Energiepionier

Energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing

Koelen met de ELGA warmtepomp

Mijn ervaring met het koelen van de slaapkamers met een centraal opgehangen airco beschreef ik vorig jaar al in het artikel “Ervaring met airco op de overloop”  en daar is eigenlijk niets aan veranderd. We hebben er vrijwel elke dag in de zomer plezier van. De zolder en de slaapkamers blijven comfortabel om in te slapen.

Het koelen met de ELGA is een heel ander verhaal.

Doordat de ELGA op weersafhankelijk staat ingesteld, werkt de koelfunctie niet via de thermostaat. Middels de knop aan de voorzijde van de ELGA kan het koelen worden aangezet. Het koelen gaat dan ook weersafhankelijk middels een stooklijn die meeloopt met de buitentemperatuur.

Dat werkt op zich prima, en de vloer en de JAGA met DBE PRO worden ook koud, maar er zitten ook nadelen aan.

1 De ELGA pendelt

Het minimum afgiftevermogen ligt ergens tussen de 600 en 800 W.  Bij verwarmen sta je dat gemakkelijk af, maar bij koelen lukt het kennelijk niet genoeg om de kou af te staan aan de omgeving. Gevolg is dat de compressor in de buitenunit de hele tijd aan en uit gaat,  soms wel 12 x in een uur. En dat is niet bevorderlijk voor de levensduur. In de tussentijd blijven alle waterpompen binnen gewoon draaien waardoor in mijn geval nog steeds 90 W verbruikt wordt.

2 De stooklijn is niet aan te passen

Als het buiten heel heet is koelt ie niet. Dat komt doordat het verschil tussen buiten en binnen niet te hoog mag oplopen om een natte vloer door condensatie te voorkomen.  Als het buiten 30 graden is, mag de ELGA volgens de stooklijn het water niet kouder maken dan 21 graden.

Doordat de buitentemperatuursensor weliswaar op het noorden hangt, maar wel op het dak, warmt de boel aardig op waardoor de sensor ook snel hoge waardes meet. Hierdoor wordt soms wel 35 graden of meer gemeten en dan wordt het water niet kouder dan 23 graden. Wanneer het binnen nog kouder is dan die temperatuur gebeurt er dus helemaal niks.

3 Het effect is klein

De vloer wordt wel koud, en uit de Jaga komt ook koude lucht, maar het effect van ene airco hoef je er niet van te verwachten. Toch koelt het wel degelijk een beetje, en voornamelijk op warme zomeravonden als het buiten slecht afkoelt is het beetje extra koelvermogen welkom.

Conclusie

Het koelen is een leuke extra feature, maar door het handmatig aanzetten met een knop op zolder en het pendelen doe ik dat toch minder dan verwacht. In de praktijk zet ik ‘m soms ‘s avonds even aan.

De airco is middels een app overal te bedienen, en dat zorgt ervoor dat je die veel vaker gebruikt. Middels het vrijgavecontact in de ELGA zou ik het koelen (en verwarmen) ook via een relais en app kunnen schakelen, maar daar heb ik voorlopig de tijd niet voor.

1 Comment

  1. Anton

    Met de nieuwste update kan je toch koelen ondanks de wamrte buiten.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: