Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Koelen/verwarmen

Met deze instellingen haal je meer uit de ELGA

De ELGA is een fantastisch apparaat om het gasverbruik te verlagen. Het is vrijwel altijd beter om te verwarmen met een warmtepomp ten opzichte van de gasketel.  Is het niet voor de portemonnee, dan wel voor het milieu. Toch wordt in de standaard hybride configuratie niet het meeste uit de ELGA gehaald.

Om de ELGA in alle installaties te kunnen laten werken, zijn de standaardinstellingen erg voorzichtig ingesteld. Op die manier heb je de minste kans op storingen of klachten. Vind je het leuk om je een beetje in het systeem te verdiepen, dan kun je de ervoor zorgen dat je veel meer gas bespaart door de volgende instellingen aan te passen.

Installaties vanaf medio 2017 hebben daarvoor al de benodigde firmware. Oude modellen kunnen vanaf versie 12.65 geupdate worden. Hoe je de instellingen precies doet staat in de handleiding, of vraag je installateur het te doen. In het kort werkt het als volgt voor de Cronotherm Touch Modulation:

Druk op het scherm op ‘INSTELLEN’.
Druk gedurende 5 seconden het blanco stuk tussen ‘KLAAR’ en ‘SCHERM’ in.
Selecteer met de pijtjes: ‘INSTEL KETEL’ of ‘INSTAL INSTELLING’.

Afschakeltemperatuur ELGA verlagen

Als het buiten kouder is dan 4 graden stopt de ELGA er mee en gaat de gasketel het werk alleen doen. Dit punt is ooit zo gekozen toen gas ten opzichte van elektriciteit nog flink goedkoper was. Ook heb je boven deze temperatuur vrijwel geen last van bevriezende buitenunits en is de buitenunit nog vrij stil. Sinds een aantal  jaar is die verhouding door belastingen aan het veranderen, waardoor gas relatief duurder is geworden ten opzichte van elektriciteit.

Een bevriezende buitenunit is overigens geen probleem. Hier is een beveiliging voor ingebouwd die ervoor zorgt dat de buitenunit weer ontdooid. Qua geluid zul je moeten testen of het acceptabel blijft als het buiten flink vriest.

Met nieuwe softwareversies kun je zelf bepalen tot welke temperatuur de ELGA door gaat via de Thermostaat. In oudere versies kun je enkel de 4 graden grens uitschakelen met een dipswitch. Tot ongeveer -7 is de ELGA nog goedkoper dan gas.

P62 Afschakeltemperatuur warmtepomp verlagen vanaf 4°C
(rekenmethode: 4°C – P62 = afschakeltemperatuur) (bereik: 0-20, advies: 11)

Graadminuten grens verhogen

In de Elga zit een graadminuten regeling. Deze begint te tellen als de ruimtetemperatuur onder de ingesteldewaarde komt. De regeling schakelt de ketel of stadsverwarming in als de limiet bereikt is. Dit kan dus zijn na een hele lange tijd omdat er slecht een heel kleine afwijking is of na een kortere tijd omdat de afwijking groter is.

Gun je de ELGA graag wat langer de tijd om standalone te verwarmen, dan kun je die grens wat verhogen. Zeker bij (trage) vloerverwarming kan dit een nuttige aanpassing zijn.

P84 Graadminuten inschakelen CV-ketel in thermostatisch bedrijf (bereik: 10-120)

Verlaagde gewenste ruimtetemperatuur

Als de functie “verlaagde gewenste ruimtetemperatuur”  is geactiveerd op de Elga, zal de regeling een gewenste ruimtetemperatuur lager dan 19°C, maar hoger dan 10°C, herkennen als “verlaagde temperatuur”.
De Elga zal dan uitsluitend de warmtepomp gebruiken om deze temperatuur te behouden in de woning; de ketel is geblokkeerd voor ruimteverwarming mits de buitentemperatuur boven de buitentemperatuurgrens van de warmtepomp blijft.

Het nut van het toepassen van nachtverlaging is erg afhankelijk van de isolatiewaarde en type afgiftesysteem van de woning. Bij goed geïsoleerde woningen met vloerverwarming is het over het algemeen aan te raden
om weinig of geen nachtverlaging toe te passen. Bij woningen met normale of slechte isolatie en radiatoren is het toepassen van nachtverlaging aan te raden.

Als dus de temperatuur op de thermostaat onder een bepaalde grens wordt ingesteld kan dit worden beschouwd als nachttemperatuur. Dat betekent dat de ketel niet wordt ingeschakeld, maar de warmtepomp stand alone draait. Hierdoor kan de temperatuur verder dalen dan ingesteld, maar wordt er geen gas gebruikt.

