Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Duurzaam

Zonnepaneel op oost voor betere spreiding opwek

Ooit lag er al een paneel op de dakkapel, maar die moest verhuizen naar het schuine dak zodat het samen met 3 andere panelen een mooi vlak aan de voorzijde vormde. Het Flatfix Fusion systeem lag echter nog klaar op de dakkapel voor een nieuw paneel. Tijd dus om het te vullen.

Eigen stroom in de ochtend

Reden om een zonnepaneel aan de achterkant van het huis op de dakkapel te plaatsen, is mijn eigen stroom opwekken zodra de zon op komt. Met het afbouwen van de salderingregeling in zicht wordt het belangrijk zoveel mogelijk van je opgewekte stroom zelf te gebruiken.

De meeste systemen staan gericht op het zuiden. Dat worden de momenten dat er stroom in overvloed zal zijn met lage energieprijzen tot gevolg. Op die momenten nog meer stroom opwekken die je niet kunt gebruiken is dan zonde. Beter leg je nu panelen op het oosten en westen.

Door panelen op verschillende oriëntaties te leggen, verlaag je het piekvermogen en zorg je er voor dat je wel gedurende de hele dag opwek hebt. Zo is er meer kans dat je de zelf opgewekte stroom kunt gebruiken of er een goede prijs voor kunt krijgen.

In de praktijk

Zodra de zon opkomt ontwaakt dit nieuwe paneel als eerste. Het eerste zonne-uur van de dag wordt al deze stroom meteen gebruikt voor het standby gebruik. Het vermogen loopt daarna al snel op tot boven de 100 W. Pas na 10:00 worden alle ander zonnepanelen een beetje wakker en komt het vermogen boven de 1000 W.

Dit is allemaal te zien doordat elk paneel een micro-omvormer heeft. Hierdoor hoeven ook niet alle panelen hetzelfde te liggen. En doordat het nieuwe paneel een hogere Wp en nieuwere techniek heeft is dit alsnog het best presterende paneel van allemaal.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.