Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Duurzaam

Radiator defect, of toch niet?

Onlangs was ik in een vakantiewoning waar de badkamer nogal fris en vochtig bleef, terwijl de rest van het huis wel aangenaam was. De knop van de radiator stond open. De radiator zelf had wel wat roestplekjes en bleef grotendeels koel aanvoelen.

De warmtebeeldfoto (bovenaan dit artikel) liet ook zien dat de radiator niet volledig opwarmde en dat alle warmte weer retour ging. Naast dat dit slecht is voor het rendement van de ketel, blijft de ruimte ook koud.

Ik begon al te denken dat de radiator van binnen was dichtgeslibd. Gelukkig bleek ontluchten de oplossing te zijn. Er kwam een paar seconden lucht uit, niet eens heel veel, maar hierna werd de radiator weer mooi over de hele lengte warm:

Dat de onderkant koeler is, is perfect. Het water in deze radiator krijgt genoeg tijd om af te koelen en met een lage temperatuur weer terug te gaan naar de ketel. Deze radiator is dus goed waterzijdig ingeregeld.

Omdat in een badkamer veel vocht wordt geproduceerd is het belangrijk om de badkamer regelmatig een tijdje warm te houden. Wanneer wanden en muren te koud worden neemt de kans op schimmel toe.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.