Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Koelen/verwarmen

Elga met weersafhankelijke regeling (WAR)

Naast regelen op ruimtetemperatuur met de bijgeleverde Honewell Chronotherm Touch Modulation kan de Techneco Elga hybride warmtepomp ook weersafhankelijk worden ingesteld. De warmtevraag wordt dan bepaald door de buitentemperatuur en niet meer door de ruimtetemperatuur.  De thermostaat hoeft dan niet in de woonkamer meer te hangen. Ook in situaties met een zoneregeling zoals bijvoorbeeld de Evohome waarin er niet een referentieruimte is, wordt een weersafhankelijke regeling gebruikt.

Afhankelijk van de buitentemperatuur wordt middels een stooklijn bepaald of en op welke temperatuur de warmtepomp moet werken. Als het kouder is zal de warmtepomp langer en harder met een hoge watertemperatuur werken. Is het relatief warm dan zal hij juist op een laag vermogen  met lage watertemperatuur blijven werken.

Een goed ingestelde stooklijn zorgt er voor dat er net zo veel warmte wordt opgewekt als dat er in het huis weer ontsnapt. Een groot voordeel ten opzichte van een CV ketel is dat een warmtepomp veel verder kan terugmoduleren. Hij is dus beter in staat om op lage watertemperaturen het huis warm te houden. Hier heeft dat geresulteerd is een vloer van keramisch parket die nooit meer koud aanvoelt.

Instellen

Om de ELGA in combinatie met de Honeywell thermostaat te laten werken via een WeersAfhankelijke Regeling (WAR) moet er wel een aparte buitentemperatuursensor geplaatst worden. In zo’n regeling is een adequate temperatuurindicatie zeer belangrijk. Op basis hiervan wordt via een stooklijn bepaald hoe lang en op welk vermogen de warmtepomp aan moet staan.

Die stooklijn is in het installateursmenu  bij instelling 30 op te geven en loopt van 4 tot 40. In de handleiding staat met welke watertemperatuur en buitentemperatuur dat correspondeert. Hier heb ik ‘m op 7 staan.

Naast het instellen van de stooklijn moet de weersafhankelijke regeling nog wel geactiveerd worden in de Elga middels dipswitches en in de thermostaat middels instelling 29. In de handleiding staat precies hoe dat moet.

Ondanks dat er niet meer op ruimtetemperatuur geregeld wordt, heeft de ingestelde temperatuur nog wel invloed op de stooklijn. 20 graden komt overeen met de afbeelding hierboven, maar een verhoging of verlaging zorgt ervoor dat de stooklijn omhoog of omlaag verschuift. Techneco adviseert de temperatuur op 22 graden te zetten. Als het een dag erg koud is, of je wilt het huis tijdelijk wat warmer hebben, dan kun je dus de temperatuur op de thermostaat verhogen om het wat warmer te krijgen.

Resultaat

Doordat de warmtepomp nu niet meer afslaat als het in de ruimte waar de thermostaat hing warm genoeg is, blijven de radiatoren in de rest van het huis nu warm. Zolang dat nodig is natuurlijk. Als het er warm genoeg is zorgen de thermostaatknoppen er voor dat de radiator dicht gaat. En als het buiten warm genoeg is gaat schakelt hij zichzelf uit.

Op het midden van de dag staat de warmtepomp voor een paar uur uit.

14 Comments

 1. Jan

  Mooie info.
  Heb een vraag over de stooklijn. Je hebt hem op 7 staan. Dat komt overeen met -3?
  De monteur heeft hem bij ons op 19 gezet. Elke temp. waarde op de het stooklijn figuur in de handleiding komt van links naar rechts overeen met de waarde op de touch? Dus -10 is 1?

  Alvast bedankt voor je reactie.

  • Comment by post author

   Het getal 19 komt overeen met een lijn in de tabel. 10 graden buiten is 45 graden water voor de verwarming en bij -10 buiten 85 graden water. Ik denk zomaar dat jouw ELGA heel weinig aan staat.

 2. Tis Peeters

  Wij willen overschakelen op een Elga warmtepomp die weersafhankelijk te regelen is. Onze installateur zegt dat je daar een Anna thermostaat en een buitenvoeler voor nodig hebt.
  Twee vragen:
  1. Kan de bijgeleverde Honeywell Chronoterm Touch dit niet ?
  2. Is de stooklijn zo fijn af te stellen dat ik mijn vloerverwarming er tussen de 25 en 35 graden mee kan regelen, afhankelijk van de buitentemperatuur? Ik kan dat nu op mijn gasketel ook met een buitenvooeler en en Easy-thermostaat en dat bespaart enorm. Sinds ik dat systeem heb ingevoerd verbruik ik geen 2000 maar slechts 1250 kubieke meter gas. Met de Elga kan ik nog verder omlaag, maar alleen als de stookgrafiek goed kan afstellen. Ik heb maximaal 35 graden water nodig voor mijn vloerverwarming.

  Dank voor alle reacties.

