Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Domotica, Energiebesparing

Nest afwezigheidsfunctie gekoppeld aan airco met IFTTT

De Nest thermostaat heeft een prima afwezigheidsdetectie die de temperatuur verlaagd als er geen aanwezigheid wordt gedetecteerd. Zo bespaar je automatisch energie als je langere tijd niet thuis bent. Maar sinds een maand verwarmt de airco op zolder ook een beetje mee. Die heeft ook wel een bewegingssensor, maar die staat uit omdat die sensor niet op een handige plek zit. Gevolg is dat de airco wel blijft verwarmen terwijl de Nest thermostaat heeft gezien dat er niemand is.

nest-iftttGelukkig zijn beide apparaten aan internet gekoppeld en via een app te bedienen. De Nest kan dit standaard, voor de Daikin airco is er een aparte Wifi module voor nodig. Het zou handig zijn als de airco ook uit gaat als de Nest detecteert dat er niemand thuis is.

Dat kan via If This Then That, kortweg IFTTT. Ik heb twee ‘applets’ gemaakt. Een die als de Nest op afwezig wordt gezet de airco op vakantiemodus zet, en een die ook weer het omgekeerde doet.

daikin-nest-applets

Et voila, de airco stopt nu met zijn ingestelde programma en wordt uitgeschakeld. Daikin noemt het holiday mode. Ik heb voor de holiday mode gekozen en niet voor gewoon in en uitschakelen omdat dan de airco ingeschakeld zou kunnen worden terwijl dat volgens het ingestelde programma helemaal niet hoeft.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.