Energiepionier

Energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing

Met deze instellingen haal je meer uit de ELGA

De ELGA is een fantastisch apparaat om het gasverbruik te verlagen. Het is vrijwel altijd beter om te verwarmen met een warmtepomp ten opzichte van de gasketel.  Is het niet voor de portemonnee, dan wel voor het milieu. Toch wordt in de standaard hybride configuratie niet het meeste uit de ELGA gehaald.

Om de ELGA in alle installaties te kunnen laten werken, zijn de standaardinstellingen erg voorzichtig ingesteld. Op die manier heb je de minste kans op storingen of klachten. Vind je het leuk om je een beetje in het systeem te verdiepen, dan kun je de ervoor zorgen dat je veel meer gas bespaart door de volgende instellingen aan te passen.

Installaties vanaf medio 2017 hebben daarvoor al de benodigde firmware. Oude modellen kunnen vanaf versie 12.65 geupdate worden. Hoe je de instellingen precies doet staat in de handleiding, of vraag je installateur het te doen.

Afschakeltemperatuur ELGA verlagen

Als het buiten kouder is dan 4 graden stopt de ELGA er mee en gaat de gasketel het werk alleen doen. Dit punt is ooit zo gekozen toen gas ten opzichte van elektriciteit nog flink goedkoper was. Ook heb je boven deze temperatuur vrijwel geen last van bevriezende buitenunits en is de buitenunit nog vrij stil. Sinds een aantal  jaar is die verhouding door belastingen aan het veranderen, waardoor gas relatief duurder is geworden ten opzichte van elektriciteit.

Een bevriezende buitenunit is overigens geen probleem. Hier is een beveiliging voor ingebouwd die ervoor zorgt dat de buitenunit weer ontdooid. Qua geluid zul je moeten testen of het acceptabel blijft als het buiten flink vriest.

Met nieuwe softwareversies kun je zelf bepalen tot welke temperatuur de ELGA door gaat via de Thermostaat. In oudere versies kun je enkel de 4 graden grens uitschakelen met een dipswitch. Tot ongeveer -7 is de ELGA nog goedkoper dan gas.

P62 Afschakeltemperatuur warmtepomp verlagen vanaf 4°C
(rekenmethode: 4°C – P62 = afschakeltemperatuur) (bereik: 0-20, advies: 11)

Graadminuten grens verhogen

In de Elga zit een graadminuten regeling. Deze begint te tellen als de ruimtetemperatuur onder de ingesteldewaarde komt. De regeling schakelt de ketel of stadsverwarming in als de limiet bereikt is. Dit kan dus zijn na een hele lange tijd omdat er slecht een heel kleine afwijking is of na een kortere tijd omdat de afwijking groter is.

Gun je de ELGA graag wat langer de tijd om standalone te verwarmen, dan kun je die grens wat verhogen. Zeker bij (trage) vloerverwarming kan dit een nuttige aanpassing zijn.

P84 Graadminuten inschakelen CV-ketel in thermostatisch bedrijf (bereik: 10-120)

Verlaagde gewenste ruimtetemperatuur

Als de functie “verlaagde gewenste ruimtetemperatuur”  is geactiveerd op de Elga, zal de regeling een gewenste ruimtetemperatuur lager dan 19°C, maar hoger dan 10°C, herkennen als “verlaagde temperatuur”.
De Elga zal dan uitsluitend de warmtepomp gebruiken om deze temperatuur te behouden in de woning; de ketel is geblokkeerd voor ruimteverwarming mits de buitentemperatuur boven de buitentemperatuurgrens van de warmtepomp blijft.

Het nut van het toepassen van nachtverlaging is erg afhankelijk van de isolatiewaarde en type afgiftesysteem van de woning. Bij goed geïsoleerde woningen met vloerverwarming is het over het algemeen aan te raden
om weinig of geen nachtverlaging toe te passen. Bij woningen met normale of slechte isolatie en radiatoren is het toepassen van nachtverlaging aan te raden.

Als dus de temperatuur op de thermostaat onder een bepaalde grens wordt ingesteld kan dit worden beschouwd als nachttemperatuur. Dat betekent dat de ketel niet wordt ingeschakeld, maar de warmtepomp stand alone draait. Hierdoor kan de temperatuur verder dalen dan ingesteld, maar wordt er geen gas gebruikt.

