Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Duurzaam

Met de autoslaaptrein op wintersport

Bij het uitzoeken van een  vakantie weeg ik duurzaamheid mee. Afgelopen februari zijn we mede daarom, voor het eerst, met de autoslaaptrein geweest. Dat is reizen met de trein, maar wel met de auto mee. Wij reisden van station Düsseldorf naar Innsbruck. Het eerste en laatste stuk reis je zelf. Naar de auto thuis laten heb ik ook gekeken, maar met kleine kinderen en een bestemming die relatief ver van het station af ligt was dat bijzonder onpraktisch. Reizen met de trein heeft nog een aantal voordelen:

Je hoeft niet zelf te rijden

Nou vind ik het op zich niet zo erg om te rijden, maar met twee kleine kinderen op de achterbank en half Nederland om je heen in de file maakt het al iets minder aangenaam. Ook rijd ik niet zo graag in het donker. ‘s Nachts rijden is dan ook geen optie, maar aankomen in het donker terwijl dat juist het lastigste stuk in de bergen is, is ook vervelend.

Het is beter voor het milieu

Doordat je voor een skivakantie in Oostenrijk ca. 1400 km niet zelf hoeft te rijden, scheelt dat een flinke slok benzine. In plaats daarvan zijn het 1400 km elektrisch gereden kilometers zonder dat je onderweg hoeft te laden. Dat scheelt qua brandstof ook met onze zuinige Prius alweer meer dan € 100. Qua vermeden onderhoudskosten en bandenslijtage (vaak vergeten kosten) is dat ongeveer nog eens € 100.

Het is heel relaxed

Toegegeven, het in en uitladen van de auto is wel even vervelend. Het mist de efficiëntie van het inladen bij een veerboot. Het in en uitladen gaat een stuk trager en het is allemaal flink krap op de trein. Doordat alleen de bestuurder in de auto mag blijven terwijl de auto op de trein wordt gereden staat de rest buiten in de kou te wachten.

Als je eenmaal je (slaap)coupe hebt gevonden is het echter heerlijk. De kinderen scharrelen wat rond in de gang en spelen op de bedden. Zo’n eigen hokje vinden ze ook fantastisch. Al snel werden ze moe en zijn we met z’n allen gaan slapen.

De volgende morgen kom je aan in Oostenrijk, is het wachten tot je de auto weer van de trein af mag rijden en hoef je alleen het laatste stukje naar je wintersportbestemming nog te rijden.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.