Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Domotica, Energiebesparing

Fibaro Dimmer v2 biedt nieuwe bespaarmogelijkheden

De nieuwe dimmer van Fibaro is leverbaar. Deze versie heeft een aantal verbeteringen en nieuwigheden ten opzichte van de eerste versie. LED lampen dimmen hierop beter en zijn er een aantal nieuwe instellingen mogelijk die helpen bij het besparen van energie.

Verbeterde werking LED lampen

In een eerder bericht schreef ik al dat deze nu ook middels fase-afsnijding kan dimmen. Iets dat veel Philips armaturen met ingebouwde LED verlichting nodig hadden. De techniek staat echter niet stil en inmiddels kunnen alle nieuwe LED armaturen/lampen met bijna alle dimmers gedimd worden. Dat betekent dat de nieuwste LED lampen dus ook met de eerste versie van de Fibaro dimmer moet werken.

Toch heeft de nieuwe versie een aantal voordelen. Zo zoemen mijn Philips Dimtone Master LED lampen helemaal niet meer en loopt de dimcurve meer lineair door de automatische calibratie.  Het dimmen van LED lampen is dus een flink stuk verbeterd.

Starten op een vooraf ingesteld dimniveau (Parameter 19)

Standaard gaat de lamp weer op hetzelfde niveau branden als waarop de lamp was uitgezet. Nu kun je instellen dat de lamp altijd op bijvoorbeeld 50 % van de capaciteit moet starten. Bij dubbelklikken gaat de lamp nog steeds op volle sterkte. Meestal is minder licht genoeg en doordat standaard op een lager niveau wordt gestart bespaar je ongemerkt energie.

Licht uit na bepaalde tijd (Parameter 10)

Met een scene was het al langer mogelijk de lamp weer uit te laten gaan na een instelbare periode, nu is die functionaliteit ook ingebouwd in de module.

Opstarten op een minimaal percentage (Parameter 3)

Dimbare spaarlampen en sommige LED lampen moeten vanuit een koude start eerst goed opstarten voordat ze op een laag niveau kunnen dimmen. Als zo’n lamp toch gedimd aan wordt gezet zal hij helemaal niet aangaan. Via parameter drie kun je instellen dat de lamp aan moet gaan op een minimaal percentage en via parameter 4 hoe lang dit minimaal moet duren.

Verbruiksmeting

Het energiegebruik wordt nu ook gemeten en bijgehouden.

Conclusie

Mocht je met de dimmer v1 problemen hebben bij het dimmen van LED lampen loont het dus de moeite om te upgraden naar v2. Helaas is de Home Center Lite nog niet voorzien van een template met een beschrijving van de verschillende instellingen. In de handleiding voor de Dimmer V2 kun je wel precies zien welke instellingen er mogelijk zijn.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.