Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Duurzaam

Zonnepanelen plat: twee weken ervaring

Inmiddels liggen de panelen alweer twee weken op het dak, en heeft de zon lekker veel geschenen. Tijd voor de eerste evaluatie.

Het is echt heel erg leuk om de meter terug te zien draaien en een lagere meterstand te zien dan de dag ervoor. Op de hoofdmeter zie je echter alleen het totaalverbruik, en niet de precieze hoeveelheid stroom die wordt opgewekt.

Opbrengstmeter

Op internet had ik gelezen dat de Energy Check 3000 van Conrad eenvoudig om te bouwen was. Door twee draadjes om te wisselen kon opbrengst in plaats van verbuik  gemeten worden. Helaas zat in mijn exemplaar alles stevig vastgesoldeerd.

Ook de Fibaro Wall Plug die ik gebruik om via een App lampen aan en uit te schakelen en ook verbruik meet (en dat door middel van kleur weergeeft), meet echt alleen verbruik en geen opbrengst.

Gelukkig zijn er ook apparaten die hier wel speciaal voor zijn bedoeld.  Bij de groene energie winkel vond in een opbrengstmeter die de totale opbrengst (in kWh) en de huidige opbrengst (in Watt) kan meten.

Opbrengsten

Op een goede zonnige meidag leveren de 3 panelen die op ca. 10 graden op het zuidwesten liggen een ruime 3 kWh op. De piek ligt ongeveer op 660 W, waarbij de zonnepanelen maximaal 760 W kunnen leveren, en de omvormer 645 W nominaal. Ook als het bewolkt is, wordt er nog makkelijk 100 W opgewekt.

Problemen

De rails die alleen aan het begin en eind op rubber tegels leunt begon in het midden door te zakken. Daarom heb ik in het midden nog een extra steun gemaakt. Hierdoor loopt het nu gelijkmatiger af en wordt het gewicht wat beter over het dak verdeeld.

En doordat ik rondom de panelen piepschuimen isolatieplaten had neergelegd met nieuw grind erop is er een flinke hoeveelheid zand op de panelen gewaaid. Het is nu dan ook wachten op een flinke regenbui die het zand eraf spoelt, want de opbrengst neemt voor het gevoel met een tiental watts af.

3 Comments

  1. Justin van Emat

    Ik snap niet helemaal wat je bedoeld betreft de fibaro pluggen, je schrijft dat deze de opbrengst meten en niet het verbruik.. bedoel je dit niet juist andersom?

  2. tom

    welke meter is dit precies? ik zou er mij ook een willen aanschaffen om de opbrengst van mijn zonnepanelen te meten.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.