Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Koelen/verwarmen

Juiste radiatorcapaciteit berekenen bij Lage Temperatuur Verwarming

In de slaapkamer op zolder moet een nieuwe radiator komen. Zomaar afgaan op wat er hing lukt niet meer. De isolatie van de dakkapel is een stuk beter en ook door het glas is het verlies nu veel kleiner geworden. Een kleinere radiator zou dus kunnen, maar anderzijds probeer ik met een zo laag mogelijke watertemperatuur te stoken wegens het rendement van de gasketel en een mogelijke toekomstige warmtepomp. En daar heb je juist weer een grotere radiator voor nodig.

Voor de slaapkamers op de eerste verdieping heb ik destijds voor zo groot mogelijke T11 radiatoren gekozen. Deze hebben convectoren (ribbels aan de achterzijde) en een plaat. De oude T10’s hadden deze convectoren niet. Een beetje terug gerekend moet er op de slaapkamers ongeveer 25 W/m3 bij een regime van 75/70/20 aan capaciteit hebben gehangen. Dat leek me in eerste instantie erg weinig. In diverse berekeningen op internet kom ik zo’n 50-60 W/m3 tegen als richtlijn voor benodigd vermogen. Toch kan ik me niet voorstellen dat ze dat bij de bouw verkeerd hebben gedaan, dus heb ik deze getallen aangehouden.

Capaciteit berekenen

Je berekent het aantal Watt per m3 door de radiatorcapaciteit te delen door het aantal kubieke meters van de ruimte. Om te bepalen wat de capaciteit van een radiator is heb ik de volgende tabel gebruikt: 9188920 Thermrad technische brochure – 2015. Neem de maten van de radiator op en zoek het model dat daar het meest bij in de buurt komt.

De nieuwe radiatoren hebben een radiatorcapaciteit van minstens 35 W/m3.  in combinatie met het nieuwe HR++ glas en ventilatieroosters in plaats van kiepraampjes is het de afgelopen jaren warm genoeg gebleven met een aanvoertemperatuur van max 60 graden.

Maar bij lagere temperaturen neemt de capaciteit enorm af. In onderstaande tabel zie je de correctiefactoren om op een lagere/hogere temperatuur evenveel vermogen te hebben. Heb je nu dus een capaciteit van X  Watt bij een stookregime van 75/70/20 dan moet je bij 60/55/20 al een radiator hebben die 1,45 x zo groot is. Bij mij is dat dus de stap van 25 W/m3 naar 35 W/m3 geweest. Wil je terug naar 45 graden is dat al 2,93 x en bij 40 graden zelfs een 3,93 x zo grote radiator.

omrekentabel ltv

Een oorspronkelijke radiator van 500 W moet dus worden vergroot naar een versie van 1965 W om op een temperatuur van 40 graden toch 500 W af te kunnen geven. Als de radiator niet groot genoeg is zal er niet genoeg warmte in de ruimte afgegeven kunnen worden om deze op te warmen of op temperatuur te houden.

Ik heb mijn radiatoren dus berekend op 60/55/20. Maar door genomen besparende maatregelen lukt het met een lagere temperaturen ook nog wel. Het huis verwarmen met een watertemperatuur van 40 graden terwijl het buiten -10 graden is gaat nog niet lukken. In de huidige situatie met de gasketel zit ik echter met watertemperaturen rond de 45-50 graden het grootste gedeelte van de tijd in het HR gedeelte van de gasketel.

Convectoren

Voor het verwarmen op lage temperatuur zijn convectoren veel beter geschikt dan radiatoren. Hierbij staat vaak al aangegeven welk vermogen ze leveren op lagere temperaturen, bijvoorbeeld bij de Jaga Strada. Ik kan deze convectoren van harte aanbevelen. Ze werken op echt lage temperaturen (35/30 graden) ook nog goed door middel van ventilatoren en met een warmtepomp kun je er ook nog mee koelen.

1 Comment

  1. Gino Smekens

    Iemand ervaring met het geluid van de ventilatoren in de lage-temperatuur-convectoren ?
    Wij hebben in het verleden al een slechte ervaring gehad met het geluid van een pelletkachel die volgens de fabrikant slechts 36 decibel zou produceren maar in realiteit veel luider en storend was …

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.