Energiepionier

Energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing

Deze CV ketels kunnen op een laag pitje verwarmen

In zuinige, goed geïsoleerde huizen lekt er nog maar weinig warmte naar buiten. Maar CV ketels zijn van oudsher gemaakt om veel warmte te leveren. De huidige HR-ketels zijn wel modulerend, maar er zit een ondergrens aan tot hoe ver ze terug kunnen. En in combinatie met het verlagen van de watertemperatuur, iets waardoor de HR-ketel zijn hoge rendement haalt, zit je heel vaak op die ondergrens.

Het comfortabelst blijft het namelijk in huis als de verwarming de hele tijd door zachtjes pruttelt. De ruimtetemperatuur blijft dan mooi constant. Helaas is het minimumvermogen van veel ketels (voornamelijk CW5 modellen) zo hoog dat de ketel heel aan en uit schakelt of in de antipendelstand schiet. De ketel blijft dan een tijdje uit staan om het afgiftesysteem de tijd te geven om weer enigszins af te koelen. Na een ingestelde tijd gaat de ketel dan weer voor een paar minuten branden totdat het water weer te warm wordt.

Gelukkig zijn er een aantal modellen die wel verder terug kunnen moduleren tot een laag vermogen en zo langere tijd kunnen verwarmen met een lage temperatuur. Vaak waren dat modellen die dan ook minder sanitair warm water (SWW) konden leveren, maar door dubbele warmtewisselaars en nieuwe technieken is dat tegenwoordig beter op orde. Hierdoor zijn tevens de rendementen flink gestegen ten opzichte van oudere HR ketels.

Ketels met laag vermogen voor verwarming

Het minimaal vermogen is het nominaal CV-vermogen in kW bij 50/30. In de kolom SWW 40° staat de tapwaterhoeveelheid in liters water per minuut dat verwarmd kan worden tot 40°.

Merk Model CW-Waarde Min vermogen 40° water
ATAG I28EC* 4 4,9 14,8
Intergas HRX24 3 4,5 10
Intergas HRX30 4 4,5 12,5
Remeha Calenta 28c 4 5,6 13,7
Remeha Tzerra** 4 5,9 13
Vaillant Ecotec Plus 3 4,2 11,5
Vaillant Ecotec Plus 4 5,7 14,3
Vaillant Exclusive* 5 3,9 16,7

*Met dubbele warmtewisselaar voor meer warm water en extra hoog rendement voor het verwarmen van warm water

**Geschikt voor de Burgerhout Ecoflo, een externe warmtewisselaar die ook voor extra rendement en warm water zorgt.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: