Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Duurzaam

Nieuw huis gekocht? Leg de verwarming gelijk duurzaam aan

De enige keer dat je een grondige verbouwing doet is vaak als je een huis koopt. Grijp dat moment aan en zorg meteen voor een goed verwarmingssysteem op lage temperatuur en breng isolatie aan. Dit zorgt er meteen voor dat je energielasten zo laag mogelijk zijn.

Gas, hybride of elektrisch

Voor verwarming zijn er 3 scenario’s. Gas, hybride of elektrisch. Als het hele systeem aan vervanging toe is hoeft elektrisch niet duurder te zijn dan op gas. Hybride is in aanleg duurder dan voor enkel op gas, maar qua gebruikskosten kun je elk moment kiezen of je gas of stroom wilt gebruiken. In sommige situaties kan dit handig zijn, maar kostentechnisch in de keuze gas of elektrisch beter.

Elektrisch

In de slaapkamers is met goede isolatie bijna nooit verwarming nodig. Een duur systeem aanleggen is dan misschien zonde. Verwarming in de slaapkamers kan middels elektrische kachels aan de muren, of infraroodpanelen aan het plafond.

De woonkamer kan verwarmd worden middels een airco, of een warmtepomp met vloerverwarming. Voordeel van de airco is dat hij kan koelen en verwarmen, nadeel is dat het (een beetje) geluid maakt en ergens aan de muur moet hangen.

Warmtepomp met vloerverwarming is duurder, maar maakt binnen geen geluid en wordt als comfortabelere warmte ervaren. Ander voordeel is dat hiermee ook de gang en toilet kan worden verwarmd en dat er makkelijk een radiator kan worden toegevoegd.

In beide gevallen is er een kleine buitenunit nodig. Deze kan buiten op de uitbouw of in de voor of achtertuin, eventueel met omkasting. Indien ruimte/budget genoeg is alles op een systeem natuurlijk het eenvoudigst.

Voor warm water heb je dan nog een warmtepompboiler nodig. 120-150 liter. Hier zit ook subsidie op.

Kosten

Airco: €1500

Of Warmtepomp: € 5000 (ca € 2000 subsidie mogelijk)

Vloerverwarming € 1500

+

Boiler €2000 (ca 600 subsidie mogelijk)

Elektrische verwarming € 100-200 per stuk

Infrarood panelen € 500 per stuk

Optie 2 elektrisch, geen buitenunit nodig

De Inventum Ecolution Modul-Air haalt warmte uit de afgezogen binnenlucht. Als dat niet genoeg is om het warm te houden schakelt een elektrisch element in. Als er warmte over is, wordt dat juist in een opslagtank gestopt voor warm douchewater.

De Inventum Modul Air

Met dit apparaat kun je goed de woonkamer en de badkamer warm houden. Verwarmen van de andere kamers kan dan via elektrische kachels of infraroodpanelen.

Voordelen: goedkoper in aanschaf, simpel systeem. Geen buitenunit. Kan ook in combinatie met een gasketel

Nadelen: elektragebruik zal hoger zijn dan een warmtepomp met buitenunit. Maakt geluid binnen.

Gas

Bij de keus van nieuwe radiatoren en ketel kan er rekening mee worden gehouden om op zo laag mogelijke watertemperatuur te verwarmen. Hoe lager de watertemperatuur, hoe hoger het rendement. Kies voor een stookregime van 45/40/20, of nog beter 35/30/20. Dit is de zuinigste manier van stoken op gas, en houdt de mogelijkheid open om in de toekomst de CV ketel te vervangen door een warmtepomp.

Radiatoren/Convectoren

Let bij de aanschaf van radiatoren er op dat ze genoeg afgiftevermogen hebben bij lage temperaturen! Kijk in tabellen in de kolom 35/30/20. Er zijn speciale Laag Temperatuur radiatoren, ook wel convectoren genoemd. Een bekende leverancier is Jaga

Een Jaga convector is iets duurder dan een gewone radiator, maar wel zuiniger, sneller en werkt goed met warmtepompen. Zelf vind ik de Jaga Strada heel mooi. Door middel van DBH ventilatoren kun je op lage temperatuur nog extra warmte uit dezelfde convector krijgen.

Vloerverwarming

Ook vloerverwarming werkt goed op een lage temperatuur. En het aanleggen van vloerverwarming is net zo duur als het plaatsen van 3 of 4 radiatoren. Ook spaart het heel veel leidingwerk en plek op de muren doordat er nog maar op een plek een stel buizen naar de verdeler hoeft.

Ketel

De huidige ketel kun je laten zitten tot hij de geest geeft (altijd als het koud is) of alvast vervangen. Kies er een met een laag minimaal vermogen, Door de isolatie heb je niet veel nodig. Als een ketel dan te groot is, gaat deze de hele tijd aan en uit. Dat is nadelig voor comfort, verbruik en levensduur.

Laag Temperatuur Radiator € 300-400 per stuk

Vloerverwarming €1500

Gasketel € 2000

Nieuw leidingwerk afhankelijk van de grootte van het huis.

Hybride

Bij een hybride opstelling is er een gasketel, en nog een apparaat dat verwarming verzorgt. Het makkelijkst en goedkoopst is de splitsing gasketel voor de verwarming boven en een aparte airco voor beneden. Een airco beneden aanleggen is niet duurder dan nieuwe radiatoren en leidingen voor de woonkamer. De gasketel blijft dan voor het warme (douche) water zorgen.

Wil je wel radiatoren of vloerverwarming in de woonkamer, dan is een ventilatiewarmtepomp in combinatie met een cv ketel het beste alternatief. Deze warmtepomp vervangt de huidige ventilatieboxen. De warmte uit de afgezogen lucht wordt weer in het CV water gestopt, waardoor de CV ketel alleen nog maar aan hoeft als het heel koud is. De gasketel blijft voor het warme (douche) water zorgen.

https://www.inventum.com/producten/inventum-spaarpomp/

Spaarpomp €3500 (€ 1500 subsidie mogelijk)

Ander hybride, met een buitendeel

https://www.intergas-verwarming.nl/zakelijk/producten/daikin-hybride/

Advies

Weten wat in jouw situatie het handigst is? Ik kan helpen met een persoonlijk advies toegespitst op jouw situatie. Algemene vraag? Stel hem gerust hieronder!

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.