Dit staat niet standaard aan en moet middels een dipswitch worden ingeschakeld. Wanneer de buitentemperatuur onder de uitschakeltemperatuur daalt kan er echter nog steeds gas worden gebruikt. Kies dus zorgvuldig de uitschakeltemperatuur en de nachttemperatuur.

Dipswitch A4 op on (naar achterzijde print)

CV ondersteuning boven bepaalde temperatuur uitschakelen

Wanneer de buitentemperatuur boven een bepaalde grens ligt kun je er voor kiezen de gasketel helemaal niet te laten bijspringen. Doorgaans lukt het vanaf een graad of 8-10 om met alleen de ELGA de woning warm te houden.

P63 Inschakel buitentemperatuur grens CV-ketel verlagen
(rekenmethode: 40 °C – P63 = grens buitentemperatuur)
Boven de buitentemperatuur grens schakelt de ketel niet in (bereik: 0-50, advies: 33)

Radiatorventilatoren

Op de lagere temperaturen waar een warmtepomp op werkt hebben radiatoren een lager afgiftevermogen. Met een radiatorventilator (van bijvoorbeeld Speedcomfort)  of Jaga DBE wordt het vermogen weer vergroot en zorgt het er zo voor dat er sneller en meer warmte de ruimte in kan komen. Uit mijn praktijkervaring in twee woningen is gebleken dat je daadwerkelijk meer warmte voelt en dat de watertemperatuur lager kan zijn.

Pompsnelheid aanpassen

Een warmtepomp werkt het beste als het verschil tussen de aanvoer en retour niet al te groot is: rond de 3 graden is het ideale werkgebied.  Laat de pomp harder draaien als het verschil groot is, en langzamer bij een verschil van 2 graden of minder. Let er in een hybride opstelling wel op dat het geheel ook met ingeschakelde CV ketel blijft werken.

De pompsnelheid pas je aan met het rode wieltje voorop de pomp. Aan en afvoertemperaturen kun je uitlezen via de thermostaat via parameter P4 (aanvoer) en P5 (retour), maar makkelijker is het om een tweetal externe temperatuursensoren op de buizen te bevestigen.

Meer instellingen

Dit zijn de belangrijkste parameters om in te stellen om de ELGA vaker te laten werken. Mocht je nog meer zelf in willen stellen dan kun je kijken in het overzicht van alle parameters voor de ELGA.

Persoonlijk advies

Advies nodig over je eigen situatie? Neem gerust contact op via het contactformulier

20 Comments

 1. Wim

  Hallo allemaal, interessante blog. Ik ga binnenkort een Elga plaatsen maar twijfel nog over de Evohome die ik nu gebruik. Ik wil ook koelen, dat kan niet met de Evohome, maar dat los ik anders op. Mijn vraag is…volgens de installateurshandleiding heb ik een buffervat nodig van 25 liter bij de bruik Evohome. Ik heb een combinatie van radiatoren (met evohome thermostaten) en twee kleine vloerverwarmingselementen met ieder een eigen pompje. Die vloerverwarming staat altijd aan. Heb ik dan dat buffervat nodig ?

 2. Gerard van den Top

  Ik volg even, zit met een soort gelijke vraag voorwat betreft het buffervat.

  Heb zelf 3 zones vloerverwarming met NC en NO tweewegafsluiters op stadsverwarming geregeld via Tado en pompschakeling. Dus zal waarschijnlijk een aan/uit sturing moeten worden voor de Elga.

  Radiatoren staan 95% van de tijd uit en wil ik gezien de hoeveelheid extra hak en breekwerk niet meenemen met de Elga

 3. Wim

  Inmiddels de Elga besteld, de installateur heeft contact gehad met Techneco en die adviseerden toch een buffervat om pendelen tegen te gaan.

 4. Mavert

  Goede middag,
  Ik heb 3 temperatuurvoelers aangebracht: 1 op de Elga uitgang; 1 op de ingang van de vloerverwarming. En 1 op de uitgang vloerverwarming .
  Ik vind dat de uitgaande temperatuur van de Elga erg laag blijft, sinds begin september nog geen temperatuur van boven de 27 gr. Afgelezen. De verwarming met de Elga via de vloerverwarming duurt erg lang of gaat over op de CV ketel.
  Is de “ productie temperatuur” van de Elga zo laag??? Of kan die hoger worden ingesteld?
  Gaarne jullie advies.
  Vr. Gr. Mavert

 5. Cor

  P62 Afschakeltemperatuur warmtepomp verlagen vanaf 4°C
  (rekenmethode: 4°C – P62 = afschakeltemperatuur) (bereik: 0-20, advies: 11)

  Dan is mijn Elga zeer ongehoorzaam P62 op 8 ingesteld doch zo gauw 3 graden buiten temperatuur op het display verschijnt dan wordt de ketel ingeschakeld. Wat ik ook probeer het vlammetje op de Elga gaat aan bij een halve graad verhoging en dus ook de CV ketel. Buiten 2- 3 graden. Ter info: Nieuwe Elga.

