Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Duurzaam

Hoeveel zonnepanelen passen er op een 3x25A aansluiting?

Meer dan je denkt! Het ligt niet het aantal zonnepanelen of bijbehorende hoeveelheid Wattpiek. Het vermogen van de omvormer is de beperkende factor. Dat kan in totaal maximaal 17 kW zijn. Verdeeld over minimaal 2 groepen van 3x16A om de selectiviteit te behouden. Je hebt dus altijd minimaal 2 omvormers nodig.

Een omvormer mag tegenwoordig belast worden tot soms wel 200%. Op het midden van de dag zal het vermogen dan worden afgetopt, maar op dat moment piept en kraakt het net toch al. Begin/eind van de dag is de opbrengst een stuk hoger, net als buiten het ‘hoogseizoen’.

Jaar rond lever je nauwelijks in, maar wek je meer op op belangrijkere momenten en benut je een netaansluiting ook veel beter.

Met overdimensionering heb je in het voor en najaar meer opwek, ook gedurende de dag heb je een constantere opwek

Een oost/west opstelling is daarbij ook een goed begin, zo laat ik alle systemen uitleggen.

Met een oost/west opstelling heb je in de ochtend en avond meer opwek

Op die manier passen er wel 90 panelen van 375 Wp op een 3x25A aansluiting. Met een vermogensregelaar en stabiele continue afname kunnen dat er zelfs nog meer zijn.

Disclaimer

Let op. Een dergelijke installatie vraagt veel van een meterkast en het stroomnet. Ook de zonnepanelen installatie dient goed te worden ontworpen. Schakel dus altijd een expert met goede engineering in op het gebied van zonnepanelen, maar ook voor het aanleggen van de AC installatie. Het stroomnet moet het daarnaast ook aan kunnen om veel stroom terug geleverd te krijgen.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.