Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Duurzaam

Zonwering met zuignappen

De warmte van de zon buiten houden werkt het best aan de buitenkant van de woning. Schaduw van bomen en planten zorgt ervoor dat de bakstenen niet opwarmen. Gras op de grond houdt een woning ook koeler.

Op sommige plekken is dat niet mogelijk. Screens en rolluiken zijn dan vaste oplossingen om de zon dan zo goed mogelijk buiten te houden. Soms is dat niet mogelijk, bijvoorbeeld als je in een huurhuis woont, een tijdelijke plek of omdat het nou eenmaal dure oplossingen zijn.

Tips voor montage

Het beste alternatief is dan om zonwering met zuignappen op de ramen te plaatsen. Doe dat altijd aan de buitenkant en zorg dat het hele raam bedekt is. Anders heb je risico op een thermische breuk en die worden niet vergoed vanuit je glasverzekering.

Doe je dit goed, dan kan het ook zonder problemen op HR++ glas. Heb je nog gewoon dubbel of enkel glas, dan zou je de zonwering ook nog binnen kunnen ophangen, maar dit werkt een stuk slechter dan op de buitenkant.

Als je zorgt dat het raam goed schoon is blijven de zuignappen goed plakken. Het werkt nog beter als de zuignappen een klein beetje vochtig zijn.

Sun eclipse is een grote leverancier dat de zonwering op maat maakt. Voor dakramen heeft Velux ook mooie kant en klare oplossingen. Wil je het nog goedkoper, dan heeft bol.com setjes die je zelf op maat kunt maken.

Door de ramen aan de buitenkant af te schermen voorkom je dat de woning te veel opwarmt. Het scheelt zomaar een paar graden. En dat is veel. In een woning van 24 graden is het veel beter uit te houden dan bij 27 graden. Voor een huurwoning is dit een goede en meest betaalbare oplossing om oververhitting te voorkomen.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.