteerd wordt. Als je niet wil dat gelijk alles uitgaat als er even geen beweging is maar pas na een aantal minuten of uur, dan kun je gebruik maken van variabelen. Pas als er enige tijd geen beweging geweest is verandert de variabele in afwezig en hiermee kun je scenes activeren die bijvoorbeeld het licht uitschakelen. In onderstaand voorbeeld zie je hoe je de variabele aanwezig/afwezig instelt.

Maak allereerst een variabele aanwezigheid aan in het Variabelen paneel (onder het knopje panelen). Omdat ik alleen een sensor in de woonkamer heb, maar niet wil dat ‘s nacht de ventilatie uitgaat heb ik nog een variabele nachtstand aangemaakt. Zo werkt de ventilatie overdag alleen als er beweging is in de woonkamer, en in de nacht altijd. De nachtstand kun je ook gebruiken om ‘s nachts andere scenes dan overdag te starten.

Kies voor een “vooraf ingestelde variabele” en geef de waardes “Aanwezig” en “Afwezig” op.

scene aanwezigheid variabele aanmaken

Nu kun je een scene maken die de variabele Aanwezigheid op aanwezig zet als er beweging wordt gedetecteerd. Kies de bewegingssensor en in het groene blokje voor geactiveerd en verder zoals in onderstaand voorbeeld. Hierin zit ook nog een apparaten groep, zodat de aanwezigheid ook wordt gedetecteerd na indrukken van een lichtschakelaar.

scene aanwezigheid maken

Afwezigheid

Met onderstaande scene kun je de variabele weer op afwezig zetten als er na 3600 seconden (1 uur) geen beweging meer is. De bewegingssensor is dan “veilig” of “Safe”.

scene aanwezigheid afwezig

Met deze trigger kun je bijvoorbeeld de TV ,  ventilatie, boiler of het licht uitschakelen als er niemand meer in de ruimte is. Hoe je dat doet lees je in het artikel Fibaro scene: licht na bepaalde tijd automatisch uit

7 Comments

 1. Theo

  weer een website gevonden met eenvoudige scènes voor mijn Fibaro lite! Het blijft zoeken en uitproberen met alle componenten van Fibaro. Dus elke hulp is welkom.

 2. Robbert

  Ha Energiepionier! Dank voor je/jullie leuke artikelen. Ik zat net bovenstaande te lezen maar heb daar een vraag bij. Volgens mij klopt er iets nog niet in de logica van het zetten van de “afwezig” status.

  Het gaat om het stukje “Met onderstaande scene kun je de variabele weer op afwezig zetten als er na 3600 seconden (1 uur) geen beweging meer is.”.

  Het voorbeeldscript zorgt er nu voor dat 3600 seconden nadat de sensor de “safe” status krijgt, de variabele op “afwezig” wordt gezet. Het script houdt er echter geen rekening mee dat er opnieuw beweging zou kunnen plaatsvinden binnen die 3600 seconden, en de variabele zal dus altijd een uur na de eerste “safe” status op “afwezig” komen te staan.

  Wat je (althans ik wel) 😉 eigenlijk wil bereiken, is dat de teller wordt “gereset” op het moment dat er opnieuw beweging plaatsvindt gedurende de ingestelde tijd. Heb je een idee hoe het script in dat geval zou kunnen worden uitgebreid? Ik ben hier nog niet helemaal uitgekomen.

  Je zou in feite het “aantal seconden sinds de laatste beweging” moeten bijhouden, en de status op “afwezig” zetten zodra dit aantal seconden boven een bepaalde waarde komt.

  Ben benieuwd of jij een idee hebt!
  groet!

  • Comment by post author

   Hi Robbert, in de praktijk blijkt het met de bewegingssensor verrassend goed te gaan en kom ik alleen in het donker te zitten als de bewegingssensor na schoonmaken niet goed is teruggezet en dus maar in een klein deel van de kamer nog beweging meet.

   Wel heb ik het door jou geschetste situatie met de luchtvochtigheidssensor in de badkamer. Als de variabele luchtvochtigheid hoog is gemeten gaat de ventilatie stipt daarna na een half uur weer uit. Ook als de luchtvochtigheid daarna nog hoog is. Dit gedrag heb ik hier echter bewust gecreëerd omdat anders de ventilatie nog wel eens de hele nacht bleef loeien omdat de luchtvochtigheid buiten ook heel hoog was. Gevolg is wel dat als je twee douchebeurten achter elkaar hebt, de ventilatie soms niet lang genoeg nadraait.

   In de vera kon je een timer zetten waarin je echt de secondes af zag lopen, deze kon ook gereset worden zodat de telling opnieuw begon. Deze functie ben ik in het Home Center Lite niet tegengekomen. Waarschijnlijk dat via LUA meer mogelijk is, maar dat ondersteunt de HCL helaas niet.

  • Robbert

   Hoi Luuk, ik heb inmiddels wat meer onderzoek kunnen doen en je hebt helemaal gelijk voor wat betreft de bewegingssensor. Het schijnt dat Fibaro zodanig omgaat met de bij bewegingsmelders ingevulde “delay” setting, dat er wél rekening wordt gehouden met evt. beweging in de tussentijd. Nooit geweten. Het gewenste scenario dat ik schetste, zit dus (toch) al ingebouwd. Hoera voor Fibaro! (maar niet voor hun brakke documentatie) 😉

   Voor wat betreft je luchtvochtigheidssensor zou je dit gedrag inderdaad wel zelf moeten nabootsen. Ik heb zelf de HC2 dus weet niet precies wat de HCL wel en niet kan. Maar als je in de HCL kunt werken met eigen variabelen, dan kun je hier misschien iets mee. Ik ben nog even aan het puzzelen op de logica en het aantal variabelen dat je hiervoor nodig hebt, maar volgens mij moet het kunnen zonder hardcore LUA te gebruiken. Wordt vervolgd 😉

 3. Theo de P.

  Super mensen, ik heb hier iets aan gehad:-) helemaal blij!!

  • Tom

   Maak je dan per sensor een aan/afwezig variabele? Als je vele bewegingssensoren heb krijg je dus veel aan/afwezig variabelen. Of heb je hier een andere oplossing voor?

   Ik heb het zelf geprobeerd door te te stellen dat als de ruimte voor bv 60 seconden veilig is dat dan de lampen weer uit kunnen. Dit werkt op zich wel prima. Krijg alleen een melding van “Number of instances of scene has been reduced due to exceeding limit”.

  • Comment by post author

   Je zou ook meerdere bewegingssensoren een variabele laten triggeren. Afwezig pas als alle sensoren veilig zijn en aanwezig bij het reageren van een sensor.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.