Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Duurzaam

Grote(re) warmtepompboiler: Auer Edel air 200 liter

De vorige warmtepompboiler van 110 liter bleek toch wat te klein voor ons gezin van 4. Ons grote tweepersoonsbad kon er maar voor de helft mee worden gevuld en daarna moest je weer een paar uur wachten voordat er gedoucht kon worden. 3 of 4 keer achter elkaar douchen zonder bad is trouwens geen probleem als je een zuinige douchekop gebruikt.

Ander nadeel was dat door de te kleine capaciteit de warmtepomp ‘s avonds na een bad meteen weer aan sloeg. Dan zat je de hele avond in het geluid van de warmtepomp. Om die reden gebruikte ik vaak ook het elektrische element erbij, maar dat verbruikt ook weer meer energie.

Plaats de warmtepompboiler het liefst in een afgesloten ruimte.

Eisen aan een nieuwe warmtepompboiler

Met al deze ervaringen heb ik inmiddels een redelijk lang eisenlijstje:

 • Groter voorraadvat
 • Natuurlijk koudemiddel
 • RVS binnentank
 • PV contact om de boiler te schakelen als de zonnepanelen stroom leveren, of als de energieprijs laag is

En ohja, wat stiller, want de vorige maakte wel erg veel kabaal. Uiteindelijk kwam ik uit op de Auer Edel Air van 200L.

Helaas dus wel een fors groter apparaat dan ik eerst aan de muur had hangen. Die paste perfect op de plaats waar eerst de CV hing. En vergeleken daarmee was dat al een fors apparaat. Deze Auer Edel moet op de grond staan. Doordat er wat leidingen op de muur lopen en de diameter wat groter is komt de nieuwe warmtepompboiler een stuk meer naar voren te staan.

Ervaring

Inmiddels is de warmtepomp geïnstalleerd en kan ik wat meer vertellen. Helaas is de nieuwe niet veel stiller. Het vermogen van de warmtepomp is echter wel 2x zoveel, dus het duurt nog maar half zo lang voor de boiler weer op temperatuur is.

De 200 L blijkt wel een stuk beter te passen bij ons gezin van 4 met een bad. Het is niet meer voorgekomen dat we zonder warm water kwamen te zitten. Een groot voordeel is dat door de grote warmwatervoorraad nu beter te sturen is wanneer de warmtepomp aan moet gaan. De tank is niet meteen leeg na een bad.

We kunnen nu de boiler midden in de nacht laten draaien, of overdag. En mocht de boiler toch vroegtijdig leegraken is ook in te stellen dat het elektrische hulpelement snel bijspringt tot het water weer 43 graden is.

2 Comments

 1. rj vd berg

  Mooi, maar dat kost wel wat denk ik….. Ik ga maar voor een doorstroomverwarmer van 15 kw. Is voor ons tweeën met alleen een douche prima en stukken goedkoper in aanschaf en verbruik. (Sinds juli 22 hebben we een wp die tot nog toe ‘stand alone’ draait voor de verwarming.)

 2. T.M. Brandts

  Dag Luuk,
  Je eisenlijst is praktisch en correct. Onze Vaillant Arostor 270 voldoet eraan. Er zit een 400Watt warmtepompje in. En aangezien wij meestal ‘s morgens douchen draait de warmtepomp overdag op dakstroom, voor zover beschikbaar. Alleen bij het legionella preventie programma komt normaal gesproken het verwarmingselement bij, de warmtepomp gaat niet verder dan ongeveer 58 graden. Het medium is propaan, dus geen synthetische stof. In z’n geheel valt het verbruik van het apparaat nauwelijks op. Je kunt het nauwelijks zien op de grafiek met een waarde van vermogensopname uit het net per kwartier zoals het Slimme Meter Portal dat toont.
  Veel succes met de boiler en groeten.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.