Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Duurzaam, Energiebesparing

Warmtepompboiler voor warm tapwater

De laatste stap naar een gasloos huis was nog de warmwatervoorziening voor de badkamer. Het gasverbruik was inmiddels al gedaald naar zo’n 225 m3. En de oude CV ketel had een bedroevend rendement hiervoor, waardoor er niet erg zuinig werd omgesprongen met dat gas.

Het gasverbruik samen met het vastrecht zorgde er al voor dat tapwater verwarmen op elektriciteit al net zo duur was als op gas. Maar natuurlijk wil je ook juist wat energie besparen, anders is elektrisch verwarmen alsnog slechter voor het milieu als met gas.

Na lang (laaang) wikken en wegen is het toch een warmtepompboiler geworden: de Ariston Nuos Evo. In totaal 110 l boilerinhoud. Aan de bovenkant zit een opening voor aanvoer van lucht en voor afvoer. De luchtafvoer gaat via een pijp door het dak naar buiten, op de plaats van de oude CV doorvoer. Warme lucht wordt van binnen aangezogen.

Ervaring met de Nuos Evo

Groooot. Als je een CV ketel gewend bent is het even slikken. Zeker als je een nog niet zo oude hebt. Die zijn niet veel groter dan een schoenendoos meer. Mijn oude Vaillant was nog wel groot en zwaar: die moesten we nog met z’n tweeën naar beneden tillen.

De eerste keer duur het opwarmen ook wel even omdat al het water dat erin gekomen is nog koud is. Meteen valt al op dat er best wat geluid vanaf komt. Net een oude koelkast, en dan nog een beetje harder. Ik raad dan ook niet aan om dit apparaat ergens open in een ruimte te hangen.

De warmtepomp in de boiler moet namelijk wel een aantal uur draaien voordat het water weer op temperatuur is. Zeker na een bad is de boiler helemaal leeg. het duur dan weer een uur of 2 voordat je weer kunt douchen.

Om zo min mogelijk last te hebben van geluid heb ik het volgende gedaan

 • Silent functie aangezet
 • permanent de Boost functie aan staan.
 • temperatuur verhoogt naar 68 graden
 • Warmtepomp uitschakelen bij 51 graden.

Hierdoor wordt het energiegebruik wel iets hoger, maar zitten we iets minder lang in het lawaai.

Geen aanrader

Hoewel het grootste gedeelte van de tijd de hoeveelheid warm water genoeg is, ben ik toch niet helemaal gelukkig. Het geluidsniveau is te hoog, het opwarmen na een douchebeurt start te laat (na 2x douchen nog niet, waardoor je geen bad meer vult) en het water dat er uit komt heeft een lichtgele kleur.

De meeste problemen liggen denk ik aan het wat verouderde model. Warmtepompboilers die recenter uit zijn gekomen van bekendere merken zijn alweer een stuk verbeterd. Geef liever dus iets meer uit.

4 Comments

 1. T.M. Brandts

  Dag Luuk,
  Wij hebben voor een Vaillant Arostor 270 gekozen. Een grote staande boiler, maar we hebben plek zat. Hij staat in een nis in de garage en het geluid stoort daar ook niemand. Er zit een 700 Watt warmtepomp in, die direct nadat we smorgens onder de douche gaan gaat lopen. Rond de middag is hij weer op temperatuur: 55°C Om de 10 dagen verwarmt hij, waarbij de warmtepomp geholpen wordt door een gewoon elektrisch element, even door tegen legionella, tot 63°C. Hij draait dus eigenlijk voornamelijk op dakstroom maar dat is nauwelijks zichtbaar in de netto opbrengst van de panelen.
  De gaskraan is hier nu ook definitief dicht sinds 22-2-2022. De meter en de leidingen zijn weggehaald en met de 24 west en 8 oost zonnepanelen krijgen we maandelijks 37 euro van het energiebedrijf zolang er nog gesaldeerd wordt.
  Ons verduurzamingsavontuur is daarmee tot een goed einde gekomen.
  Succes en groeten, Tom Brandts

 2. Henk

  Hier gekozen voor een Ferroli Egea 90, gewoon omdat dit op dat moment de enig leverbare was. Aangesloten op de mechanische ventilatie en het oude rookgaskanaal. Voor 2 personen zonder bad prima oplossing en ruim voldoende. Standaard ingesteld op warmtepomp en 55 graden. 1x in de week legionellaprogramma naar 62 graden. Hangt op zolder maakt wel geluid maar niet hinderlijk.

 3. Rick

  Volgens mij doe jij toch iets verkeerd dan, ik heb sinds paar weken de Nuos Evo 110.

  Komt bij mij gewoon helder wtr uit (niet geel) en ik vind hem echt stil, hoor alleen de ventilator. Draai hier 100% op de warmtepomp (GREEN modus)

  ALs ik douche en boiler daalt onder de ingestelde temperatuur begint die meteen te lopen.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.