Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Duurzaam

Natuurlijk licht en perfect dimbare GU10 LED spots

Ben je op zoek naar een LED spotje dat mooi licht geeft én goed kan dimmen, kijk dan naar de MASTER reeks van Philips. Geen reclamepraatje, wel mijn ervaring in een eerlijke review.

Deze MASTER LEDspot ExpertColor hebben we er 5 van in de keuken en ze geven door de hoge CRI waarde een heel mooi natuurgetrouw licht. Oude LED lampen gaven soms wat flets licht, dat is hiermee verleden tijd. Ik twijfelde tussen 2700K en 3000K, maar ben blij voor 3000K te zijn gegaan. Het licht is zeker nog warm wit te noemen.

Door het streven naar de mooiste kleur licht zijn het niet de meest energiezuinige LED lampen die er zijn. 3,9 W in plaats van 35 W is desondanks zuinig te noemen. Andere spotjes zijn dan misschien 3,5 W

Alle lampen in de MASTER serie zijn eigenlijk bedoeld voor zakelijk gebruik en vind je dan ook niet in de standaard bouwmarkt. Ze zijn wat duurder, maar gaan langer mee, geven mooier licht en zijn heel diep te dimmen. Zo ver dat je nog maar een heel klein puntje licht ziet branden. En dat in een mooie vloeiende lijn zonder te knipperen. Ze starten daarna ook zo weer op als ze uit zijn geweest. Dat is niet vanzelfsprekend.

Het enige verschil met oude halogeenlampen is dat ze geen warmere kleur krijgen naarmate ze verder worden gedimd. LED lampen kunnen dat wel prima nabootsen, dat noemen ze Dimtone of Warmglow, maar gaat niet samen met ExpertColor. Je moet dus nog wel kiezen. In de woonkamer heb ik wel de lampen die naar warmer wit dimmen voor sfeervoller licht, maar in de keuken wil je natuurgetrouw en helder licht. Ook gedimd blijft het licht mooi.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.