Dit staat niet standaard aan en moet middels een dipswitch worden ingeschakeld. Wanneer de buitentemperatuur onder de uitschakeltemperatuur daalt kan er echter nog steeds gas worden gebruikt. Kies dus zorgvuldig de uitschakeltemperatuur en de nachttemperatuur.

Dipswitch A4 op on (naar achterzijde print)

CV ondersteuning boven bepaalde temperatuur uitschakelen

Wanneer de buitentemperatuur boven een bepaalde grens ligt kun je er voor kiezen de gasketel helemaal niet te laten bijspringen. Doorgaans lukt het vanaf een graad of 8-10 om met alleen de ELGA de woning warm te houden.

P63 Inschakel buitentemperatuur grens CV-ketel verlagen
(rekenmethode: 40 °C – P63 = grens buitentemperatuur)
Boven de buitentemperatuur grens schakelt de ketel niet in (bereik: 0-50, advies: 33)

Radiatorventilatoren

Op de lagere temperaturen waar een warmtepomp op werkt hebben radiatoren een lager afgiftevermogen. Met een radiatorventilator (van bijvoorbeeld Speedcomfort) wordt het vermogen weer vergroot en zorgt het er zo voor dat er sneller en meer warmte de ruimte in kan komen. Uit mijn praktijkervaring in twee woningen is gebleken dat je daadwerkelijk meer warmte voelt.

9 Comments

 1. Tis Peeters

  Hoi Luuk, bedankt voor je artikel over het beter inregelen van de Elga. Erg nuttig. Wij zitten te dubben over een Elga, maar er nog niet helemaal uit. Mijn vraag is: kun je als klant de veranderingen die je beschrijft zelf uitvoeren, of heb je telkens de installateur nodig??

 2. luukonline

  Ja, de instellingen kun je ook zelf aanpassen via de bijgeleverde thermostaat.

  • Cliff

   Wij hebben een Elga met een honeywel Evohome thermostaat. Is er ook een andere mogelijkheid om deze P instellingen te wijzigen. Bijv. intern in de binnenunit? Of moet de installateur tijdelijk even de standaard thermostaat eraan koppelen?

  • Het is ook mogelijk om dat met een laptop te doen door een kabeltje op de binnenunit aan te sluiten. Maar bij een evohome systeem zou ik toch verwachten dat de chronotherm nog wel aangesloten staat voor de weersafhankelijke regeling.

  • Cliff

   Bedankt voor je reactie! Wij gebruiken de Evohome niet als weersafhankelijke regelaar, maar als single zone thermostaat. Werkt prima, alleen kan ik dus niet zelf eenvoudig die instellingen wijzigen.

 3. ErikE

  Ik heb sinds begin 2017 een Elga gecombineerd met Evohome. De bij de Elga meegeleverde Honeywell Chronotherm hangt op zolder naast de Elga en CV. Wordt daar gebruikt om de Elga parameters te kunnen wijzigen maar heeft volgens mij verder geen rol bij het meten van de ruimte temperatuur.
  Met de Elga hebben wij het verbuik kunnen terugbrengen van ca. 2000m3 naar 1500m3 per jaar. Zelf heb ik het idee dat het nog verder terug moet kunnen maar ben er nog niet achter hoe. De afgelopen weken alleen met de Elga verwarmd maar vandaag (-2C in de ochtend) lukte dat niet meer.

 4. Ad

  Als je de afschakeltemp verlaagt via het ketelmenu kan je dan dipswitch B8 laten staan op off?

 5. Ad

  Dank voor je reactie. P62 staat nu op 6. P63 momenteel op 40 om de kachel weg te drukken. Huis blijft op 20C met alleen de Elga (7kWh/dag) en ‘s-avonds de haard. Eind van de week wordt het kouder en zal ik P63 moeten aanpassen. Met dagtemperaturen onder de 4C moet de CV denk ik wel bij staan. Blij dat ik je blog vond. De ketelinstellingen had ik gemist maar zijn een mooie (noodzakelijke) aanvulling

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: