Energiepionier

Energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing

Elga met weersafhankelijke regeling (WAR)

Naast regelen op ruimtetemperatuur met de bijgeleverde Honewell Chronotherm Touch Modulation kan de Techneco Elga hybride warmtepomp ook weersafhankelijk worden ingesteld. De warmtevraag wordt dan bepaald door de buitentemperatuur en niet meer door de ruimtetemperatuur.  De thermostaat hoeft dan niet in de woonkamer meer te hangen. Ook in situaties met een zoneregeling zoals bijvoorbeeld de Evohome waarin er niet een referentieruimte is, wordt een weersafhankelijke regeling gebruikt.

Afhankelijk van de buitentemperatuur wordt middels een stooklijn bepaald of en op welke temperatuur de warmtepomp moet werken. Als het kouder is zal de warmtepomp langer en harder met een hoge watertemperatuur werken. Is het relatief warm dan zal hij juist op een laag vermogen  met lage watertemperatuur blijven werken.

Een goed ingestelde stooklijn zorgt er voor dat er net zo veel warmte wordt opgewekt als dat er in het huis weer ontsnapt. Een groot voordeel ten opzichte van een CV ketel is dat een warmtepomp veel verder kan terugmoduleren. Hij is dus beter in staat om op lage watertemperaturen het huis warm te houden. Hier heeft dat geresulteerd is een vloer van keramisch parket die nooit meer koud aanvoelt.

Instellen

Om de ELGA in combinatie met de Honeywell thermostaat te laten werken via een WeersAfhankelijke Regeling (WAR) moet er wel een aparte buitentemperatuursensor geplaatst worden. In zo’n regeling is een adequate temperatuurindicatie zeer belangrijk. Op basis hiervan wordt via een stooklijn bepaald hoe lang en op welk vermogen de warmtepomp aan moet staan.

Die stooklijn is in het installateursmenu  bij instelling 30 op te geven en loopt van 4 tot 40. In de handleiding staat met welke watertemperatuur en buitentemperatuur dat correspondeert. Hier heb ik ‘m op 7 staan.

Naast het instellen van de stooklijn moet de weersafhankelijke regeling nog wel geactiveerd worden in de Elga middels dipswitches en in de thermostaat middels instelling 29. In de handleiding staat precies hoe dat moet.

Ondanks dat er niet meer op ruimtetemperatuur geregeld wordt, heeft de ingestelde temperatuur nog wel invloed op de stooklijn. 20 graden komt overeen met de afbeelding hierboven, maar een verhoging of verlaging zorgt ervoor dat de stooklijn omhoog of omlaag verschuift. Techneco adviseert de temperatuur op 22 graden te zetten. Als het een dag erg koud is, of je wilt het huis tijdelijk wat warmer hebben, dan kun je dus de temperatuur op de thermostaat verhogen om het wat warmer te krijgen.

Resultaat

Doordat de warmtepomp nu niet meer afslaat als het in de ruimte waar de thermostaat hing warm genoeg is, blijven de radiatoren in de rest van het huis nu warm. Zolang dat nodig is natuurlijk. Als het er warm genoeg is zorgen de thermostaatknoppen er voor dat de radiator dicht gaat. En als het buiten warm genoeg is gaat schakelt hij zichzelf uit.

Op het midden van de dag staat de warmtepomp voor een paar uur uit.

4 Comments

 1. Jan

  Mooie info.
  Heb een vraag over de stooklijn. Je hebt hem op 7 staan. Dat komt overeen met -3?
  De monteur heeft hem bij ons op 19 gezet. Elke temp. waarde op de het stooklijn figuur in de handleiding komt van links naar rechts overeen met de waarde op de touch? Dus -10 is 1?

  Alvast bedankt voor je reactie.

  • Het getal 19 komt overeen met een lijn in de tabel. 10 graden buiten is 45 graden water voor de verwarming en bij -10 buiten 85 graden water. Ik denk zomaar dat jouw ELGA heel weinig aan staat.

 2. Tis Peeters

  Wij willen overschakelen op een Elga warmtepomp die weersafhankelijk te regelen is. Onze installateur zegt dat je daar een Anna thermostaat en een buitenvoeler voor nodig hebt.
  Twee vragen:
  1. Kan de bijgeleverde Honeywell Chronoterm Touch dit niet ?
  2. Is de stooklijn zo fijn af te stellen dat ik mijn vloerverwarming er tussen de 25 en 35 graden mee kan regelen, afhankelijk van de buitentemperatuur? Ik kan dat nu op mijn gasketel ook met een buitenvooeler en en Easy-thermostaat en dat bespaart enorm. Sinds ik dat systeem heb ingevoerd verbruik ik geen 2000 maar slechts 1250 kubieke meter gas. Met de Elga kan ik nog verder omlaag, maar alleen als de stookgrafiek goed kan afstellen. Ik heb maximaal 35 graden water nodig voor mijn vloerverwarming.

  Dank voor alle reacties.

  • Dat kan allemaal prima met de Elga en de bijgeleverde chronotherm. Toch zou ik je adviseren de gasketel eruit te gooien en bijvoorbeeld te gaan voor een Techneco Loria. Jouw situatie leent zich daar perfect voor.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: