Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Duurzaam

Wanneer overstappen van gas naar inductie?

Voor koken gebruik je ongeveer 50 m3 gas per jaar. De kosten voor dat gas vallen heel erg mee, al wordt gas natuurlijk ook duurder. Maar weet je dat je wel heel veel vastrecht betaalt? Voor het hebben van een gasaansluiting betaal je aan Liander € 146,54 aan netwerkkosten per jaar. Je energieleverancier vraagt ook nog eens rond de € 70 administratiekosten. Per jaar kost de aansluiting dus zo’n € 220. Vaak heb je die aansluiting natuurlijk ook nog nodig voor de cv ketel, maar sommige (huur) woningen die zijn aangesloten op een warmtenet of blokverwarming hebben alleen nog gas voor het koken.

Transitievisie Warmte

Veel gemeentes zien het afsluiten van kookgas in woningen die woningen die al stadswarmte hebben als een makkelijk middel om huizen snel ‘van het gas’ af te kunnen halen. Zo zijn doelen makkelijk te halen en kun je snel roepen dat er tientallen woningen van het gas zijn gegaan. Woon je in zo’n woning dan heb je een grote kans dat je voor 2030 een brief kunt ontvangen van de gemeente over het verwijderen van de gasaansluiting.

Milieuwinst

De CO2 reductie is echter beperkt. Van het totale energiegebruik in een woning is koken maar een heel klein onderdeel. Tegelijkertijd heb je wel een nieuw kooktoestel nodig dat gemaakt moet worden met daarin veel elektronica uit verre landen. Een woning isoleren levert veel meer milieuwinst en energiebesparing op.

Ook het elektriciteitsnet moet het aankunnen. Uit de praktijk heb ik al gehoord dat een complex dat geheel overstapte op keramisch (elektrisch) koken (dus niet met inductie) overdag prima kon koken, maar zodra iedereen ’s avonds zijn pannetje op het vuur zette ging het aanmerkelijk langzamer. Het voltage op het elektriciteitsnet daalt dan onder de 230 V waardoor het aantal Watts mee daalt.

Altijd inductie

Kies daarom altijd voor inductie. Inductie is een stuk efficiënter waardoor je minder stroom verbruikt. De pannen zijn snel heet, de glasplaat is makkelijk schoon te maken, de kookzones nauwkeurig in te stellen en met de timer laat je eten nooit meer te lang doorkoken. En het wordt een stuk minder warm en vochtig in de keuken.

Benieuw naar nog meer ervaringen? Bekijk dan onderstaande kookplaat voor de reviews:

Een goede inductieplaat kan dankzij slimme vermogensregelingen ook aangesloten worden op een enkele groep van 16A. De meeste inductieplaten worden echter aangesloten op een dubbele groep van 16A zodat je 2 x 16A hebt. Dit kan zowel op een 1 fase meterkast als op een 3 fase meterkast. Vaak ligt er al een loze leiding van de meterkast naar de keuken voor dit doel.

Wanneer omschakelen?

Wat is nou het beste moment om over te stappen op inductie koken? Dat is eigenlijk het moment dat de keuken wordt vervangen. Gaat de keuken nog wel even mee, of heb je een los kooktoestel, dan is nu het beste moment. Voor het afsluiten van gas worden tijdelijk geen kosten berekend, en het is ook schoner, sneller en veiliger koken. Het bespaart je ook nog eens een paar honderd euro per maand aan vastrecht.

Heb je nou nog geen geschikte aansluiting in de meterkast, dan kun je in de meeste gevallen ook gewoon een losse opbouw inductieplaat nemen. Hier zit al een stekker aan en die sluit je aan op een normaal stopcontact. Let er dan wel op dat er niet ook nog een oven tegelijkertijd op hetzelfde stopcontact aan staat. In de praktijk blijkt het echt mee te vallen hoeveel stroom een inductieplaat gebruikt. Bij 600 W kun je al een pan rijst laten koken, en bij 1200 W bakt een koekenpan al aan. En op een gewone groep kun je tot 3680 W gaan.

1 Comment

  1. Tom Brandts

    Hallo Luuk,
    Wij hebben vorig jaar ons gasfornuis weggedaan. Nu staat er een driefasen inductiefornuis. Het scheelt inderdaad weinig gas, maar de keuken en ook de lucht in huis blijft zoveel schoner! Je gaat het zien!
    Het enige wat ons nu nog te doen staat is de warmwatervoorziening. Na het aanbrengen van Tonzon onder de vloer en het vervangen van het non-HR glas door triple glas kan onze ELGA hybride warmtepomp het wel alleen af. Binnenkort gaat de cv ketel eruit, die wordt vervangen door een 9kW elektrische ketel als backup en voor eventuele hulp op erg koude dagen en er komt een warmtepompboiler voor het warme water. En dan gaat de gaskraan dicht. Einde van een lange serie klussen….
    Succes en groeten, Tom Brandts

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.