  • Mh Vos

   Dan trekt de warmtepomp het blijkbaar niet goed alleen. Je kan ook de cv inschakeltemperatuur verlagen. Dan dwing je de warmtepomp het in zijn 1tje te doen. P63

 6. Erik

  Ik loop ook te stoeien met P62. Ik kan me niet voorstellen dat dit normaal gedrag is … . P62 is op voor mij onverklaarbare wijze 2x uit zichzelf van 0 weer terug naar 4 gesprongen na een aantal dagen*. De eerste keer dacht ik nog dat ik een fout had gemaakt maar na de 2de keer geloof ik dat niet meer. Het enige wat ik wel kan verzinnen is dat ik de Elga stroomloos heb gehad. Zou dat het kunnen verklaren?

  (*)de reden dat ik P62 op 0 moet hebben is omdat mijn Elga zichzelf niet ontdooit — weet ook niet waarom. Vanochtend waren de koelribben weer bedekt onder dikke laag ijs (buitentemperatuur 1-2C afgelopen nacht). Toen ontdekte ik dat P62 weer op 4 stond.

 7. Cor

  Contact gehad met de leverancier. Hij zegt dat P62 – 8 in werkelijkheid -4 graden is. Werking Elga is per halve graad. Er hangt nu een andere thermostaat. P62 is op 10 ingesteld. En nu zowaar een gehoorzame Elga.

  • Erik

   P62 op 8 ingesteld betekent inderdaad dat Elga moet doorgaan tot -4C. Maar dat is niet omdat de Elga in halve graden rekent volgens mij maar omdat je de ingestelde waarde (8) moet aftrekken van 4. Dus 4-8 = -4C.

 8. Erik

  Probleem opgelost … mijn standaardwaarde voor P62 is door de installateur gewijzigd van 0 naar 4. Dat betekent dat mijn Elga nu standaard doorgaat tot 4-4=0C. Deze waarde komt in ieder geval terug steeds terug als de Elga/Chronotherm stroomloos zijn geweest. (maar ik hebhet idee dat er meer situaties zijn waarin dit gebeurt).

 9. Derk Bril

  Goedemiddag, ik heb een Elga warmtepomp van 2012 en ik weet niet hoe ik deze op koelen kan krijgen. Heb het koelen aangezet op de Elga en de temperatuur van de thermostaat verlaagt tot -4 graden onder de kamer temperatuur maar de Elga schakelt niet in.

  • Comment by post author

   Op de Honeywell Touch zit ook nog een aparte instelling voor verwarmen/koelen, waarschijnlijk staat die nog op enkel verwarmen.

  • Derk Bril

   Dank voor je snelle reactie maar waar kan ik deze instelling vinden dan?
   Derk

  • Derk Bril

   Luuk ik heb het inmiddels gevonden en er staat nu dat de Elga gaat koelen. Neem aan dat dit wel even duurt voordat er gekoeld water door de leidingen loopt of niet?

  • Comment by post author

   Dat gaat best snel. Je voelt het sneller aan de leidingen naar de buitenunit. Op de binnenunit moet ook het gele lampje gaan branden ten teken dat de buitenunit draait.

 10. Frits Verstappen

  Hallo, Ik heb mijn Elga vanaf december 2010. Nu ik zonnepanelen op mijn dak heb liggen wil ik hem ook laten koelen. Na enkele minuten koelen stopt de buitenunit steeds terwijl het groen en blauwe ledje op de Elga nog steeds aan zijn. Ik heb niet het idee dat er storing is. Na ca 2 a 3 minuten start hij weer op om na 5 minuten weer te stoppen. de water temperatuur is dan ca 21 graden. Ik lees in de installatie handleiding dat er een koellijn is ingesteld. Bij 30 gr buitentemp 17 gr water en bij 21 gr buiten tot 17 gr water. ik kan echter niet in de instellingen ketel komen.
  Alleen de parameters to 0034 kan ik inzien. Heeft iemand een idee hoe ik de koellijn enkele graden lager in kan stellen?

 11. Jan M

  Hallo, ik heb een ELGA uit 2010 waarvan ik de 4ºC grens wil uitzetten. Kan ik dan dipswitch 8 op ON zetten?

  • Frits

   Dipswitch 8 op on is als je ketel reageert op aan/uit signaal, dus geen opentherm regeling ondersteund. Als je dit voor de gek wil houden moet je een vaste weerstand monteren. Kans bestaat dat hij swinters dan dicht vriest. daar is geen extra regeling voor op genomen.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.