Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Duurzaam, Energiebesparing

Warmtepompboiler voor warm tapwater

De laatste stap naar een gasloos huis was nog de warmwatervoorziening voor de badkamer. Het gasverbruik was inmiddels al gedaald naar zo’n 225 m3. En de oude CV ketel had een bedroevend rendement hiervoor, waardoor er niet erg zuinig werd omgesprongen met dat gas.

Het gasverbruik samen met het vastrecht zorgde er al voor dat tapwater verwarmen op elektriciteit al net zo duur was als op gas. Maar natuurlijk wil je ook juist wat energie besparen, anders is elektrisch verwarmen alsnog slechter voor het milieu als met gas.

Na lang (laaang) wikken en wegen is het toch een warmtepompboiler geworden: de Ariston Nuos Evo. In totaal 110 l boilerinhoud. Aan de bovenkant zit een opening voor aanvoer van lucht en voor afvoer. De luchtafvoer gaat via een pijp door het dak naar buiten, op de plaats van de oude CV doorvoer. Warme lucht wordt van binnen aangezogen.

Ervaring met de Nuos Evo

Groooot. Als je een CV ketel gewend bent is het even slikken. Zeker als je een nog niet zo oude hebt. Die zijn niet veel groter dan een schoenendoos meer. Mijn oude Vaillant was nog wel groot en zwaar: die moesten we nog met z’n tweeën naar beneden tillen.

De eerste keer duur het opwarmen ook wel even omdat al het water dat erin gekomen is nog koud is. Meteen valt al op dat er best wat geluid vanaf komt. Net een oude koelkast, en dan nog een beetje harder. Ik raad dan ook niet aan om dit apparaat ergens open in een ruimte te hangen.

De warmtepomp in de boiler moet namelijk wel een aantal uur draaien voordat het water weer op temperatuur is. Zeker na een bad is de boiler helemaal leeg. het duur dan weer een uur of 2 voordat je weer kunt douchen.

Om zo min mogelijk last te hebben van geluid heb ik het volgende gedaan

  • Silent functie aangezet
  • permanent de Boost functie aan staan.
  • temperatuur verhoogt naar 68 graden
  • Warmtepomp uitschakelen bij 51 graden.

Hierdoor wordt het energiegebruik wel iets hoger, maar zitten we iets minder lang in het lawaai.

Geen aanrader

Hoewel het grootste gedeelte van de tijd de hoeveelheid warm water genoeg is, ben ik toch niet helemaal gelukkig. Het geluidsniveau is te hoog, het opwarmen na een douchebeurt start te laat (na 2x douchen nog niet, waardoor je geen bad meer vult) en het water dat er uit komt heeft een lichtgele kleur.

De meeste problemen liggen denk ik aan het wat verouderde model. Warmtepompboilers die recenter uit zijn gekomen van bekendere merken zijn alweer een stuk verbeterd. Geef liever dus iets meer uit.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.