Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing, Koelen/verwarmen

Deze CV ketels kunnen op een laag pitje verwarmen

In zuinige, goed geïsoleerde huizen lekt er nog maar weinig warmte naar buiten. Maar CV ketels zijn van oudsher gemaakt om veel warmte te leveren. De huidige HR-ketels zijn wel modulerend, maar er zit een ondergrens aan tot hoe ver ze terug kunnen. En in combinatie met het verlagen van de watertemperatuur, iets waardoor de HR-ketel zijn hoge rendement haalt, zit je heel vaak op die ondergrens.

Het comfortabelst blijft het namelijk in huis als de verwarming de hele tijd door zachtjes pruttelt. De ruimtetemperatuur blijft dan mooi constant. Helaas is het minimumvermogen van veel ketels (voornamelijk CW5 modellen) zo hoog dat de ketel heel aan en uit schakelt of in de antipendelstand schiet. De ketel blijft dan een tijdje uit staan om het afgiftesysteem de tijd te geven om weer enigszins af te koelen. Na een ingestelde tijd gaat de ketel dan weer voor een paar minuten branden totdat het water weer te warm wordt.

Groot verschil met oude HR ketels

Gelukkig zijn er een aantal modellen die wel verder terug kunnen moduleren tot een laag vermogen en zo langere tijd kunnen verwarmen met een lage temperatuur. Vaak waren dat modellen die dan ook minder sanitair warm water (SWW) konden leveren, maar door dubbele warmtewisselaars en nieuwe technieken is dat tegenwoordig beter op orde. Hierdoor zijn tevens de rendementen flink gestegen ten opzichte van oudere HR ketels.

Ketels met laag vermogen voor verwarming

Het minimaal vermogen is het nominaal CV-vermogen in kW bij 50/30. In de kolom SWW 40° staat de tapwaterhoeveelheid in liters water per minuut dat verwarmd kan worden tot 40°.

MerkModelCW-WaardeMin vermogen40° water
ATAGI28EC*44,914,8
IntergasXtreme 30*4416
IntergasXtreme 36*5417
RemehaCalenta 28c45,613,7
RemehaTzerra45,913
VaillantEcotec Plus34,211,5
VaillantEcotec Plus45,714,3
VaillantExclusive*53,916,7

*Met dubbele warmtewisselaar voor meer warm water en extra hoog rendement voor het verwarmen van warm water

Nóg lager met een (hybride) warmtepomp

Ligt het minimale vermogen van een CV ketel op ongeveer 4 kW, met een hybride warmtepomp kun je nóg lager. Deze werkt in het bereik 0,5 – 4 kW en is daarmee een uitstekende aanvulling in een systeem met een variërend kleine tot grote warmtevraag. Bijvoorbeeld wanneer je gebruik wilt maken van zone-verwarming zoals Honeywell Evohome of Plugwise,

3 Comments

  1. Marco Rus

    Viessmann maakt CV ketels met een minimaal vermogen van slechts 1,5kW. Zou eigenlijk op je lijstje niet mogen ontbreken. Marco

  2. Maurice

    Ik heb een Viessmann vitodens 300W met een modulerend vermogen van 1,9 – 19kW. Gekoppeld aan een zonneboiler en 750L buffertank. Voldoende vermogen voor een gezin van 4 in een matig geïsoleerd vrijstaand huis uit 1957. Gasverbruik +/- 15.000kWh oftewel ongeveer 1500m3 gas per jaar.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.