Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Domotica

Fibaro rookmelder instellen

Standaard werkt de rookmelder van Fibaro net als elke andere rooksensor. Bij rookdetectie geeft hij een alarmsignaal. Daarnaast zit er ook een temperatuursensor is die boven de 54 graden ook een alarm doet afgaan. Tot zover niets bijzonders, behalve dat de rookmelder heel klein en mooi vormgegeven is. Om de rookmelder via domotica slimmer te maken moet je nog een aantal dingen doen.

Zo is het handig om bij brand geïnformeerd te worden als je er niet bent, en dat als de rookmelder afgaat alle verlichting is huis aan gaat. Hiervoor moet je natuurlijk eerst de rookmelder net als de andere apparaten opnemen in je Z-wave netwerk. En als je wilt dat alle rookmelders afgaan en een alarmsignaal afgeven: dat is helaas (nog) niet in te stellen. Wel kun je een (centraal geplaatste) sirene koppelen aan alle rookmelder zodat die ook altijd afgaat.

Push melding ontvangen

In het berichten paneel maak je een nieuwe melding aan met als naam ‘Brand’ en als inhoud van het bericht bijvoorbeeld ‘Rooksensor geactiveerd’. Sla dit op en ga naar de instellingen van de rookmelder. Onder het tab geavanceerd kun je onder het kopje “Waarschuw mij” aangeven hoe je gewaarschuwd wil worden.

fibaro pushmelding bij brand

Als de rookmelder afgaat krijg je dan een bericht op je telefoon/tablet. Je kunt ook meerdere berichten aanmaken en per rookmelder een ander bericht instellen. Zo weet je welke rookmelder is afgegaan.

Verlichting aan bij brandalarm

Om de verlichting automatisch aan te laten schakelen moet je ook nog een parameter aanpassen. Je kunt kiezen voor een BASIS_SET commando frame. Dit is het commando alles aan/alles uit waarmee je onder normale omstandigheden ook alles aan of uit kunt zetten. Of je kiest voor een ALARMSENSOR (ROOK) commando frame. Dan reageren lampen zoals per lamp ingesteld bij wat ze moeten doen bij een alarm. Standaard is dit aan/uit knipperend.

Het alarm frame is wat dwingender en zorgt ervoor dat het home center in een alarmstatus gaat. Dan worden scenes afgebroken en kun je verder nog weinig doen. Het alarm voortijdig uitzetten gaat ook (nog) niet. De lampen blijven tien minuten knipperen. Bij het basiscommando gebeurt er behalve alle lampen aanzetten verder niets. Standaard staat hij op het BASIS_SET commando. De keuze kun je invoeren bij Parameter 5 van de rookmelder.

Om een van beide te activeren moet je wel het volgende nog instellen, en dat is welk alarm er moet worden verzonden: rook/sabotage/allebei . Standaard staat dit namelijk uit. Omdat ik niet wil dat er een alarm afgaat als ik de rookmelder uit de houder haal, heb ik gekozen voor onderstaande optie.

fibaro rookmelder alarm verzenden

Vergeet niet de aanpassingen op te slaan en de instellingen naar de rookmelder te schrijven. Dat gebeurt automatisch binnen 6 uur, of meteen als je drie keer kort achter elkaar op de knop op de rookmelder drukt. Pas nooit de parameter van de gevoeligheid aan. Door de gevoeligheid hoger te zetten is de kans groot dat het alarm afgaat terwijl er geen rook in de kamer staat.

 Fibaro Home Center v 4.0

Een aantal opties die zo mooi op de Fibaro website staan, zijn helaas nog niet beschikbaar in de huidige versie. Vanaf v 4.0 wordt het mogelijk om de meetwaardes van de sensor in een grafiek te zien en de temperatuursensor in te stellen als ruimtethermostaat. Hopelijk wordt het dan ook mogelijk om de melders aan elkaar te koppelen.

2 Comments

  1. Sjekke

    Mag je de rookmelders schuin (wand zolder) of verticaal monteren? Ik zie ook geen gaatjes om vast te schroeven.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.