Naast regelen op ruimtetemperatuur met de bijgeleverde Honewell Chronotherm Touch Modulation kan de Techneco Elga hybride warmtepomp ook weersafhankelijk worden ingesteld. De warmtevraag wordt dan bepaald door de buitentemperatuur en niet meer door de ruimtetemperatuur. 

Afhankelijk van de buitentemperatuur wordt middels een stooklijn bepaald of en op welke temperatuur de warmtepomp moet werken. Als het kouder is zal de warmtepomp langer en harder werken. Is het relatief warm dan zal hij juist op een laag vermogen blijven werken.

Een goed ingestelde stooklijn zorgt er voor dat er net zo veel warmte wordt opgewekt als dat er in het huis weer ontsnapt. Een groot voordeel ten opzichte van een CV ketel is dat een warmtepomp veel verder kan terugmoduleren. Hij is dus beter in staat om op lage watertemperaturen het huis warm te houden. Hier heeft dat geresulteerd is een vloer van keramisch parket die nooit meer koud aanvoelt.

Instellen

Om de ELGA in combinatie met de Honeywell thermostaat te laten werken via een WeersAfhankelijke Regeling (WAR) moet er wel een aparte buitentemperatuursensor geplaatst worden. In zo’n regeling is een adequate temperatuurindicatie zeer belangrijk. Op basis hiervan wordt via een stooklijn bepaald hoe lang en op welk vermogen de warmtepomp aan moet staan.

Die stooklijn is in het installateursmenu  bij instelling 30 op te geven en loopt van 4 tot 40. In de handleiding staat met welke watertemperatuur en buitentemperatuur dat correspondeert. Hier heb ik ‘m op 7 staan.

Naast het instellen van de stooklijn moet de weersafhankelijke regeling nog wel geactiveerd worden in de Elga middels dipswitches en in de thermostaat middels instelling 29. In de handleiding staat precies hoe dat moet.

Resultaat

Doordat de warmtepomp nu niet meer afslaat als het in de ruimte waar de thermostaat hing warm genoeg is, blijven de radiatoren in de rest van het huis nu warm. Zolang dat nodig is natuurlijk. Als het er warm genoeg is zorgen de thermostaatknoppen er voor dat de radiator dicht gaat. En als het buiten warm genoeg is gaat schakelt hij zichzelf uit.

Op het midden van de dag staat de warmtepomp voor een paar uur uit.