Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Domotica

Fibaro Home Center Lite loopt steeds vast

Na een aantal updates werd mijn Home Center Lite steeds wat instabieler. Na een herstart deed de boel het weer een tijdje, maar dat ging toch wel vervelend vaak worden. Aankomen in het donker omdat de buitenlamp niet is aangegaan, of ventilatie die niet aanslaat zijn toch wel gemakken die je dan mist. Zo modderde ik zeker een jaar aan.

Ik was al aan het kijken naar vervangers van de controller. Ik heb altijd al de Home Center 2 willen hebben, maar wachtte op een opvolger en de prijs  van de Home Center 2 blijft ook nog stevig. De Athom Homey lijkt me ook een geweldig apparaat. Door twee kinderen en tijdgebrek voor hobbies is het echter nooit zo ver gekomen.

Tot ik me een avondje ging verdiepen in de Home Center Lite op het forum van Fibaro. Gelukkig waren daar problemen genoeg en de problemen komen doordat het RAM geheugen volloopt. Dat lijkt vooral te gebeuren door scenes die gebruik maken van tijd.

1. Scenes die starten op een bepaald tijdstip (na zonsondergang licht aan)
2. Scenes waarin tijdsvertraging is ingebouwd (vb na 10 minuten licht uit)

Bij nader onderzoek blijk ik zeer vaak gebruik te maken van bovenstaande punten, vooral van punt 2. Om lampen na verloop van tijd uit te doen, ventilatie zachter te zetten of de bewegingssensor actie te laten ondernemen. Dit levert ook de gemakken van een domoticasysteem op. Helaas werd het allemaal even te veel voor de simpele controller.

Wat ik ook tegenkwam als tip is om scenes die starten op een bepaald tijdstip helemaal opnieuw te maken. Op de achtergrond schijnt er bij wijzigingen een hoop vertraging te ontstaan. Daarom een keer maken en niet meer aankomen.

Inmiddels draait mijn systeem weer als een zonnetje met een uptime van 42 dagen. Helaas mis ik wel een aantal automatische uit- en inschakelingen, maar liever een betrouwbaar simpel systeem dan een onbetrouwbaar geavanceerd systeem.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.