Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Duurzaam

Hoeveel zonnepanelen passen er op een 3x25A aansluiting?

Meer dan je denkt! Het ligt niet het aantal zonnepanelen of bijbehorende hoeveelheid Wattpiek. Het vermogen van de omvormer is de beperkende factor. Dat kan in totaal maximaal 17 kW zijn. Verdeeld over minimaal 2 groepen van 3x16A om de selectiviteit te behouden. Je hebt dus altijd minimaal 2 omvormers nodig.

Een omvormer mag tegenwoordig belast worden tot soms wel 200%. Op het midden van de dag zal het vermogen dan worden afgetopt, maar op dat moment piept en kraakt het net toch al. Begin/eind van de dag is de opbrengst een stuk hoger, net als buiten het ‘hoogseizoen’.

Jaar rond lever je nauwelijks in, maar wek je meer op op belangrijkere momenten en benut je een netaansluiting ook veel beter.

Met overdimensionering heb je in het voor en najaar meer opwek, ook gedurende de dag heb je een constantere opwek

Een oost/west opstelling is daarbij ook een goed begin, zo laat ik alle systemen uitleggen.

Met een oost/west opstelling heb je in de ochtend en avond meer opwek

Op die manier passen er wel 90 panelen van 375 Wp op een 3x25A aansluiting. Met een vermogensregelaar en stabiele continue afname kunnen dat er zelfs nog meer zijn.

Disclaimer

Let op. Een dergelijke installatie vraagt veel van een meterkast en het stroomnet. Ook de zonnepanelen installatie dient goed te worden ontworpen. Schakel dus altijd een expert met goede engineering in op het gebied van zonnepanelen, maar ook voor het aanleggen van de AC installatie. Het stroomnet moet het daarnaast ook aan kunnen om veel stroom terug geleverd te krijgen.

12 Comments

 1. Jan

  Interessant artikel, maar als leek begrijp ik er helaas niet zoveel van. Er wordt niet uitgelegd waar de max 17kW vermogen van de omvormer op is gebaseerd en waarom er dus minimaal twee nodig zijn. Die twee moeten dan kennelijk over twee 3x16A verdeeld worden. Hoe u dan tot de conclusie komt dat er 90 panelen van 375wP op 3x25A aangesloten kunnen worden, is niet duidelijk. 90 panelen @ 375wP = 33750W/230v=146A. Kennelijk zitten er in uw bedenking een aantal tussenstappen/aannames die in uw artikel verborgen blijven?

  • Comment by post author

   17 kW = 3x25A x 230v. Meer stroom mag er niet door de hoofdaansluiting lopen. 3x25A = 75A. Dimensioneer je de zonnepanelen tot 200% dan kom je op 150A. Met een kleine marge kwam ik daarmee op de 146A uit jouw rekensom.

 2. Stef P.

  Omdat je met 400volt werkt is het 33750/400V=84,38A verdeeld over 3 fasen = 28,125A omdat ze op Oost/West liggen is de piekopbrengst (zoals de tabel aanduit) nog maar circa 68A/3fase = 22,6A. Zoals ik hieruit opmaak.

 3. Hoi Luuk, interessant items inderdaad. vraag: ik heb nu al een systeem met 2 omvormers en totaal 17kw idd. echter begrijp ik goed dat je met een vermogensregelaar het systeem nog meer kunt upgraden? bv naar 4 omvormers die worden afgesloten van het net door de vermogensregelaar als het tot een piek opbrengst komt van 17KW op een zonnige dag? Wat voor merk en type zou zo’n vermogensregelaar kunnen zijn?

 4. Richard

  Ik heb nu 23 zonnepanelen van 410 watt en ik wil er graag meer. Ik heb een 3 fasen aansluiting van 25 ampere. Ik heb op iedere zonnepaneel een eigen omvormer van ENFACE IQ 7A. Kan ik dan beter 3 x 35 aanvragen of kan ik hier (en zo ja) nog verder op bouwen?

  • Comment by post author

   Als je het over genoeg groepen verdeelt kunnen er in totaal wel 46 Enphase IQ7A op de 3x25A aansluiting. Let wel op een goede constructie van de meterkast zelf. Die moet minimaal 3x50A aankunnen, of je moet hem op een andere manier extra beveiligen.

 5. Hans

  Hi Luuk, ik heb momenteel 3×25 A aansluiting en onlangs een upgrade van 1 omvormer, solar edge 5,7 kwp. ( 20 panelen) met nog 2, 3 fase omvormers van growatt 1 van 10 kwp en 1 van 8 kwp. (52 panelen van 405) ivm elektrische auto en verwarm ons huis met airco’s. misschien wat weinig info maar ik zoek een manier om niet naar 3 x 35 A te gaan en iemand vertelde mij over het aftoppen, is er iets aan te doen of is dit een gevalletje 3 x 35A bestellen?

  • Comment by post author

   Hi Hans, het aantal kWp is niet interessant, zoals in bovenstaand artikel staat. Het gaat om de vermogens van de omvormers. Op 3x25A kun je prima een auto laden en verwarmen met airco’s. Je hoeft echt niet naar 3x35A als je het slim aanpakt.

 6. S de Graaff

  Geen van het bovenstaande klopt, een 17K omvormer zal per fase,
  17000:230 tot 3e (690Volt) = 24.63A kunnen leveren. Dus ben je niet meer selectief

 7. PM

  Hoeveel panelen zijn mogelijk als ieder zonnepaneel een eigen omvormer heeft?

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.