Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Domotica

ELGA koeling vrijgeven met Fibaro relay switch

Op de ELGA warmtepomp kun je de koeling vrijgeven middels de koelknop op de voorzijde van de binnenunit als dat niet door de thermostaat wordt ondersteund, of als je de WeersAfhankelijke Regeling gebruikt (WAR). Maar hoe lekker is het als je dat vanaf de bank of buitenshuis kunt doen.

De ELGA heeft middels een extra kabel (Artikelnummer Techneco 60509 / Remeha 7738308) een optie voor extra contacten voor het blokkeren/vrijgeven van koeling en verwarming. Door middels een potentiaalvrij contact de kring te sluiten kun je het koelen/verwarming blokkeren of vrijgeven. Of je vrijgeeft of blokkeert is afhankelijk van de gekozen instelling met de dipswitch.

Dipswitch B7 
Met deze dipswitch op ON worden de externe contacten 28 t/m 31 vrijgavecontacten (contact sluiten betekent vrijgave/vraag)
in plaats van blokkeercontacten (contact sluiten betekent blokkade/geen vraag).

De z-wave Relay switch modules van Fibaro kunnen dat potentiaalvrije schakelen met een relais. Let wel op dat alleen V1 dat kan, V2 kan dat niet meer. Daar staat tegenover dat de Fibaro Switch 2 wel het stroomverbruik kan meten, een z-wave plus chip heeft en scenes kan activeren. Zelf heb ik een nieuwe V2 gekocht en die elders in huis omgewisseld met een V1. Elke ander module die potentiaalvrij (zonder spanning) kan schakelen werkt natuurlijk ook.

Stroom kun je middels wat wago lasklemmen aftappen van de stroomkabel die binnenkomt. In mijn geval had ik dat al gedaan voor de externe pomp.

Voor het vrijgeven van koelen gebruik je de contacten 28 en 29. Sluit je vervolgens het relais, dan begint de ELGA met koelen. In het Fibaro systeem kun je er zelfs nog een plaatje van een buitenunit bij zetten:

Nu is de koeling overal en altijd aan of uit te zetten.

2 Comments

  1. Arie Markesteijn

    Luuk, begint ELGA dan direct met koelen? Is dat niet afhankelijk van meerdere instellingen zoals stooklijn?

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.