Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Koelen/verwarmen

Ervaring met vloerkoeling

Mijn ervaring met het koelen van de slaapkamers met een centraal opgehangen airco beschreef ik vorig jaar al in het artikel “Ervaring met airco op de overloop”  en daar is eigenlijk niets aan veranderd. We hebben er vrijwel elke zomerse dag plezier van. De zolder en de slaapkamers blijven comfortabel om in te slapen.

Voor de woonkamer had ik dan vloerkoeling bedacht. Een leuke bijkomstigheid van een warmtepomp is namelijk dat deze naast verwarmen ook kan koelen. Heb je geen vloerverwarming? Er zijn ook speciale convectoren met koelstand die gewone radiatoren kunnen vervangen.

Het effect is klein, maar merkbaar

De vloer wordt koud, ongeveer 17 of 18 graden. Omdat koude lucht daalt, er geen condens op de grond mag komen en omdat kouder niet prettig voor de voeten is mag dit niet kouder. Toch koelt het hierdoor wel degelijk een beetje, en voornamelijk op warme zomeravonden als het buiten slecht afkoelt is elk beetje extra koelvermogen welkom.

Je voelt echt een koude vloer als je erover heen loopt met blote voeten. Zonder koeling had de vloer lauwwarm aangevoeld. Als de zon rechtstreeks op de vloer scheen, had de vloer zelfs warm aangevoeld. Dat gebeurt ook niet meer, waardoor de kamer minder opwarmt. Effectiever is het dan echter wel om de zon middels zonwering buiten te houden.

Benieuwd hoeveel koelvermogen een vloer heeft? Bekijk dan deze tabel

Conclusie

Zonder vloerkoeling is na een paar warme dagen is de vloer toch aardig opgewarmd. De vloerkoeling haalt die warmte er wel uit en zorgt daarmee ook voor een iets koelere kamer. Zo fris als met een airco lukt niet, maar een iets koelere kamer is zeker mogelijk! Bij temperaturen boven de 30 graden is 24 graden in de ruimte met vloerkoeling zeker mogelijk.

4 Comments

 1. T.M. Brandts

  Luuk,
  Wij hebben in de woonkamer een grote fan opgehangen, diameter 1,3 meter. Het ding heeft een afstandsbediening en in de laagste standen is hij echt geruisloos. De neerwaartse luchtstroom stuurt warme lucht uit de kamer over de vloer. Dat vergroot het beperkte koelvermogen van de vloer enorm. We gaan nooit lager dan 17 a 18 graden vloer in, anders krijg je condens. Maar je kunt in de woonkamer zo toch een graad of drie omlaag bereiken.

 2. Hein Oerlemans

  Beste Luuk,
  Zijn mortel/troffelvloeren geschikt in relatie tot vloerkoeling?
  Is er iets te zeggen over de verhouding tussen een tegelvloer en een mortel/troffelvloer bij toepassing van vloerkoeling?

  M vr gr

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.