Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Koelen/verwarmen

ELGA vergeet softwarematige instellingen na stroomonderbreking

Heel af en toe moet de ELGA wel eens van de stroom af. Omdat de verwarmingsmonteur de stekker er uit trekt, of de stroom anderzins uitvalt. Ik heb gemerkt dat aanpassingen die zijn gemaakt via de thermostaat of de Techneco servicetool dan soms worden vergeten. Wanneer dit precies gebeurt en na hoe lang heb ik niet kunnen achterhalen.

Wanneer de ELGA zonder stroom heeft gezeten, controleer dan of de gemaakte instellingen nog bewaard zijn gebleven. Noteer in ieder geval bij het instellen de gemaakte keuzen ook op papier.

Afschakeltemperatuur instellen

Een van de instellingen is ook de afschakeltemperatuur. Mijn advies is nu dan ook via de dipswitch de ELGA zo in te stellen dat hij ook bij minder dan +4 graden buitentemperatuur altijd doorgaat. Zo weet je zeker dat de ELGA altijd ook bij lagere temperaturen blijft draaien.

Mocht het niet snel genoeg warm worden dan zal de ketel alsnog bijspringen. Met de gasprijzen en temperaturen van tegenwoordig is het altijd goedkoper om te verwarmen met de ELGA.

Dipswitch B8 op ON (naar achterzijde print)

Dit is de meest rechter switch, zoals te zien op de foto.

4 Comments

 1. Tis Peeters

  Hoi Luuk, dank voor je artikel over het vergeten van de software-instellingen van de Elga na een stroomonderbreking. Ik heb de WP al diverse keren van de stroom gehad, maar nooit iets gemerkt. Gaat het alleen om de instellingen die je via de thermostaat invoert (die heb ik netjes genoteerd in een bestandje) of ook om de firmwear vanuit de fabriek. Dat laatste zou ik ernstiger vinden. Alvast bedankt voor je antwoord. Vriendelijke groet, Tis

  • Comment by post author

   Alleen de instellingen die je via de thermostaat invoert. De firmware blijft wel staan. Zelf heb ik er ook nog niks van gemerkt, maar bij een andere ELGA wel nadat de servicemonteur was geweest voor de CV ketel en daarbij ook de stroom van de ELGA had gehaald.

 2. Hans Teunis

  Hi Luuk, dank voor je behulpzame blog! Moet die dipswitch b8 altijd uit staan, ook als je de afschakeltemperatuur naar beneden bijstelt via P62? Of zijn het twee verschillende manieren om hetzelfde te bereiken? Vriendelijke groet, Hans, die met hernieuwde belangstelling zn settings van de 2018 Elga uitpluist..

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.