  • Comment by post author

   Dat kan allemaal prima met de Elga en de bijgeleverde chronotherm. Toch zou ik je adviseren de gasketel eruit te gooien en bijvoorbeeld te gaan voor een Techneco Loria. Jouw situatie leent zich daar perfect voor.

 3. Gert

  Ik kan de stooklijn alleen instellen met A1 en A3. Met vloerverwarming eigenlijk dus alleen met A1. Hoe is dat beter af te regelen, zoals hier boven? Speciale apparatuur?
  “Om de ELGA in combinatie met de Honeywell thermostaat te laten werken via een WeersAfhankelijke Regeling (WAR) moet er wel een aparte buitentemperatuursensor geplaatst worden” – kan de Elga het ook doen met de aanwezige voeler in de buitenunit?

  • Tis Peeters

   Gert, Volgens mij is de voeler in de buitenunit niet geschikt als sensor voor een WAR. Techneco beveelt een aparte buitenvoeler aan (en verkoopt ze) met een drieaderige aansluiting van de sensor rechtstreeks naar de binnenunit. Die sensor moet op de noordzijde, in de schaduw worden geplaatst. Bij mij functioneert die prima en vraagt eeen hogere of lagere aanvoer van de watertemperatuur van de Elga met het dalen resp. stijgen van de buitentemperatuur. De sensor in de buitenunit is hiervoor niet geschikt (die registreert b.v. in de vries- en ontdooicyclus sterk afwijkende temperaturen.
   In mijn situatie kan ik de stooklijn samen met de WAR ook beïnvloeden door de stooklijn in de Honeywell met parameter 30 te bepalen. Die stooklijn beïnvloedt de gevraagde aanvoertemperatuur. En tenslotte heb je nog de instelling van de graden op je Honeywell, die de stooklijn afvlakt of juist krommer maakt.
   Ik heb voornamelijk vloerverwarming (170 m2) en een paar slaapkamerradiatoren en het gaat prima.
   Mijn instellingen A2 en 3, en B 1, 2 en 8 op ON.
   Parameter 31(stooklijn) op 8 , bij koud weer op 10.
   Thermostaat op 20 en bij koude periodes op 22 graden.
   Je zult zien dat de cv-ketel vaker in komt narmate de BT daalt.

   Succes,

   Tis

  • Gert

   Ja, je hebt gelijk dat de voeler in de buitenunit beïnvloed wordt. Ik heb de unit hoog in de schuur hangen en in het opentherm signaal zie ik idd de temperatuur wel 4 graden zakken als de ELGA vol aan gaat. Tot nu toe regel ik op de thermostaat en stel de inzet van de CV via een Arduino en relais met één graad celcius uit (oude on/off CV). Ik wilde wel eens zien of de weersafhankelijke regeling een constanter en rustiger gedrag zou opleveren. De buitenvoeler zou ik dan moeten bestellen, is dat wellicht een DS1820 sensor?
   De parameter 31 kan ik niet instellen, daar is zeker programmatuur voor nodig? Waar zit de normale en de hoge stooklijn (switch A1) qua parameter?

  • Tis

   1.Gecopieerd van de site van Techneco:
   Buitenvoeler artikel:60069
   TRB 10
   kost ruim 80 euro excl.btw

   2.Parameter 31 stel je in op de Honeywell thermostaat, middels het installateursmenu (zie handleiding)

   3.Je laatste vraag begrijp ik niet. “stooklijn qua parameter” ???? Uitleg graag.

  • Tis

   Ik bedoelde parameter 30 (niet 31, sorry)

  • Gert

   Misschien begrijp ik het niet heel goed, maar met dipswitch A1 kun je de stooklijn op normaal of hoog zetten. Dat is dan toch een bepaalde waarde? De handliding van de Honeywell moet ik nog op zien te snorren.

  • Tis

   Dipswitch A1 en A3 bepalen de stooklijn van de CV-keteltemperatuur, NIET van de Elga.Die dipswitches begrenzen dus de aanvoertemperatuur van je cv-ketel.
   Hoe die dipswitches moeten staan (op ON of OFF) wordt bepaald door je verwarmingssyteeem.
   Het staat helder uitgelegd in paragraaaf 10.6 van de handleiding. In die zelfde handleiding staan 22 voorbeelden van systemen en de bijbehorende stand van de dipswitches A1 en A3.
   Elke combinatie heeft dus een eigen stooklijn, die loop van -10 tot +20 graden. Ook die grafiek staat in de handleiding. Je kunt die handleiding downloaden op de Techneco-site. Ook de handleiding voor de Honeywell Touch staat op internet.

 4. Gert

  Gevonden. Het is iigewikkelde materie, maar ben nu op weg. Dank!

 5. Gert

  Ik heb het installateursmenu op de chronotherm ontdekt, maar een aantal instellingscode’s zijn niet beschikbaar, waaronder de stooklijn (30). Mogelijk omdat ik op de Elga (nog) geen buitenvoeler heb gemonteerd.

 6. HyperTeHK

  Wat ik me nog afvraag, je kan de war basis temperatuur veranderen over de dag. Werkt de 19 graden nachtstand dipswitch nog icm met war?
  Dus dat enkel de Elga gestuurd wordt onder de 19 graden.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.